"Coronavirusul, creat de chinezi în laborator" Fost ministru italian a postat un clip controversat, filmat în 2015 la Wuhan. VIDEO

Matteo Salvini, fostul vicepremier al Italiei, a postat un clip controversat pe pagina sa de Facebook.

24839 afișări
Imaginea articolului "Coronavirusul, creat de chinezi în laborator" Fost ministru italian a postat un clip controversat, filmat în 2015 la Wuhan. VIDEO

Fostul vicepremier şi ministru de interne al Italiei, Matteo Salvini, a lansat un atac grosolan la adresa Chinei, despre care spune că a conceput noul coronavirus în laborator.

Salvini s-a folosit chiar de imagini de la televiziunea Leonardo, care face parte din reţeaua Rai, un documentar din 2015 despre laboratorul din Wuhan, unde se studia un coronavirus ca ar putea fi transmis de la şoarece sau liliac la om şi care ar putea genera o pandemie de tipul celei pe care o trăim în 2020. "Chinezii au produs în laborator supercoronavirusul", a scris politicianul pe pagina sa.

 



Clipul s-a viralizat rapid în Italia, mai ales pe Facebook, mediu propice pentru răspândirea a informaţii de tot felul despre noul coronavirus. Virusologul Roberto Burioni spune că Salvini a generat un fake news grosolan deoarece nu există dovezi că acest nou coronavirus ar fi fost generat în laboratorul de la Wuhan, ci că a fost transmis de la animal la om.

E si o luptă politică. Presa chineză scrie deja că noul coronavirus îşi are originile în Italia.

 

Virusolog italian: noul coronavirus nu e conceput în laborator!



"Cine cunoaşte un minim de virusologie ştie clar că munca ştiinţifică din 2015 la care se referă acel video a fost publicată în revista Nature şi nu are nicio legătură cu virusul care a apărut în 2019. Ce au făcut cercetătorii în 2015 a fost să demoonstreze pericolul reprezentat de aceste coronavirusului şi să înţeleagă mecanismul prin care se pot transmite de la animal la om, dar, mai ales, să studieze posibilitatea dezvoltării unui vaccin valid pentru toate coronavirusurile. Cunoscând secvenţa Sars-Cov-2, şi o ştim, este posibil să stabilim exact de unde vine şi ştim că provine de la liliac, aşa cum s-a întâmplat şi în laborator, când virusul a ajuns la liliac la şoarece. Cu timpul vom şti şi vom putea stabili exact momentul când virusul a fost transmis la oameni şi când a intrat în Italia. La fel am reuşit în trecut să înţelegem în trecut că virusul HIV a fost transmis de la maimuţe la oameni la începutul anilor 1900, s-a răspândit local prin Africa până a ajuns în Haiti şi de acolo la lumea occidentală", a declarat Buroni pentru Corriere della Sera.

"Dezinformarea poate face mult rău pentru că tot ce ştim cu siguranţă în acest moment este că cetăţenii trebuie să fie responsabili, iar asta se face doar cu informaţii serioase şi corecte. Au fost oameni care au spus că e o gripă obişnuită care dispare după câteva săptămâni. Afirmaţii de genul au făcut ca oamenii şi anumiţi politicieni să subestiimeze problema. Toată lumea s-a plimbat, au mers la ski când şcolile erau deja închise, iar rezultatul a fost o situaţie dramatică cu sute de decese în fiecare zi", a mai spus Buroni.

Italia e cea mai afectată ţară din lume de pandemie, cu un bilanţ de 74.000 de persoane infectate ţi 7500 de morţi.



 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici