Covid-19: Ce ştim despre Remdesivir, medicamentul de la Gilead: eficienţă, preţ, disponibilitate

  • Antiviralul Remdesivir dă speranţe în tratamentul formelor severe de Covid-19.
  • Laboratorul Gilead a anunţat că va accelera producţia de remdesivir
  • Două studii clinice sunt efectuate de laboratorul american Gilead, la scară globală
13681 afișări
Imaginea articolului Covid-19: Ce ştim despre Remdesivir, medicamentul de la Gilead: eficienţă, preţ, disponibilitate

Covid-19: Ce ştim despre Remdesivir medicamentul de la Gilead: eficienţă, preţ, disponibilitate


Mod de acţiune: Remdesivir funcţionează prin blocarea ARN-polimerazei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir vine într-o formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi în protocoalele de testare curente. Tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.

Eficacitate: două studii clinice sunt efectuate de laboratorul american Gilead, la scară globală. Remdesivir este, de asemenea, parte a studiului European Discovery şi a studiului OMS de Solidarity pentru a evalua eficacitatea diferitelor protocoale de tratament. În China, un studiu a trebuit să fie oprit din cauza lipsei pacienţilor. Remdesivir a arătat rezultate satisfăcătoare in vitro şi pe animale pentru alte virusuri precum Ebola, SARS şi MERS. Date de eficienţă care au justificat testarea sa pe noul coronavirus.

Preţ: Costul producţiei de remdesivir a fost estimat printr-un studiu al Journal of Virus Eradication la sub 1 USD pe zi de tratament (0,93 USD). Un cost de fabricaţie controlat, chiar dacă ar fi departe de a fi cel mai ieftin dintre tratamentele testate în prezent. În comparaţie, hidroxiclorochina are un cost de producţie de peste zece ori mai mic (0,08 dolari). Pentru a ajunge la preţul final al remdesivir, trebuie adăugate costuri suplimentare legate de dezvoltarea produsului. Potrivit analistului Evaluate, studiile clinice ale Remdesivir împotriva Covid-19 ar trebuie să coste laboratorul american în jur de 150 de milioane de dolari.

O cifră moderată în comparaţie cu costul dezvoltării unui medicament, care este estimat în general la 1 miliard de dolari. Cu un număr potenţial mare de pacienţi care urmează să fie trataţi, Gilead îşi va recupera rapid costurile, chiar şi cu o marjă redusă la preţul final de vânzare.

Mai ales că Gilead ştie că este urmărit îndeaproape cu privire la modul în care remdesivir ar putea fi adus pe piaţă. La sfârşitul lunii martie, laboratorul a fost vizat în special de fostul candidat la preşedinţie Bernie Sanders. Acest lucru se datorează faptului că a obţinut statutul de „medicament orfan” de la FDA pentru remdesivir. O etichetă care oferă drepturi de comercializare extinse precum şi deduceri fiscale, destinate să sprijine efortul depus în cercetare şi dezvoltare. Laboratorul a primit, de asemenea, ajutor financiar din partea guvernului SUA în timpul dezvoltării remdesivir pentru tratarea virusului Ebola. â

Faţă de această controversă Gilead a dat inapoi şi a anunţat că va renunţa la acest statut pentru remdesivir. În acest context, problema preţului ar trebui să încurajeze laboratorul să fie prudent, chiar dacă Gilead poate argumenta că producţia de remdesivir este deosebit de complexă.

Disponibilitate: Gilead va putea satisface cererea dacă medicamentul este aprobat? Laboratorul a anunţat că va accelera producţia de remdesivir. „Ne-am stabilit un obiectiv ambiţios de a produce mai mult de 500.000 de tratamente până în octombrie şi mai mult de un milion până la sfârşitul acestui an”, a declarat Daniel O’Day, CEO al Gilead.

O cifră care ar exclude utilizarea masivă a moleculei, în afară de formele severe ale bolii. Deoarece remdesivir necesită paşi de fabricaţie care durează câteva săptămâni.

Faţă de creşterea cererii de reţete pentru tratament « de compasiune », adică pentru pacienţii aflaţi în impas terapeutic, Gilead a anunţat că va restricţiona accesul la moleculă numai pentru minori şi femei însărcinate. Conform laboratorului, această politică este necesară pentru a garanta furnizarea de remdesivir pentru studiile clinice în curs.

În cazul unor rezultate pozitive şi a unei undei verzi pentru introducerea pe piaţă, presiunea asupra termenelor şi a capacităţilor de producţie ar fi intensă. În contextul aprovizionării energizate, medicamentul ar putea fi expediat în Europa şi în întreaga lume? Laboratorul, care are locaţii de producţie cu sediul principal în America de Nord, a anunţat că va solicita partenerilor din Europa şi Asia să crească rata de producţie. Cu toate acestea, problema ofertei rămâne unul dintre numeroasele puncte care trebuie clarificate cu privire la viitorul remdesivir.

Sursă: www.industriepharma.fr

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici