COVID-19: Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are un răspuns imunitar „încurajator” la adulţii din toate grupele de vârstă

  • Rezultatele preliminare ale unui studiu de fază a doua arată că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford şi AstraZeneca este sigur şi declanşează un răspuns imun similar la adulţii din toate grupele de vârstă.
  • Rezultatele promiţătoare din faza incipientă au fost publicate joi în The Lancet, una dintre cele mai importante reviste medicale din lume.
  • Studiul care a inclus 560 de adulţi sănătoşi, inclusiv 240 cu vârsta peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi a produs un răspuns imun similar în rândul persoanelor cu vârsta peste 56 de ani şi a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.
4397 afișări
Imaginea articolului COVID-19: Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are un răspuns imunitar „încurajator” la adulţii din toate grupele de vârstă

COVID-19: Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford şi AstraZeneca are un răspuns imunitar „încurajator” la adulţii din toate grupele de vârstă

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca, care lucrează în colaborare cu Universitatea din Oxford, a declarat anterior că datele intermediare arată că vaccinul experimental a produs un răspuns imun la adulţii mai în vârstă şi mai tineri, relatează CNBC.
 
Un vaccin sigur şi eficient este văzut de mulţi ca o armă decisivă în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, care a luat viaţa a peste 1,3 milioane de oameni din întreaga lume.
 
Cu toate acestea, rămân provocări uriaşe înainte ca un vaccin să poată fi lansat. Bătălia globală pentru asigurarea aprovizionării potenţiale a declanşat alarma cu privire la accesul echitabil, în timp ce rămân întrebări legate de logistică, distribuţie şi costuri.
 
Rezultatele preliminare publicate în The Lancet au arătat că vaccinul - ChAdOx1 nCoV-19 - a determinat ceea ce este cunoscut sub numele de „răspuns cu celule T” în termen de 14 zile de la prima doză şi un răspuns la anticorpi în termen de 28 de zile. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca răspunsurile celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.
 
Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului la Universitatea din Oxford, a spus că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T în rândul adulţilor în vârstă au fost „robuste” şi „încurajatoare”.
 
„Sperăm că vaccinul nostru va ajuta la protejarea unora dintre cei mai vulnerabili oameni din societate, dar vor fi necesare cercetări suplimentare înainte de a fi siguri”.
 
Autorii studiului de la Oxford au declarat că rezultatele lor ar putea fi încurajatoare dacă se constată că răspunsurile imune sunt asociate cu protecţia împotriva infecţiei cu Covid-19. Studiul de faza a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, însă studiile de faza a treia sunt în curs de desfăşurare pentru a confirma acest lucru. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul acestui an.
 
Autorii au remarcat unele limitări ale studiului lor, inclusiv faptul că participanţii la cea mai în vârstă grupă aveau o vârstă medie de 73 până la 74 de ani şi puţine probleme de sănătate, iar aproape toţi participanţii erau albi şi nefumători. În testarea din faza a treia vor fi incluse persoane din medii, ţări şi etnii diferite.
 
Studiul vine la câteva zile după ce alţi doi producători de vaccinuri au anunţat rezultate încurajatoare din studiile de fază a treia. Aceştia au declarat că vaccinurile lor experimentale s-au dovedit a fi extrem de eficiente în protejarea împotriva coronavirusului, stimulând optimismul într-un moment în care sistemele de sănătate din Europa şi SUA sunt din nou împinse la limită.
 
Pfizer şi BioNTech au declarat, miercuri, că o analiză finală a constatat că candidatul lor la vaccin are 95% eficienţă în prevenirea Covid-19. La începutul acestei săptămâni, Moderna a spus că datele preliminare din faza a treia au arătat că vaccinul său are o eficienţă de 94,5%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici