Cum se transmite coronavirusul de la om la pisică: felinele sunt cele mai vulnerabile la SARS-CoV-2

  • OMS va analiza mai îndeaproape modul prin care noul coronavirus se transmite între oameni şi animale de companie.
  • Pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, dar câinii nu par a fi vulnerabili, potrivit unui nou studiu.
  • Specialiştii recomandă pacienţilor cu COVID-19 să păstreze distanţa şi faţă de animalele de companie, mai ales dacă sunt pisici.
3966 afișări
Imaginea articolului Cum se transmite coronavirusul de la om la pisică: felinele sunt cele mai vulnerabile la  SARS-CoV-2

Cum se transmite coronavirusul de la om la pisică: felinele sunt cele mai vulnerabile la SARS-CoV-2

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că va analiza mai îndeaproape modul în care se transmite noul coronavirus între oameni şi animale de companie.

Un studiu apărut miercuri pe site-ul publicaţiei Science a arătat că pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, în timp ce câinii nu par a fi vulnerabili.

Acelaşi studiu a arătat că şi dihorii domestici pot fi infectaţi cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă la om boala COVID-19.

Autorii studiului mai spun că nici găinile, porcii şi raţele nu par a fi vulnerabili.

Studiul a avut ca scop identificarea animalelor care par a fi vulnerabile la virus, pentru a fi folosite în testarea vaccinurilor experimentale anti-COVID-19, boală care a provocat la nivel mondial peste 83.000 de decese.

Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la om. Cu câteva excepţii de infecţii raportate la pisici şi câini, nu există dovezi puternice care să arate că aceste animale de companie pot fi purtători ai coronavirusului.

Un alt caz a fost cel al unui tigru infectat de la o grădină zoologică din New York, care ar fi luat virusul de la unul dintre îngrijitori.

Noul studiu, realizat în China, în ianuarie şi februarie, a arătat că dihorii domestici şi pisicile prezintă mai multe probabilităţi de a lua virusul şi îl pot transmite altor feline. În cazul puilor de pisică, cercetătorii au descoperit leziuni masive în plămâni, nas şi gât. Pe de altă parte, la dihori, virusul nu a dat simptome severe.

Concluziile nu sunt surprinzătoare, având în vedere că, în cazul epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), o specie de pisică sălbatică a fost unul dintre vectorii prin care virusul a fost transmis oamenilor, spune Daniel Kuritzkes, şeful departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA.

"Persoanele diagnosticate cu COVID-19 ar trebui să se distanţeze nu numai de ceilalţi oameni din gospodărie, ci şi de animalele de companie, pentru a nu le transmite virusul, mai ales dacă sunt pisici sau alte feline", a mai spus acesta. 

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici