Video Jurnal din Istanbul în vremea coronavirusului! Metoda inedită de a livra alimente pentru bătrâni. Cìu povesteşte cum se descurcă turcii

  • Sorin Cîrciu (Cìu) se află la Istanbul împreună cu fiul său Vlad, care este internat pentru tratament la Memorial Hospital
  • Într-un oraş în care trebuie să-şi folosească mult mâinile pentru a se face înţeles, Cìu a devenit un observator al felului în care istanbulezii rezistă pe timp de pandemie
  • Locuitorii din Istanbil sunt preocupaţi să-i ajute pe bătrâni şi au pus la punct metode pentru a-i ţine în casă - tinerii le duc gunoiul şi le aduc alimente
737 afișări

II. Aufitulsun!

„Astăzi, din păcate, am rămas fără net, aşa că mi-am pus costumul Men in Black şi trebuie să mă duc să cumpăr net.

O nouă măsură luată aicea la noi în bloc - se poate lăsa gunoiul la uşă, astfel încât cineva vine să ia gunoiul şi-l duce afară, nu te expui riscului de a te contamina. Este o măsură foarte binevenită pentru bătrâni, cred că am putea să o adaptăm şi noi în România. [...] dar, de fapt, cred că la noi au rezolvat problema guvernanţii, că am înţeles că au vorbit aştia cu virusul şi îi lasă pe bătrâni să ducă între unşpe şi unu, să iasă să ducă gunoiul, au făcut ei aşa o înţelegere cu virusul şi au zis: Bă frate, ia şi tu o pauză de masă de la unşpe la unu, ca să poată şi persoanele mai în vârstă de la noi din ţară să ducă şi ele gunoiul, să se ducă şi ele la o farmacie, poate să plimbe căţelul - să nu-i ataci, că nu e cinstit şi corect!

Sunt în piaţă şi, după cum puteţi observa şi voi, aici în piaţă a fost luată o nouă măsură şi anume: au fost acoperite toate fructele şi legumele cu folie. Nu ai voie să te serveşti tu, te servesc ei, îţi alegi. Iar aici este peşte, pentru că astăzi este o mare sărbătoare creştin-ortodoxă şi am venit să iau şi eu peşte şi pentru că, de obicei, celui mic, lui Vlad, îi dăm ce vrea el să mănânce, numai să mănânce, aşa că - astăzi a zis că vrea hamsii - îi luăm hamsii.

Aufitulsun! - cum se zice aici, în Turcia. Mie mi-a luat trei luni de zile să-mi dau seama că nu-mi zice 'Auf Wiedersehen!', adică 'la revedere!', ci-mi zice 'afiyetolsun', adică 'poftă bună!' Asta e, sunt mai tolomac... Dar învăţ!

Acesta este un centru pietonal, aici. După cum puteţi vedea, e gol. Altădată nu a aveai loc să treci unul de altul, acuma e gol.

La bănci se intră pe rând, se aşteaptă. Pustiu, pustiu, pustiu peste tot. Am fost să-i încarc lui Vlăduţ cartela cu Internet, pentru că se plictiseşte şi vrea să se joace. N-a vrut să-mi primească plata cu cardul, aşa că am fost nevoit să mă duc până la bancomat, să scot nişte lire pentru a putea efectua tranzacţia.

În curând, asta poate să fie şi la noi o metodă. Lăsăm coşul pe sfoară, de sus, îl alimentează cei mai tineri pentru cei bătrâni şi cei bătrâni trag la urmă coşul sus, plin de alimente, şi rămân izolaţi.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici