Noua variantă de coronavirus: Şapte întrebări frecvente despre tulpina SARS-CoV-2 depistată în Marea Britanie. Ce ştim până în acest moment

  • Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introduicerii unor reguli stricte de nivelul patru pentru milioane de oameni, de Crăciun, în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor.
  • Mai multe state UE blochează zborurile cu Marea Britanie după depistarea unor persoane infectate cu noua tulpină SARS-CoV-2.
9881 afișări
Imaginea articolului Noua variantă de coronavirus: Şapte întrebări frecvente despre tulpina SARS-CoV-2 depistată în Marea Britanie. Ce ştim până în acest moment

De ce cauzează îngrijorare această variantă de COVID-19?

Pentru că înlocuieşte rapid alte versiuni ale virusului şi suferă mutaţii care afectează părţi importante ale acestuia, unele dintre mutaţii ducând, conform studiilor de laborator, la creşterea capacităţii virusului de a infecta.

Noile tulpini pot părea mai frecvente pur şi simplu prin faptul că se află la locul potrivit la momentul potrivit, cum ar fi Londra, care a avut doar de restricţii de nivelul doi până de curând.

Cât de repede se răspândeşte noua tulpină SARS-CoV-2?

Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri.

Premierul Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

CITEŞTE AICI: Noi restricţii anti COVID-19 în Marea Britanie, în perioada Crăciunului. Boris Johnson anunţă alertă de gradul 4 în Londra şi sud-estul Angliei

Cât de departe s-a răspândit varianta de coronavirus din Marea Britanie?

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o ţară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutaţiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepţia Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul şi estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca şi Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Şi Olanda a raportat cazuri.

O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtăşeşte unele dintre mutaţii, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică

Coronavirus. S-a mai întâmplat asta?

Da. Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este acelaşi în majoritatea colţurilor lumii.

Mutaţia D614G a apărut în Europa în februarie şi a devenit forma dominantă a virusului la nivel global.

O altă variantă, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa şi a fost legată de vacanţele de vară petrecute în Spania.

Ce se ştie despre noile mutaţii ale SARS-CoV-2?

O analiză identifică 17 modificări potenţial importante. Au existat modificări ale proteinei pe care virusul o foloseşte pentru a debloca accesul către celulele corpului uman.

Cealaltă mutaţie a mai apărut, inclusiv la faimoasele nurci infectate. Lucrarea prof. Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge sugerează că această mutaţie dublează infecţiozitatea, conform experimentelor de laborator. Studiile efectuate de acelaşi grup sugerează că mutaţia face ca anticorpii din sângele supravieţuitorilor să fie mai puţin eficienţi în combaterea virusului.

De unde a venit varianta de coronavirus?

Explicaţia cea mai probabilă este că varianta a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit care nu a reuşit să învingă virusul. În schimb, corpul său a devenit un teren propice pentru modificarea virusului.

Nu există dovezi care să sugereze că mutaţia face infecţia mai mortală, dar acest lucru va trebui monitorizat.

Cu toate acestea, simpla creştere a numărului infecţiilor ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor.

Vaccinurile pentru COVID-19 vor funcţiona împotriva noii variante?

Aproape sigur da, cel puţin deocamdată. Toate cele trei vaccinuri majore dezvoltă un răspuns imun împotriva tulpinii.

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părţi diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutaţii, vaccinurile ar trebui să funcţioneze în continuare.

„Dar dacă lăsăm să apară mai multe mutaţii, atunci trebuie să ne facem griji”, a spus prof. Gupta. "Virusul poate scăpa de efectele vaccinului şi a făcut primii paşi în acest sens."

Noua variantă dovedeşte că virusul continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai mulţi oameni.

O prezentare a prof. David Robertson, de la Universitatea din Glasgow, a concluzionat: „Virusul va fi probabil capabil să genereze mutaţii care să scape de vaccin”. Acest lucru ne-ar pune într-o poziţie similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic.

CITEŞTE AICI: Dilema eficienţei vaccinului pentru COVID-19, împotriva noii tulpini depistate în mai multe ţări europene. Ce spun experţii germani

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici