Video Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: “Virusul este parşiv, el nu dă totul dintr-o dată. Tatonează planeta”

  • Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel : “Ne aşteptăm la un al doilea val. Virusul ar putea reveni la toamnă”
  • Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: “Masca va face difernţa în perioada următoare”
  • Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: “Trebuie să ţinem cu dinţii de echipele care sau sudat la ATI”
2622 afișări

Managerul Insitutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a analizat evoluţia epidemiei în România, în cadrul unei ediţii speciale a emisunii "Marius Tucă Show". Medicul a subliniat că măsurile luate au fost potrivite şi au limitat răspândirea  virusului. Mai mult, acesta apreciază că polulaţia a respectat, în mare măsură , indicaţiile primite din partea autorităţilor.

“România a acţionat cu precauţie. A făcut lucruri foarte bune. Nu s-a jucat cu termenii. România nu şi-a permis să se joace cu termenii. România a acţionat ca un tot. Populaţia a înţeles de la început că e la risc. Fără populaţie, nu am fi ajuns aici. Mai facem noi mici scăpări, că aşa este românul, dar in general Romania s-a comportat foarte bine. Au intervenit şi autorităţile. Starea de urgenţă a fost pusă la punct. Echipele care s-au sudat la terapie intensivă... trebuie să ţinem cu dinţii de ele. Ele vor face diferenţa în săptămânile astea. Ele şi oamenii.  Nu mă aştept să fie foarte multe cazuri noi.”, spune Cercel.

Invitatul lui Marius Tucă a subliniat că evoluţia pandemiei este una bună şi că virusul bate în retragere în multe ţări. Cu toate acestea, Adrian Streinu Cercel avertizeează că va urma şi un al doilea val, poate nu la fel de grav, la început de toamnă.

“Foarte multe ţări sunt cu zero la decese. Suntem într-o oarecare acalmie. Virusul nu vine şi dă totul dintr-o dată. E parşiv. El tatonează terenul pe planetă. Dar s-ar putea să mai trecă puţin pe la noi prin toamnă. Noi de acum trebuie să ne luăm o serie de măsuri. Cum să purtăm masca, cum să ne spălăm pe mâini si pe faţă. Acestea trebuie să devină lucruri obligatorii.”, a spus directorul de la Institutul Matei Balş.

Adrian Streinu Cerccel a reiterat că populaţia trebuie să fie mult mai responsabilă după  relaxarea măsurilor de siguranţă. Acesta a mai adăugat că masca este obligatorie şi că va face difernţa între viaţă şi moarte.

“Masca e foarte importantă. Va face diferenţa în mod net în perioada următoare. Masca trebuie să acopere nasul gura, să fie purtata maxim 4 ore. Ea ne protejează. Acolo unde e curat, nu se duce doctorul. Unde se foloseşte apa si sapunul, unde se aeriseşte camera nu o să fie probleme. Acolo unde pătrunde soarele nu pătrunde doctorul.”, a încheiat Cercel.

Cât despre decizia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, privind destituirea sa din comisa ştiinţifica anti-COVID, Cercel a menţionat că orice persoană care e într-o funcţie de conducere poate să îşi aleagă echipa cu care vrea să lucreze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici