Reabilitare post-COVID: posibile complicaţii. Avertismentul lui Beatrice Mahler, manager la „Marius Nasta”

Presiunea la internare pentru pacienţii care au nevoie de reabilitare post-COVID este extrem de mare în acest moment, avertizează medicul Beatrice Mahler, mangerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

945 afișări
Imaginea articolului Reabilitare post-COVID: posibile complicaţii. Avertismentul lui Beatrice Mahler, manager la „Marius Nasta”

Beatrice Mahler a spus, miercuri, la Digi24, că secţia COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” nu este ocupată la capacitate maximă de aproximativ două săptămâni, fiind aproximativ 50 de pacienţi în secţia cu 80 de paturi, iar doar două treimi au forme severe, în condiţiile în care în perioada de vârf a ultimului val 90% aveau forme severe.

„Această scădere a numărului de cazuri ne permite să organizăm secţia COVID şi, sper eu de mâine, să putem deschide un compartiment pentru pacienţii care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru aceşti pacienţi şi pacienţii cu boli cronice este extrem de mare în acest moment. Este nevoie de reevaluarea pacientului post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicaţiile pe care le presupune sindromul <long COVID> sunt extrem de diversificate, pacienţii au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci şi prin sechelele pe care le lasă şi care nu îţi permit reluarea activităţii de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc şi practic impactul emoţional este dificil de trecut de către pacient”, afirmă medicul.

Întrebată despre relaxările anunţate, Mahler spune că „este foarte bine că suntem în acest moment”, însă nu trebuie să uităm că scăderea numărului de cazuri se datorează nu doar restricţiilor respectate, ci şi vaccinării: „vaccinarea, cel puţin în oraşele mari, are un impact direct asupra numărului de cazuri. Observăm în Bucureşti o scădere importantă. Paşii trebuie să fie mici pentru reluarea vieţii normale şi trebuie să fim extrem de atenţi pentru că nu ne putem permite renunţarea bruscă la toate măsurile pe care le-am respectat până acum, deşi ne-am dori să fie posibil”.

În ce priveşte renunţarea la măştile de protecţie, Beatrice Mahler e de părere că în acest moment nu este o soluţie, deoarece sunt încă destul de puţine persoane vaccinate faţă de nevoia care ar permite renunţarea la mască, dar „nici nu suntem departe” de acel moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici