România nu se grăbeşte să testeze certificatul european de vaccinare. Paşaportul verde va facilita călătoriile între state

  • Paşaportul de vaccinare te va ajuta să călătoreşti mai uşor la vară.
  • România nu se află printre primele state care vor testa documentul european.
  • Certificatul va fi gratuit şi se va putea solicita din luna iunie.
4049 afișări
Imaginea articolului România nu se grăbeşte să testeze certificatul european de vaccinare. Paşaportul verde va facilita călătoriile între state

Sursa foto: profimedia

România nu se grăbeşte să testeze paşaportul de vaccinare. 17 state europene vor începe chiar din 10 mai primele teste cu viitorul certificat verde. Cu toate că guvernul Cîţu a promis că totul este gata, ţara noastră se va apuca de verificările tehnice de-abia peste o lună.

Florin Cîţu: Detaliile au fost trimise la STS de mult timp. STS face implementarea şi când va fi gata, deocamdată nu a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene. Sunt doar nişte informări pe care le avem referitor la cum să îl construim. Cum am spus de fiecare dată, sperăm ca o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, este datorită sau din cauza unor probleme medicale. Dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată, s-ar putea să nu mai fie nevoie de el.

Testele se vor fi realizate din 10 mai până la sfârşitul lunii în 17 ţări europene, unele fiind interesate să atragă cât mai mulţi turişti, precum Spania, Franţa, Bulgaria, Italia sau Grecia.
 
Verificările se vor face fără participarea directă a pasagerilor şi paşaportul va fi disponibil în luna iunie.

ANDREI BACIU, secretar de stat: Este un demers comun al mai multor instituţii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne,Ministerul Afacerilor Externe, INS şi STS. Este un demers european şi România a început de mai mult timp toate...Mă rog, este un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat.

Certificatul de vaccinare va fi gratuit şi poate fi obţinut de la autorităţi pe hârtie sau în format electronic, sub forma unui cod QR. Va fi în limba oficială a ţării care îl emite şi în limba engleză.
 
Documentul va conţine numele, data naşterii, informaţii despre Sars-Cov2, tipul de vaccin administrat, dacă titularul are anticorpi în urma bolii sau dacă a avut teste PCR cu rezultat negativ.

ANDREI BACIU, secretar de stat: Cred că vorbim de luna iunie. Este deadline-ul dat la nivel european. Sunt discuţii cu toate statele membre, noi suntem aliniaţi. Suntem în grafic cu ceea ce fac şi celelalte state membre.

Companiile germane SAP şi Telekom au câştigat contractul de aproape 50 de milioane de euro şi vor crea sistemul open-source al paşaportului digital, ca să fie accesibil tuturor statelor membre.
 
Paşaportul de vaccinare va fi recunoscut în Uniunea Europeană, Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici