S-a găsit explicaţia ştiinţifică pentru care Covid-19 lasă pacienţii fără miros

  • Cercetătorii au înţeles mecanismul de funcţionare al acestui simptom, unul dintre cele mai tipice ale infecţiei.
  • Cauzele care fac nasul sa sufere, temporar sau permanent, pot fi însă multe şi legate de alte patologii.
4706 afișări
Imaginea articolului S-a găsit explicaţia ştiinţifică pentru care Covid-19 lasă pacienţii fără miros

Tratând omul ca altceva decât un câine de vânătoare, se consideră că, la specia noastră, simţul mirosului este puţin sau deloc folos. Cu Covid-19, care are printre simptomele sale cele mai tipice pierderea mirosului, a devenit clar că acest simţ nu este deloc secundar şi datorită numeroaselor studii noi pe acest subiect s-a descoperit că este un indicator important al sănătăţii noastre.

În primul rând, pierderea mirosului poate fi un semnal de alarmă pentru infecţia cu Sars-CoV-2. Astfel, două companii de cercetare, Global Consortium for Chemosensory Research şi SmellTracker, au studiat în detaliu ce se întâmplă cu sistemul olfactiv în timpul infecţiei. Din datele culese de-a lungul lunilor de la zeci de mii de oameni din întreaga lume, pare clar că neuronii olfactivi sunt ţinta virusului, indiferent de variante.

„Becul” olfactiv

Efectul virusului asupra simţului mirosului este evident. Se credea iniţial că virusul atacă neuronii olfactivi prin receptorii Ace-2. Sandeep Datta, neurobiolog la Universitatea Harvard, a descoperit însă că aceşti receptori nu sunt exprimaţi de neuronii olfactivi, ci de alte celule care îi înconjoară, şi de celulele stem găsite în bulbul olfactiv, necesare pentru a repara deteriorarea frecventă la care neuronii senzoriali olfactivi sunt expuşi deoarece sunt în contact direct cu exteriorul.

Lista problemelor de sănătate semnalate şi de o scădere a mirosului este lungă: se întâmplă în boli autoimune precum poliartrita reumatoidă, dar şi în depresie, a cărei severitate este proporţională cu micşorarea bulbului olfactiv.

Cu vârsta, însă, simţul mirosul se înrăutăţeşte şi, după vârsta de 70 de ani, de exemplu, se estimează că una din cinci persoane nu mai ştie să identifice corect mirosul de fum, iar una din trei - cel de gaz.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici