Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS

  • Noi studii arată că cei care se recuperează după infectarea cu SARS-CoV-2 pot căpăta imunitate pe o perioadă de 5-7 luni, sau chiar mai mult.
  • Înţelegerea răspunsului sistemului nostru imunitar la contact cu noul coronavirus este un pas important în dezvoltarea unui vaccin.
  • Mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se află în stadiul de dezvoltare, dar până la aprobarea acestora transmiterea virusului poate fi limitată prin distanţare şi purtarea măştii.
44514 afișări
Imaginea articolului Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS

FOTO: Profimedia

Presiunile pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2 au început încă de la debutul pandemiei de Covid-19. Deşi cercetătorii au făcut progrese semnificative, încă sunt întrebări rămase fără răspuns.

Una dintre informaţiile esenţiale, pe care oamenii sunt nerăbdători să le afle, este şi durata imunităţii în urma infectării cu noul coronavirus.

COVID-19 şi imunitatea. Ce au aflat experţii până acum

Rezultatele unui studiu publicat marţi în revista Immunity indică faptul că persoanele care se recuperează după COVID-19 produc anticorpi care ar putea oferi protecţie împotriva infecţiei timp de cel puţin 5 luni. Imunitatea ar putea dura chiar şi 7 luni sau mai mult, în funcţie de reacţia fiecărui organism în parte.

„Conchidem că anticorpii neutralizanţi sunt produşi în mod susţinut timp de cel puţin 5-7 luni după infecţia cu SARS-CoV-2”, scrie echipa de cercetători condusă de Deepta Bhattacharya, imunobiolog la Universitatea de Medicină din Arizona. Aceştia au testat aproximativ 30.000 de persoane din 30 aprilie, data de început a studiului.

Deşi concluziile obţinute până la acest moment sunt promiţătoare, cercetătorii nu au verificat dacă vreuna dintre persoanele testate a fost expusă din nou virusului şi dacă anticorpii produşi au fost suficienţi pentru a-i proteja de reinfecţie.

De asemenea, studiul sugerează şi că imunitatea ar putea dura mult mai mult decît cele 5-7 luni estimate în prezent.

Experţii au au descoperit celule cu receptori de memorie B şi T la persoane care au suferit de forme uşoare de COVID-19. Acestea oferă sistemului imunitar posibilitatea de a reţine intruşii care au afectat în trecut organismul şi permit un răspuns mai rapid şi mai puternic la o eventuală reinfectare. Acest sistem funcţionează în cazul unor boli precum rujeola, aşa că ar putea funcţiona şi pentru COVID-19, spune Dr. Lauren Rodda, imunolog la Universitatea de Medicină din Washington.

Veşti bune oferă şi un studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Cercetătorii din Islanda au analizat 1.107 de persoane care s-au vindecat după contractarea noului coronavirus şi au obţinut rezultat pozitiv în urma testului pentru anticorpi. Pe o perioadă de 4 luni, nivelul anticorpilor împotriva COVID-19 nu a scăzut.

Dr. Steven Sperber, şef interimar al diviziei de boli infecţioase de la Centrul Medical al Universităţii Hackensack, a subliniat însă că există încă multe lucruri pe care experţii nu le cunosc despre SARS-CoV-2.

OMS: Anticorpii anti-coronavirus „pot dura 7 luni sau mai mult”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine ipoteza obţinerii imunităţii în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Dr. Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS, spune că ştim deja că „majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 dezvoltă anticorpi”. Deşi există o diferenţă între persoanele care suferă de forme uşoare şi forme severe ale bolii, cei mai mulţi pacienţi prezintă anticorpi detectabili. „Până acum, studiile arată că (anticorpii - n.r.) pot dura şapte luni sau mai mult".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici