Strategia de vaccinare în România, explicată clar de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

  • Mult a fost puţin a rămas. Aşteptarea românilor este aproape de final.
  • Doctorul Andreea Moldovan explică etapele strategiei de vaccinare şi cât durează imunitatea organismului după administrarea vaccinului.
2328 afișări
Imaginea articolului Strategia de vaccinare în România, explicată clar de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Strategia de vaccinare în România, explicată clar de medicul Andreea Moldovan FOTO Captură video Aleph News

Autor: Ioana Gecui

Logica strategiei de vaccinare explică de medicul Andreea Moldovan 

 
 
„Logica este foarte simplă: prin vaccinare prevenim îmbolnăvirea şi putem să tindem spre acea viaţă normala. Mai zic odată. Logica este foarte simpla pentru că putem să ne gândim cu toţii că prin vaccinare scădem dramatic numărul de îmbolnăviri, scădem foarte multe numărul cazurilor de decese şi putem să ne gândim că vom ajunge cândva, nu peste mult timp la acea viaţă normala pe care ne-o  dorim şi spre care te tânjim cu toţii”, spune doctorul Andreea Moldovan.
 

Etapele de vaccinare 

 
„Practic, strategia este bine stabilită pe prioritizarea grupelor de risc. S-a început cu personalul medical pentru că se doreşte că personalul medical să fie în continuare în formă, să nu se îmbolnăvească, se poate îngriji pacienţii. Este similar regulilor de salvare din avion când în primul rand iţi pui tu masca să îi poţi ajuta pe ceilalţi.
 
În etapa a doua de vaccinare este rândul pacienţilor imunodeprimati sau cu comorbidităţi şi de asemenea vă fi rândul unor categorii de populaţie care pot fi mai expuşi riscului de infecţie şi trebuie protejaţi, de exemplu profesorii. Ne dorim cu toţii să redeschidem cât mai repede şcolile pentru că suntem cu toţîi conştienţi că învăţământul acesta online are o calitate discutabila.
 
În etapa a treia vom trece la vaccinarea persoanele fară factori de risc, fară comorbiditati, persoane tinere care vor fi şi ele la rândul lor protejate prin vaccinare. Practic este o prioritizare, o stadializarea a gradului de risc, astfel încât vaccinarea se face pe categoria cele mai expuse, după care pe categoria la risc, după care urmează şi populaţia generală”, explică Moldovan.
 

Când se va încheia vaccinarea personalului din Sănătate

 
„Sperăm că de mâine (n.red. astăzi), începând ritmul de vaccinare a personalului medical să fie mult mai intens decât ce s-a notat în ultimele doua săptămâni. Scopul principal este o să vaccinam cât mai mulţi într-un interval cât mai scurt de timp pentru că protecţia să se instaleze cât mai repede. O estimare a vaccinării personalului medical poate fi făcută până la sfârşitul lunii ianuarie, însă probabil vor mai fi mici variaţii de la aceste estimări.
 
Ceea ce este important să transmitem este că acest vaccin cu tehnica ARN-ului mesager este un vaccin studiat de mulţi ani şi doar acum adaptat coronavirusului. Este un vaccin care din punct de vedere al conţinutului alergen este mult mai curat daca pot să spun aşa decât multe alte vaccinuri pe care nu le-am administrat pe parcursul anilor şi este un vaccin care are o rata de eficacitate de 94-95% deci înalta. Astfel încât ne putem gândi că printr-un mijloc care a fost studiat care este pus în uz acum şi care este bine tolerat putem să ajungem la acea stare de protecţie pe care ne-o dorim cu toţîi. Şi aşa avem un număr mare de voluntari pe care s-a studiat acest vaccin, avem un număr şi mai mare de populaţie la care acest vaccin a fost administrat şi este foarte important să notam faptul că frecventa reacţiilor adverse uşoară este scăzută.
 
Astăzi am participat la o videoconferinţă cu colegii din Israel, ce care sunt responsabili de vaccinarea populaţiei din Israel şi care au vaccinat un milion de oameni.Şi care ne-au subliniat în mai multe rânduri faptul că nu au avut nici o reacţie anafilactica de care ne temem cu toţîi. Frecventa reacţiilor adverse minore a fost scăzută în principal hiperemia locul administrării, durere la locul administrării eventual cefalee şi fabra şi câteva cazuri de parestezie la nivelul regouni periorale,deci atât nimic altceva mai grav”, mai spune medicul.

 

Câţi medici refuză vaccinarea

 
„Nu ştiu să vă spun statistic. Chiar sunt şi eu foarte curioasă să văd cât din personalul medical s-a vaccinat până acum. Dar poate că este prematur să avem astfel de date disponibile. Însă ceea ce a fost impresionant a fost aceea reticenta fata de noutate pentru că este un vaccin care e nou şi mulţi au spus mai stam să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi. Însă dintre aceştia care la început au fost reticenţi sau ezitanţi, pe măsură ce compania de vaccinare a început şi colegi de ai lor.
 
Au fost vaccinaţi, au început să aibă şi un interes mai mare pentru vaccinare şi chiar să dorească vaccinarea, să vină la vaccinare. Cred că acest proces de reticenta şi de ezitare este un proces foarte dinamic şi care probabil pe parcurs trece, astfel încât un mare probabilitate o mare parte dintre cei care iniţial au fost rezervaţi fata de vaccinare o vor dori.
 
De asemenea este foarte important să ne gândim că momentul în care la nivel national vom ajunge la altceva imunitate de turma de 60 70%, nu puteam să sperăm să ajungem la acel moment a care ni-l dorim cu toţîi, în care să fim mai puţin atenţi la aceste reguli de separare, distanţare, masca şi aşa mai departe. Astfel încât este un efort comun că să ajungem acolo unde ne dorim cu toţii”, arată specialista.
 

Când se dă startul la vaccinarea populaţiei din grupa de risc

 
Aşa se estimează pentru că vor fi tranşe săptămânale de vaccinuri din cadrul uniunii Europene către România. Se estimează că în luna ianuarie se va încheia vaccinarea personalului medical, urmând şi rapelul de la 21 de zile, după care vă putea începe vaccinarea populaţie la risc şi a grupelor expuse în mod excesiv.
 

Calendarul de vaccinare este flexibil

 
„Ceea ce se doreşte în mod absolut ferm este să nu se risipească dozele pentru că este mult prea preţios acest vaccin că să nu îl administram judicios celor care îl doresc vaccinarea fiind absolut voluntara şi celor care urmează să beneficieze de pe urma lui. Ar fi păcat să risipim, ar fi păcat să aruncăm doze pentru că sunt nehotărâţi sau pentru că se schimba doze sau liste de doritori. Astfel încât fiecare spital este, fiecărui spital i se recomanda se întocmeşte şi o lista de backup, astfel încât daca cei care sunt trecuţi pe lista oficială nu se prezinta, să fie întotdeauna alte persoane doritoare care să fie vaccinate, astfel încât să nu risipim dozele. Este extrem de important pentru că sunt mult prea mulţi oameni care îşi doresc să fie vaccinaţi.
 

Dascălii, pe lista de back-up

 
„În orice situaţie. Practic asta este ideea, să nu risipim. Nu avem deocamdată excesiv de multe doze. Trebuie să prioritizăm categoriile de vaccinare astfel încât ar fi o bătaie de joc să nu o facem cum trebuie şi cu foarte mult discernământ. Pentru că de fapt interes general naţional referitor la vaccinare.”
 
 

Imunitate şi îmbolnăvire după vaccinare

 
„După prima doza de vaccin, imunitatea dobândită este undeva în jur de 50 şi ceva la sută. Imunitate de 94 la sută se descrie după ce-a de a doua doză, cam la o săptămână de la administrare. Astfel încât practic cinci săptămâni de la prima doză, urmată bineînţeles de rapel, putem să ne aşteptăm la o imunitate satisfăcătoare. Regulile de prevenţie şi de purtare a măştii se vor extinde şi în perioada de după vaccinare pentru că aşteptam cu toţii să atingem acea imunitate de turmă de 70%. Şi atunci vom putea să ne gândim că putem să laşam garda mai jos.”

 

Andreea Moldovan s-a vaccinat acum o săptămână. Care este starea sa de sănătate

„Râdeam că în primele doua zile după vaccinare am fost foarte fericită. Drept pentru care am fost foarte harnică acasă şi am notat că efect secundar hărnicia excesivă. Glumesc. De fapt m-am simţit bine. Am avut în sfârşit conştiinţă că fac ceva eficient pentru Protecţia în primul rand a mea, dar cred că mai importanta decât a mea a celor din jurul meu. Şi nu m-a durut. Nu a avut niciun fel de efect secundar. 
 
(După a doua doză n.red.) voi mai aştepta încă momentul când şi alţii din jurul meu se vor imuniza şi vor fi protejaţi. Este important în egala măsură să nu dau sau să nu iau aceasta infecţie. Dar aştept fară discuţie acel moment în care să putem să ne vedem şi fară măşti pentru că rădeam astăzi cu niste colegi, cred că ne recunoaştem doar cu masca pe figura în ultima vreme. Aşteptam momentul de normalitate. Ni-l dorim cu toţii şi trebuie să ajungem acolo şi trebuie să ajungem în condiţiile în care să avem cât mai puţine îmbolnăviri şi cât mai puţine decese. Aşa cred că trebuie pusa în balanţă eficacitatea şi recomandarea vaccinării”, a conchis mediul Andreea Moldovan. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici