De la teoriile conspiraţiei la tratamente pe bază de urină de vacă: Fake news-ul din perioada pandemiei a ucis sute de oameni, arată un studiu

  • Fake news-urile din perioada pandemiei, legate de posibile tratamente împotriva COVID-19, au dus la decesul a 800 de persoane, spun cercetătorii.
  • Indienii au băut urină de vacă în speranţa că vor preveni infecţia cu coronavirus.
  • 5.900 de oameni au fost internaţi în spital pentru că au consumat metanol, iar 60 dintre ei au orbit.
894 afișări
Imaginea articolului De la teoriile conspiraţiei la tratamente pe bază de urină de vacă: Fake news-ul din perioada pandemiei a ucis sute de oameni, arată un studiu

Profimeida

Fake news-urile despre coronavirus au cauzat sute de morţi în perioada decembrie 2019 - aprilie 2020, conform unui studiu derulat de cercetători internaţionali, relatează Deutsche Welle.

Studiul, publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, arată că fake news-urile care au circulat în perioada pandemiei de coronavirus au condus către decesul a 800 de oameni.

Specialiştii au constatat că 800 de oameni au murit pentru că au băut lichide cu concentraţii ridicate de alcool în speranţa că-şi vor dezinfecta corpurile. 5.900 de oameni au fost internaţi în spital pentru că au consumat metanol, iar dintre aceştia, 60 au orbit.

Dacă te gândeai că doar virusul este periculos, iată că şi lipsa de informare sau filtrarea deficitară a informaţiei poate cauza decese.

„Am analizat zvonuri, teoriile conspiraţiei, stigmatizarea care circulă în online. Am cercetat website-urile, Facebook-ul, Twitter-ul şi publicaţiile media online, în vederea stabilirii impactului lor asupra sănătăţii publice”, au afirmat cercetătorii.

Cercetătorii au folosit informaţiile studiului pentru a trage un semnal de alarmă autorităţilor, în vederea combaterii fake news-ului.

O echipă internaţională de cercetători din diferite ţări, precum Australia, Japonia şi Thailanda, au analizat datele colectate în perioada decembrie 2019 - aprilie 2020.

Fake news-uri despre COVID-19 în India şi Arabia Saudită: urina de cămilă amestecată cu lămâie verde

În India, în social media, au fost răspândite masiv informaţii despre posibile tratamente naturiste împotriva COVID-19: urina de vacă şi bălegarul fiind cele mai populare.

În Arabia Saudită, oamenii au băut urină de cămilă amestecată cu lămâie verde pentru a se proteja în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2.

Usturoi, şosete fierbinţi, ulei de gâscă: tratamente fake împotriva coronavirusului

Cercetătorii au descoperit că oamenii au mâncat usturoi, şi-au pus şosete fierbinţi în picioare şi s-au uns cu ulei de gâscă pe piept crezând că aceste metode ar putea preveni infecţia cu COVID-19.

Desigur, acestea au fost doar zvonuri şi fake news-uri, pe care, din păcate, oamenii le-au preluat fără să analizeze dacă ar putea fi adevărate.

Teoria conspiraţiei în contextul COVID-19: Bill Gates şi vânzarea de vaccinuri

Cercetătorii au analizat şi teoriile false care au circulat în perioada decembrie 2019 - aprilie 2020 şi au constatat că oamenii cred în ideea unei arme biologice creată de Bill Gates pentru a spori vânzările de vaccinuri.

Stigmatizarea medicilor şi a asiaticilor

Acelaşi studiu arată că asiaticii şi medicii au fost abuzaţi şi stigmatizaţi de mai multe ori.

„Pe perioada pandemiei, asiaticii şi medicii au fost abuzaţi verbal şi fizic de mai multe ori. Oamenii stigmatizaţi sunt vulnerabili şi pot deveni victimele evitării sociale sau respingerii sociale, chiar şi violenţei fizice.

Astfel, ar putea renunţa la orice ajutor medical atunci când au nevoie, doar din dorinţa de a se izola de alţi oameni care îi abuzează”, a declarat un cercetător.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici