Video Tăriceanu a cerut o anchetă pentru operaţiunea ”Sparanghelul”: De ce în Germania se poate munci, iar în România nu?

  • Călin Popescu Tăriceanu a cerut o anchetă parlamentară pentru operaţiunea ”Sparanghelul”
  • Ludovic Orban spune că vor pleca la muncă în străinătate circa 80.000-90.000 de români
  • Agricultura românească suferă din cauza lipsei de forţă de muncă
1177 afișări

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a cerut o anchetă parlamentară pentru operaţiunea ”Sparanghelul”, susţinând că nu va fi anchetat de ce pleci la muncă în străinătate, ci eventual de ce acolo unde sunt peste 100.000 de persoane infectate cu coronavirus se poţi munci, iar in Romania, unde sunt sub 7.000, nu poţi.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: ”Ce buton magic se poate apăsa în asemenea fel încât, la numai câteva zile după o convorbire telefonică dintre preşedinţii român şi german, să se poata organiza o operaţiune care, în plină stare de urgenţă, să reuşească să adune la un loc 2000 de români?”

Totul a început pe 3 martie, când Klaus Iohannis a discutat la telefon cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. ”Preşedintele Klaus Iohannis a transmis solidaritatea deplină cu poporul german în contextul crizei epidemiologice generate de noul coronavirus. (…) Preşedintele României a încurajat o cooperare strânsă între autorităţile române şi germane pentru combaterea efectelor negative asupra lucrătorilor români care activează în Germania, în special asupra celor cu contracte temporare, respectiv asupra lucrătorilor detaşaţi şi sezonieri."

O zi mai târziu, Ambasada noastră la Berlin ne anunţa că Germania are nevoie de 80.000 de muncitori sezonieri în aprilie şi mai, adică exact cifra avansată de premierul Ludovic Orban, când a fost întrebat câţi dintre noi, românii, vom pleca în perioada următoare în străinătate pentru a munci sezonier.

Ludovi Orban: Avem aproximativ o estimare – în jur de 80-90.000.

Săptămâna trecută, în plină criză generată de coronavirus, au plecat câteva mii de muncitori, îmbarcaţi în avioane de tip charter.  Urmează să decoleze spre Germania, la cules de sparanghel, alte zeci de mii de români. Asta în condiţiile în care agricultura românească suferă din cauza lipsei de forţă de muncă.

Mulţi dintre muncitorii care au plecat în Germania săptămâna trecută au relatat pentru Mediafax că au renunţat la serviciul din ţară pentru că fac mai mulţi bani în agricultură în Germania.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici