Testarea anticorpilor după vaccinare a intrat pe lista jucătorilor din piaţa medicală privată. Care sunt preţurile

Testele neutralizante, care determină prezenţa anticorpilor anti-spike după vaccinarea împotriva COVID-19, au început să intre în lista de servicii oferite de marile clinici şi reţele private de sănătate, iar preţurile variază între 120 lei şi 200 lei.

1831 afișări
Imaginea articolului Testarea anticorpilor după vaccinare a intrat pe lista jucătorilor din piaţa medicală privată. Care sunt preţurile

Testarea anticorpilor după vaccinare a intrat pe lista jucătorilor din piaţa medicală privată. Care sunt preţurile

La mai bine de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, după ce 1,5 milioane de români au fost imunizaţi, cererea pentru teste care să determine nivelul anticorpilor este în creştere. „Este o testare imunologică specifică imunităţii dobândite în urma vaccinului anti-Covid, este o solicitare în creştere, dar nu este atât de dominantă. Sperăm să se îmbunătăţească pentru că oamenii vor căuta să măsoare nivelul de imunitate şi de anticorpi pe care îl au în organism”, a spus pentru ZF Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România.

Un test în cadrul Synevo costă 130 lei, iar rezultatul ajunge în circa două zile. Testul se realizează prin probă de sânge, iar ca valoare de referinţă, peste 0,8 unităţi/ml înseamnă un test pozitiv la anticorpi, ceea ce înseamnă că pacientul a trecut prin boală sau a fost vaccinat. Sub această valoare, indicele arată lipsa anticorpilor, însă specialiştii spun că valoarea de referinţă diferă de la un laborator la altul: „Testul de anticorpi neutralizanţi poate fi folosit după orice tip de vaccin dintre cele folosite în prezent, el vizează receptorul pentru proteina spike care contribuie la multiplicarea virusului“.

„Sunt două tipuri de anticorpi – cei care apar în prima etapă după infectarea cu virusul, aceştia fiind şi primii care dispar, în circa 2-3 luni de la primele simptome. Şi mai sunt anticorpii anti-spike, care apar fie la pacienţii care au trecut prin boală, fie după vaccinare. Încă nu ştim în ce măsură o cantitate mai mare de anticorpi protejează organismul de o reinfectare, fiecare persoană este unică în felul ei şi organismul este diferit de la caz la caz”, a spus Antoanela Curici, director medical al Synevo România.

Ea precizează că este recomandat ca testul de anticorpi după vaccinare să fie făcut la 7-10 zile de la rapel. Nu se poate verifica încă, din studiile de până acum, capacitatea de protecţie în cazul pacienţilor care dezvoltă anticorpi în faţa unei viitoare infecţii cu noul coronavirus.

Testarea pentru a identifica fie prezenţa bolii, fie anticorpii de după infectarea cu noul virus a început să îşi facă loc în oferta de servicii a marilor jucători privaţi de sănătate încă de anul trecut, la câteva luni după debutul pandemiei. Astfel, primele teste oferite de operatorii privaţi la solicitarea pacienţilor au fost cele PCR, de diagnosticare a infecţiei. Costul pentru aceste teste la privat variază între 280 lei şi 450 lei. Ulterior, la scurt timp după testele PCR la cerere au apărut testele de anticorpi pentru persoanele care au trecut prin boală şi au vrut să vadă dacă au dezvoltat un răspuns imun sau în cazul celor fără simptome. Pentru aceste probe, un pacient trebuie să scoată din buzunar circa 280 de lei.

O altă noutate a fost apariţia testelor rapide de diagnosticare a infecţiei – testele antigen, folosite în cazul pacienţilor, mai ales în triaj în zona de aşteptare. Iar în prezent, acestei game i se mai adaugă şi testele neutralizante, cu un cost cuprins între 120 lei şi 200 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici