Varianta Delta se răspândeşte „cu viteza incendiilor de vegetaţie”. Pacienţii dezvoltă forme mai grave ale bolii? Experţii caută răspunsul

  • Noul val de COVID-19, alimentat de varianta Delta, se extinde în tot mai multe ţări, iar medicii sunt tot mai solicitaţi.
  • Experţii încearcă să afle dacă, pe lângă gradul ridicat de transmisibilitate, varianta Delta provoacă şi forme mai grave de COVID-19.
  • Dr. Michelle Barron: „Este ca un incendiu de vegetaţie, nu ca un foc de tabără mocnit. Suntem în mijlocul flăcărilor”.
11604 afișări
Imaginea articolului Varianta Delta se răspândeşte „cu viteza incendiilor de vegetaţie”. Pacienţii dezvoltă forme mai grave ale bolii? Experţii caută răspunsul

Noul val de COVID-19, alimentat de varianta Delta, se extinde în tot mai multe ţări, iar experţii caută, în continuare, răspunsul la o întrebare care stă pe buzele tuturor: Este tulpina indiană a SARS-CoV-2 mai gravă decât celelalte? Cu alte cuvinte, se îmbolnăvesc mai tare persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului? 

În SUA, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat că varianta Delta, identificată pentru prima dată în India şi ajunsă acum dominantă la nivel mondial, este „probabil mai severă” decât versiunile anterioare ale coronavirusului, potrivit unui raport intern publicat vineri.

De asemenea, mai multe studii efectuate în Canada, Singapore şi Scoţia arată că persoanele infectate cu varianta Delta au avut nevoie de spitalizare în număr mai mare, comparativ cu pacienţii din valurile precedente ale pandemiei de COVID-19.
 
Într-o serie de interviuri acordate pentru Reuters, experţii care au comentat cele trei studii au precizat că toate sugerează acelaşi lucru, respectiv un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave ale bolii la pacienţii infectaţi cu varianta Delta. Totuşi, numărul mic al participanţilor la cercetare ridică un semn de întrebare când vine vorba despre generalizări. Până în acest moment, concluziile nu au fost verificate de specialişti din afara echipelor direct implicate.
 

Varianta Delta şi formele mai grave ale COVID-19

 
Medicii care au tratat pacienţi infectaţi cu tulpina indiană a coronavirusului au descris un debut accelerat al simptomelor specifice şi, în multe regiuni, o creştere generală a numărului de cazuri grave de COVID-19. Totuşi, se insistă asupra necesităţii mai multor studii pentru a realiza o comparaţie relevantă între cazurile de COVID-19 provocate de o tulpină sau alta a SARS-CoV-2.
 
În lipsa unor cercetări ample, „este dificil să identificăm gradul creşterii severităţii bolii”, spune Lawrence Young, virolog la Institutul Medical Warwick din Marea Britanie.
 
În plus, este posibil ca rata îngrijorătoare de transmisibilitate a variantei Delta să contribuie la valul tot mai mare de pacienţi care ajung în spitale cu forme grave ale bolii, comentează experţii.
 
Potrivit raportului CDC, varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela şi mult mai contagioasă decât răceala obişnuită sau gripa. 
 
Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego, a declarat că cel mai clar indicator al faptului că „varianta Delta poate provoca boli mai severe” provine din studiul scoţian, care arată că această tulpină a dublat, cu aproximaţie, riscul de spitalizare comparativ cu o versiune anterioară a COVID-19.
 
Majoritatea spitalizărilor şi deceselor asociate COVID-19 din Statele Unite sunt înregistrate la persoane nevaccinate. Există, însă, dovezi că dozele administrate au eficienţă mai mică în cazul persoanelor care au un sistem imunitar vulnerabil, inclusiv la vârstnici.
 

Vaccinul anti-COVID, în lupta cu varianta Delta

 
Persoanele vaccinate, care sunt în mod obişnuit sănătoase, au şanse mari de a trece cu bine de COVID-19, experimentând forme uşoare sau chiar asimptomatice ale bolii, spune dr. Gregory Poland, expert în boli infecţioase la Clinica Mayo. „Dar ei pot să le transmită (virusul n.r.) membrilor familiei şi altor persoane care ar putea să nu fie la fel de norocoase", adaugă Poland. 
 
Medicii sunt tot mai solicitaţi pe măsură ce mai multe ţări se confruntă cu o nouă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. „Este ca un incendiu de vegetaţie, nu ca un foc de tabără mocnit. Suntem în mijlocul flăcărilor”, descrie dr. Michelle Barron, director medical principal în prevenirea şi controlul infecţiilor la UC Health, în Colorado.
 
Cercetări din China sugerează că, în comparaţie cu tulpina originală, varianta Delta generează de 1.000 de ori mai mult material viral în organismul infectat, atenţionează Barron. „E greu de spus dacă oamenii sunt mai bolnavi din cauza variantei Delta sau dacă oricum ar fi fost mai bolnavi", a precizat ea.
 
Alţi medici au observat tendinţa pacienţilor infectaţi cu varianta Delta de a dezvolta forme mai grave ale bolii. „Vedem mai mulţi pacienţi care necesită oxigen mai devreme”, declară dr. Benjamin Barlow, medic-şef al lanţului de clinici American Family Care. La clinica din Birmingham, Alabama, Barlow susţine că aproximativ 20% din pacienţi au primit recent un rezultat pozitiv al testului pentru depistarea COVID-19, comparativ cu 2-3% în urmă cu câteva săptămâni. 
 
David Montefiori, director al Laboratorului pentru Cercetarea şi Dezvoltarea Vaccinului SIDA de la Centrul Medical al Universităţii Duke, a declarat că varianta Delta este mai infecţioasă şi duce la apariţia mai rapidă a bolilor, în special pentru cei nevaccinaţi: „ (Virusul n.r.) nu este doar mai uşor de transmis, ci te şi îmbolnăveşte mai tare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici