2016, un an în care românii ar putea citi mai mult: Preţul cărţilor a scăzut cu aproape 4%

Preţul cărţilor a scăzut cu aproape 4% de la 1 ianuarie, odată cu modificarea cotelor TVA, o reducere care, deşi ar putea părea mică, îi face pe editori să spună că orice măsură cu potenţial de a impulsiona piaţa este binevenită şi să spere că 2016 va fi un an în care românii vor citi mai mult.

824 afișări
Imaginea articolului 2016, un an în care românii ar putea citi mai mult: Preţul cărţilor a scăzut cu aproape 4%

2016, un an în care românii ar putea citi mai mult: Preţul cărţilor a scăzut cu aproape 4% (Imagine: Andrei Spirache/ Arhiva Mediafax Foto)

Principalele edituri din România şi unele dintre cele mai importante lanţuri de librării din ţară au modificat, de la 1 ianuarie, preţurile cărţilor. Această reducere vine ca urmare a scăderii TVA de la 9% la 5% pentru mai multe produse, inclusiv cărţile şi manualele şcolare. Măsura implementată vine ca urmare a unui amendament depus anul trecut, la Codul Fiscal, de Ionuţ Vulpescu, fostul ministru al Culturii.

Astfel, Curtea Veche Publishing a pus în aplicare prevederile din noul Cod Fiscal, cu privire la modificarea cotelor de TVA pentru cărţi, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie. "Prin urmare, preţurile cărţilor au scăzut proporţional cu reducerea TVA-ului şi ele se aplică deja la partenerii editurii, pe site-urile acestora şi în librării. Pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, avem în acest moment încă active reducerile de Sărbători, care oferă cititorilor preţuri în medie cu 30% mai scăzute, şi începând cu data de 5 ianuarie vom aplica preţurile corespunzătoare noii taxe", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Aceştia au precizat că modul de calcul face ca în buzunarul cititorului reducerea resimţită să ajungă undeva până în 4%, mai exact la 3,67%, "ceea ce înseamnă în medie o reducere de preţ cu 1 leu/ volum". "Pare o cifră mică, însă orice măsură cu potenţialul de a impulsiona piaţa de carte este binevenită şi sperăm să avem un an în care să se citească mai mult", au mai afirmat reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Şi editurile Polirom şi Cartea Românească au aplicat reducerea. "Deja preţurile tuturor cărţilor noastre, de la Polirom şi Cartea Românească, ediţiile tipărite, sunt reduse cu 3,8% pe site-ul nostru", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii editurilor. Aceştia au precizat că modificarea de preţ a fost operată de la 31 decembrie.

În urma scăderii TVA-ului la produsele culturale, Editura Litera reduce preţurile volumelor sale cu echivalentul diferenţei de TVA, respectiv de la 9% la 5%, la cărţile tipărite, şi de la 24% la 20%, la eBook-uri. Reducerea se aplică deja pe toate canalele de distribuţie şi se va aplica în curând şi pe site-ul litera.ro, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii editurii.

"Suntem încântaţi că măsura de scădere a TVA-ului la produsele culturale, anunţată de Ministrul Culturii anul trecut cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, în timp ce Editura Litera organiza cel mai mare manifest pro-cultură din România, a intrat în vigoare. Este o măsură care aliniază România la celelalte ţări europene şi care va face, cu siguranţă, ca numărul cititorilor să crească. Suntem optimişti în ceea ce priveşte implicarea statului în încurajarea cititului şi prin alte măsuri", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Vidraşcu, directorul executiv al Editurii Litera.

La rândul său, editura Trei şi-a aliniat preţurile de la 1 ianuarie, în conformitate cu noul TVA. "Reducerea de TVA este aplicată pentru toate comenzile de la 1 ianuarie, dar livrările se vor face mai târziu, după încheierea inventarului, din 11 ianuarie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Virginia Costeschi, reprezentanta editurii Trei. "Preţurile au scăzut cu doar câteva procente. Doar la cărţile foarte scumpe se va resimţi o scădere considerabilă. În rest, nu vor fi reduceri spectaculoase, pentru că de la 9% la 5% nu este o aşa mare diferenţă", a adăugat aceasta.

Totodată, Virginia Costeschi a subliniat că această reducere a TVA-ului pentru cărţi nu se aplică la eBook-uri. "eBook-ul este considerat produs multimedia, nu carte. Este o percepţie aberantă a legiuitorului", a explicat aceasta.

De asemenea, reprezentanţii Corint au transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că preţurile aferente cărţilor publicate de acest grup editorial vor scădea în următoarele zile cu 4%.

Şi Librăriile Humanitas au redus TVA-ul de la 1 ianuarie. "Astfel, preţurile produselor vor fi diminuate cu echivalentul diferenţei de TVA în favoarea dumneavoastră, de la 9% la 5% la carte şi de la 24% la 20% la produsele non-carte. Acestă diferenţă se va aplica la casa de marcat, preţurile afişate neincluzând această diminuare de preţ", potrivit unui anunţ publicat recent pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cişmigiu.

În opinia reprezentanţilor editurii Humanitas, această reducere a TVA este o măsură extrem de importantă. "Este clar că măsura aceasta vine în întâmpinarea cititorilor, publicului care doreşte să cumpere carte", au spus aceştia, pentru MEDIAFAX.

Totodată, reducerea TVA de la 9% la 5% a fost operată şi de Compania de Librării Bucureşti. "S-a aplicat şi la papetării, de la 24% la 20%, şi la produsele de carte, de la 9% la 5 %, de la 1 ianuarie, la toate produsele pe care le avem deja pe stoc. Pentru produsele noi, o să intre cu TVA-ul nou", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Companiei de Librării Bucureşti.

Reducerea preţului cărţilor ar putea fi o speranţă pentru impulsionarea pieţei editoriale din România. Acest lucru este important cu atât mai mult cu cât Institutul de Statistică al Comisiei Europene - Eurostat a publicat în 2013 un studiu în care România apare cu un consum de cultură scrisă în scădere îngrijorătoare, doar 51% dintre români declarând că au citit o carte în ultimul an, cu 7% mai puţini decât la precedentul Eurobarometru din 2007.

În plus, piaţa de carte din România era estimată în 2015 de către Federaţia Editorilor din România la maximum 100 de milioane de euro pe an, incluzând manualele, auxiliarele şcolare şi ediţiile de chioşc.

Totuşi, Oana Boca Stănescu, specialistă în piaţa de carte din România, este sceptică în privinţa creşterii consumului odată cu reducerea TVA-ului.

"Din păcate, în timp ce a scăzut TVA-ul pe carte (de fapt, a scăzut TVA-ul naţional), au crescut rabaturile solicitate de lanţurile de distribuţie în 2015. O adevărată măsură ar fi eliminarea TVA pe carte, nu alinierea la scăderea naţională. În plus, nu aş vrea să fiu sceptica de serviciu, însă consumul scăzut de pe piaţa autohtonă de carte are cauze mai complicate decît preţul: distribuţia precară sau lipsa campaniilor naţionale de educaţie pentru lectură din şcoli sînt doar două exemple... dureroase", a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Boca Stănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici