"6 poveşti cu draci", cel mai nou volum semnat de Igor Bergler, intră în librării

"6 poveşti cu draci", cel mai nou volum semnat de scriitorul Igor Bergler - autorul "Bibliei pierdute", care a devenit cel mai vândut roman românesc din ultimele decenii -, intră în librării, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

771 afișări
Imaginea articolului "6 poveşti cu draci", cel mai nou volum semnat de Igor Bergler, intră în librării

"6 poveşti cu draci", cel mai nou volum semnat de Igor Bergler, intră în librării

Volumul "6 poveşti cu draci", publicat la editura Litera, a înregistrat deja prevânzări record.

"Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri. Altul are o revelaţie de factură kafkiana - e un Gregor Samsa întors pe dos, îndrăcit, în răspăr. Un altul preia legenda faustiană şi o împinge până la ultima consecinţă. Unul e pirat, gentleman şi cavaler. Cei mai mulţi au grave probleme identitare. Şi surprizele nu se opresc aici. Dracii lui Igor Bergler sunt foarte departe de imaginile clasice ale răului, ei aparţin mai degrabă generaţiei de îngeri căzuţi, transformaţi în eroi civilizatori, dar nu numai. Un text de o densitate nebună, inteligent şi distractiv în acelaşi timp, în care Marquez se întâlneşte cu Borges, Kafka, cu Goethe şi Eco, cu Bulgakov. O carte de neratat, un roller coaster în care nu poţi urca fără centură de siguranţă şi unde nimic nu e ceea ce pare", se arată în prezentarea cărţii făcută de editura Litera.

Despre noua carte, criticul de artă Pavel Şuşară scrie în postfaţă: "După primele două cărţi, «Biblia pierdută» şi «Testamentul lui Abraham», ambele masive pe dinafară, inepuizabile pe dinăuntru, surprinzătoare şi unice în literatura noastră actuală - asta doar pentru a-mi reprima tentaţia unor afirmaţii şi mai radicale -, Igor Bergler pare că face o mică pauză de respiraţie şi se relaxează cu şase povestiri scurte. În mod paradoxal, mai mari pe dinăuntru decât pe dinafară, parte recuperate şi reconfigurate din vagoanele de span rămase după şantierul celor două romane, se aliniază frumos şi se manifestă în consecinţă cele mai nastruşnice, mai imprevizibile, mai melancolice sau mai triste şi, de ce nu, mai etice categorii de draci. Dar ce sunt, până la urmă, dracii lui Igor Bergler? Sunt entităţi ale infernului, pedepse năprasnice pe care omul trebuie să le îndure din pricina simplă că răul este complementul obligatoriu al binelui, sunt forţe ale disoluţiei, pentru că nu pot suporta măreţia creaţiei, sau, pur şi simplu, sunt natura noastră mai mult sau mai puţin conştientă, sunt energiile noastre scăpate în libertate ori, cine ştie, daca nu chiar marea noastră şansă de a pătrunde acolo unde binele comun şi gestul precaut nu ne acordă nicio şansă? Dar până la un răspuns convingător, pe care doar cititorul singur şi-l poate oferi, un lucru este în afara oricărei discuţii: cu aceste şase povestiri surprinzătoare, Igor Bergler, pe lângă faptul că reuşeşte să spună şi în flash-uri ceea ce a spus până acum doar în epopee, aduce şi noi specimene de draci în infernul nostru literar, mult îmbunătăţite faţă de alte produse asemănătoare, ceea ce, evident, nu i se va ierta uşor. Cum nu i s-a iertat încă nici faptul că a apărut din senin, fără să întrebe pe nimeni".

"Igor Bergler e un scriitor năprasnic! Forţa cu care creează imagini de neuitat, lejeritatea cu care se plimbă prin întreaga istorie a culturii ca prin biblioteca sa personală, un fel de Biblioteca din Alexandria, inteligenţa cu care construieşte niveluri de semnificaţii, ca pe nişte veritabile cetăţi Troia, îngropate una sub cealaltă, sunt impresionante. Fiecare nouă citire a acestor şase povestiri e încă şi mai surprinzătoare decât cea anterioară. În acest sens, este o operă în mişcare - una care trăieşte, lucrează şi evoluează! O capodoperă!", scrie şi sociologul Simona Epuran.

"6 poveşti cu draci" este o carte scrisă în afara seriei "Charles Baker". Următoarea carte din serie, "Minciuna lui Michelangelo", este programată să apară în toamna lui 2019, la aceeaşi editură Litera.

Primele două romane din ciclul "Charles Baker", "Biblia pierdută" şi "Testamentul lui Abraham", s-au bucurat de un mare succes. "Biblia pierdută" a devenit cel mai vândut roman românesc din ultimele decenii, cu peste 160.000 de exemplare, iar "Testamentul lui Abraham" a depăşit deja pragul de 100.00 de exemplare vândute.

Ambele volume au câştigat cel mai important premiu la Târgul Gaudeamus, în 2015, respectiv 2017, cel pentru cea mai dorită şi cea mai vândută carte.

"Biblia pierdută" se bucură de succes şi la nivel internaţional, în ţări precum Rusia şi Serbia, şi urmează să apară, la sfârşitul lunii, în Italia, la editura lui Umberto Eco, La Nave di Teseo- Baldini+Castoldi. De asemenea, va apărea în alte 30 de ţări, la cele mai mari grupuri editoriale din lume, printre care se numără Penguin-Random House, care a cumpărat drepturile pentru ediţia în limba spaniolă, şi Grupo Planeta, care va lansa cartea în limba franceză.

Totodată, "Testamentul lui Abraham" va fi prezentat la Târgul de carte de la Frankfurt în mai puţin de o lună.

Trailerul cărţii poate fi vizualizat pe https://www.youtube.com/watch?v=3Pz8_IACNNA, iar fanii pot afla noutăţi în avanpremieră de pe pagina de Facebook a cărţii şi de pe site-ul autorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici