8 mai 1945, Germania a capitulat necondiţionat în faţa Aliaţilor. Imagini de arhivă cu semnarea pactului de la Reims şi valul de bucurie care a cuprins planeta

Astăzi se împlinesc 75 de ani de când Germania nazistă a capitulat, punând capăt celui de-al Doilea Razboi Mondial.

1629 afișări
Imaginea articolului 8 mai 1945, Germania a capitulat necondiţionat în faţa Aliaţilor. Imagini de arhivă cu semnarea pactului de la Reims şi valul de bucurie care a cuprins planeta

8 mai 1945, Germania a capitulat necondiţionat în faţa Aliaţilor. Imagini de arhivă cu semnarea pactului de la Reims şi valul de bucurie care a cuprins planeta

Pe 8 mai 1945, Germania a capitulat necondiţionat în faţa Aliaţilor. Premierul britanic Winston Churchill anunţa atunci că Germania capitulase cu o zi înainte, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane. Vedeţi aici mai multe imagini din arhiva AP!

Actul de predare a fost semnat din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) şi din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET). Şi ruşii i-au forţat pe generalii germani să semneze un act de capitulare, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, astfel că Moscova şi ţările din Est au declarat Ziua Victoriei pe 9 Mai. 

Sursă foto: AP. Găsiţi mai multe imagini în galeria foto a acestui articol!

Reprezentaţi ai Germaniei şi ai Forţelor Aliate prezenţi în ”Camera de Război” din Cartierul General din Reims, Franţa, 7 mai 1945, unde delegaţii germani au capitulat necondiţionat în faţa Marii Britanii, URSS şi SUA. Şedinţa istorică a avut loc la etaj în Şcoala Modernă de Băieţi din Reims.

La masă, de la stangă la dreapta se află: reprezentanţii Germaniei Alfred Jodl, Wilhelm Oxenius, ajutor al generalului Alfred Jodl, amiralul Hans-Georg von Friedeburg, generalul Frederick E. Morgan, generalul Francois Sevez, amiralul Harold Burrough, generalul Walter Bedell Smith, generalul Ivan Susloparov, generalul Carl Spaatz, mareşalul Sir James Milne Robb, generalul Harold R. Bull, colonelul Zenkovitch, ajutorul generalului rus Susloparov.


Oamenii au luat cu asalt Ambasadele SUA şi Marii Britanii din Lisabona pe 8 mai 1945. Mulţimea euforică a sărbătorit timp de 2 zile şi 2 nopţi.

Premierul britanic Winston Churchill, alături de familia regală, Prinţesa Elisabeta, Regina Elisabeta, Regele George VI, Prinţesa Margareta, la balconul Palatului Buckingham, pe 8 mai 1945.

Generalul american Dwight D. Eisenhower dă mâna cu generalul sovietic Ivan Susloparov în Reims, Franţa, mai 1945.

Capitularea generală a fost semnată la Reims, Franţa, pe 7 mai şi a fost ratificată pe 8 mai, 1945. Din partea Germaniei au semant generalii Keitel, Friedeburg şi P. F. Stump şi Arthur William Tedder (Mareşalul Forţelor Aeriene ale Regatului Unit) au semnat din partea Aliaţilor, iar mareşalul Zhukov din partea URSS. În imagine este unul dintre documentele de capitulare, expuse la Arhivele Naţionale din Washington, D.C.

Vedere aeriană cu Arcul de Triumf din Paris şi mulţimea de francezi sărbătorind capitularea Germaniei 7 mai, 1945

Americanii sărbătoresc capitularea Germaniei, în Times Square, New York, strânşi în jurul unui tânăr cu masca lui Adolf Hitler, 7 mai 1945.

Mulţime uriaşă de oameni în Piaţa Parlamentului din Londra, strânsă pentru a auzi declaraţia premierului anunţând oficial capitularea necondiţionată a Germaniei, pe 8 mai 1945.

Încercuit de trupele Armatei a Şaptea a SUA, generalul Erich Brandenberger capitulează la Innsbruck. În imagine, primăria din Innsbruck în timpul semnării capitulării.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici