A murit creatoarea franceză de modă de origine română Sonia Rykiel

Creatoarea de modă Sonia Rykiel a murit la vârsta de 86 de ani. Creatoarea enigmatică, faimoasă pentru tricotajele ei colorate, a murit la vârsta de 86 de ani. În 2012, aceasta a dezvăluit că suferă de boala Parkinson de mai bine de 15 ani, scrie Vogue.co.uk.

1124 afișări
Imaginea articolului A murit creatoarea franceză de modă de origine română Sonia Rykiel

A murit creatoarea franceză de modă Sonia Rykiel (Imagine: famousfashiondesigners.org)

Rykiel, supranumită "Regina Tricotajelor", suferea de ceva timp de boala Parkinson.

Nathalie Rykiel, manager şi director artistic al firmei de modă, a declarat joi: "Mama mea a murit la ora 05:00, în această dimineaţă, în casa ei din Paris, din cauza efectelor bolii Parkinson".

Preşedintele francez Francois Hollande a considerat-o "un pionier". Acesta spunea că Sonia Rykiel a "oferit femeilor libertate de mişcare" prin tricotajele sale în linii "relaxate", considerate o schimbare faţă de costumele formale.

Rykiel s-a născut în Paris, în mai 1930, dintr-un tată francez şi o mamă română. Şi-a început cariera ca realizator de draperii în 1948, prima sa incursiune în lumea designului vestimentar fiind momentul în care a început să-şi tricoteze rochii de maternitate, după ce s-a căsătorit cu Sam Rykiel, proprietarul unui mic magazin de modă din Paris.

Sonia Rykiel a ajuns în atenţia publicului în 1962 cu un anumit model de pulover (mulat şi având mâneci lungi), denumit "poor boy sweater". În decembrie 1963, pe coperta revistei Elle a pozat vedeta pop Francois Hardy, purtând acest tip de bluză, într-o versiune cu dungi roz şi roşii.

Brigitte Bardot a fost mai târziu fotografiată purtând un design marca Rykiel, Audrey Hepburn fiind, de asemenea, unul dintre fanii celebri ai creaţiilor sale.

Rykiel a deschis primul său magazin în Paris, în anul 1986, imperiul său dezvoltându-se pe parcurs şi incluzând de-a lungul timpului şi creaţii bărbăteşti, haine pentru copii sau accesorii şi parfumuri. Potrivit site-ului său, designerul îndemna femeile să fie excentrice, seducătoare, misterioase şi să-şi creeze propriul stil.

Pe parcursul carierei sale a dezvoltat noi tehnici cum ar fi cusut pe dos şi finisajele fără tiv. A scris o serie de romane şi, în plus, a apărut în filmul "Pret-a-Porter" (1994), viziunea satirică a lui Robert Altman asupra industriei de modă.

Într-un interviu acordat în 2005 aceasta afirma că în primii zece ani din carieră îşi spunea zilnic "Mâine renunţ". "Oamenii o să-şi dea seama că habar n-am ce fac. Întotdeuna am crezut că voi fi discreditată, într-un final", a declarat atunci designerul, vorbind despre neîncrederea pe care o avea în primii ani de carieră.

În 2012 a dezvăluit că în urmă cu 15 ani a fost diagnosticată cu Parkinson. Iniţial a dorit să fie discretă privind starea sa de sănătate, însă atunci când simptomele au devenit prea greu de ascuns, a scris o carte despre boala sa.

Sonia Rykiel lasă în urma ei o fiică, Nathalie, dar şi un fiu, Jean-Philippe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici