A murit scriitorul Arto Paasilinna, autorul celebrului roman "Anul iepurelui"

Arto Paasilinna, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori finlandezi din ultimii ani, autorul celebrului roman "Anul iepurelui", ecranizat de două ori, a murit la vârsta de 76 de ani, în locuinţa sa din Espoo, arată portalul scandinav Uutiset.

105 afișări
Imaginea articolului A murit scriitorul Arto Paasilinna, autorul celebrului roman "Anul iepurelui"

A murit scriitorul Arto Paasilinna, autorul celebrului roman "Anul iepurelui"

Paasilinna a scris 35 de romane în carieră, cel mai cunoscut, "Anul iepurelui", fiind tradus în peste patruzeci de limbi străine. Potrivit editorului său, cărţile lui Arto Paasilinna au totalizat vânzări de 8 milioane de exemplare.

Scriitorul s-a născut în 1942, la Kittilä, în Laponia finlandeză, unde familia sa se refugiase în timpul războiului.

"Exodul, peregrinările, fuga permanentă dintr-un loc în altul aveau să-i marcheze existenţa. Mai târziu, personajele sale vor avea parte de existenţe similare. De la vârsta de treisprezece ani a practicat diverse meserii dure, ca aceea de tăietor de lemne sau muncitor agricol. La douăzeci de ani a decis să studieze jurnalismul la Şcoala superioară de educaţie populară din Laponia. În paralel cu activitatea de ziarist, e atras de cariera de scriitor", arată editura Humanitas, unde a apărut în limba română "Anul iepurelui".

Cartea s-a bucurat de un răsunător succes, a câştigat diverse premii (Air Inter - Franţa; Acerbi - Italia), a fost inclusă în UNESCO Collection of Representative Works (Colecţia UNESCO de Lucrări Reprezentative) şi a fost ecranizată de două ori (în 1977, de Risto Jarva, şi în 2006, de Marc Rivière, cu Christopher Lambert în rolul principal).

Un alt titlu al finlandezului publicat în limba română este "Morarul care urla la lună", editat la Polirom, cartea despre care Telerama considera că "revelează adevărata natură umană, pe care prea des preferăm să o ignorăm".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici