ActiveWatch: Demersul lui Ponta împotriva evaziunii nu trebuie să afecteze dreptul la informare

ActiveWatch spune că demersul legitim al lui Victor Ponta de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor, precizând că refuzul de a răspunde la întrebări este, chiar şi involuntar, un atac la adresa libertăţii presei.

448 afișări
Imaginea articolului ActiveWatch: Demersul lui Ponta împotriva evaziunii nu trebuie să afecteze dreptul la informare

ActiveWatch: Demersul lui Ponta împotriva evaziunii nu trebuie să afecteze dreptul la informare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnalişti care lucrează la companii ce au datorii la stat (...) Domnul Ponta dovedeşte prin aceste afirmaţii că are o înţelegere greşită privind rolul presei într-o societate democratică", spune ActiveWatch, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit ActiveWatch, misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public "este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie şi care se numesc jurnalişti".

"Rolul lor este esenţial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă şi corectă informare a cetăţeanului/ publicului şi atrag atenţia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităţilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este faţă de această misiune şi faţă de public, nu faţă de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode", spune ActiveWatch.

Totodată, ActiveWatch precizează că "demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor".

"Supărarea legitimă a domnului Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor şi administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliştilor", spune ActiveWatch.

Asociaţia precizează că, prin funcţia de înalt demnitar al statului român, premierul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viaţa comunităţii.

"Aceasta presupune, în primul rând, o relaţie corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnalişti care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcţia pe care o deţine, domnul Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor şi politicienilor din acestă ţară, o ţară în care jurnaliştii continuă să fie jigniţi, ameninţaţi, hărţuiţi de diverşi demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declaraţie, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliştilor, iar declaraţia sa constituie, chiar şi involuntar, un atac la adresa libertăţii presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliştii şi cetăţenii, nu patronii de presă", mai spune ActiveWatch.

Luni la prânz, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, Victor Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Şova şi nici să spună dacă aceştia vor fi sancţionaţi, susţinând că nu înţelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaşte proiectul.

"Nu mă voi pronunţa, că nu sunt senator. Cred că dezbaterea politică pe această temă s-a depărtat total de cea juridică şi cred că, din punctul ăsta de vedere, eu am obligaţia să asigur guvernarea ţării. Partea de scandal e asigurată de Gorghiu şi compania", a spus Ponta, la solicitarea presei de a aprecia dacă votul senatorilor în cazul Şova a fost unul corect.

Întrebat de jurnalişti dacă senatorii PSD care au votat împotriva arestării lui Şova vor fi sancţionaţi pe linie de partid având în vedere că există o decizie a Biorului Permanent Naţional ca toate astfel de cereri formulate de către procurori să fie avizate favorabil, Ponta a răspuns că nu doreşte să comenteze acest lucru, susţinând că nu înţelege întrebarea.

"Până nu înţeleg întrebarea, nu doresc să vă comentez", a spus Ponta.

El nu a dorit să comenteze nici eventuale modificări la Codul de Procedură Penală promovate de către parlamentari PSD, susţinând că nu cunoaşte acest proiect.

"Dumneavoastră de unde aveţi aceste lucruri ? Eu nu cunosc. Când o să le cunosc, o să comentez", le-a spus Ponta jurnaliştilor.

În acelaşi timp, răspunzând unei alte întrebări, şi anume dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a afirmat că eventuale abuzuri ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancţionate, apreciind însă că există o "frăţie a evazioniştilor fiscali" care ar critica ANAF.

Ulterior, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că vrea să explice de ce a refuzat să răspundă la întrebarea unui jurnalist privind votul senatorilor PSD în cazul Şova, susţinând că el răspunde doar la întrebările celor care reprezintă companii ce îşi achită corect taxele.

"Doresc să lămuresc situaţia foarte clar şi să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (şi chiar aş dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!). Ocupând o funcţie publică, plătită din banii contribuabililor, este corect şi obligatoriu să răspund la întrebările (şi să particip la emisiunile) tuturor reporterilor şi jurnaliştilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe şi impozite - oricât de critice sunt acestea faţă de activitatea mea! Ca şef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuţiile sociale ale salariaţilor (uneori nici salariile!) şi fac concurenţă neloială celor cinstiţi şi corecţi. Şi primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora! Dacă patronii şi managerii lor se hotăresc să intre în legalitate şi normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aş face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă). Aştept cu interes opinia dvs şi vă mulţumesc", a scris Ponta pe Facebook.

În cursul după-amiezii, premierul Victor Ponta, aflat la Parlament, a trecut prin faţa unui grup de jurnalişti şi, înainte ca aceştia să îi adreseze vreo întrebare, le-a cerut să îi prezinte un bon fiscal dacă vor să obţină răspunsuri din partea lui.

"Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări !", a spus Ponta, după care a reluat ideea că el răspunde doar celor care îşi plătesc taxele şi a intrat în biroul preşedintelui Senatului.

Senatorii au respins, miercurea trecută, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Chiar dacă majoritatea senatorilor prezenţi au votat "pentru", cererea a fost respinsă întrucât nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor. Pe de altă parte, potrivit Constituţiei, hotărârile camerelor Parlamentului se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

Ulterior, Dan Şova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda "din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD" şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere "aşa cum se cuvine", dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei, dar şi Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere şi îngrijorare şi atrăgând atenţia că România trebuie să respecte recomandările MCV şi în ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor.

Curtea Constituţională (CC) a fost sesizată de PNL privind decizia Senatului, urmând să analizeze sesizarea pe 8 aprilie.

Tot atunci, CC va discuta şi cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, şeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici