Actori cu notorietate au predat ştafeta unor tinere speranţe, la gala Metropolis -7 ani de spectacol/Beligan: Marius Manole este unul dintre acei actori care se nasc o dată la 100 de ani - VIDEO, FOTO

Şapte mari actori ai scenei româneşti au predat ştafeta unor artişti tineri, dar cu un viitor promiţător în teatru, care au fost premiaţi, la propunerea lui Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Adrian Titieni şi Radu Beligan, la Gala Metropolis - 7 ani de spectacol, care a avut loc vineri, în Bucureşti.

799 afișări
Imaginea articolului Actori cu notorietate au predat ştafeta unor tinere speranţe, la gala Metropolis -7 ani de spectacol/Beligan: Marius Manole este unul dintre acei actori care se nasc o dată la 100 de ani - VIDEO, FOTO

Actori cu notorietate au predat ştafeta unor tinere speranţe, la gala Metropolis -7 ani de spectacol/Beligan: Marius Manole este unul dintre acei actori care se nasc o dată la 100 de ani (Imagine: Dorina Călin/Mediafax Foto)

Teatrul Metropolis din Bucureşti a împlinit anul acesta 7 ani de la înfiinţare, motiv pentru care reprezentanţii instituţiei au pregătit o gală în care au premiat şapte tineri actori. Evenimentul a avut loc vineri seară, la Teatrul Metropolis, şi au participat actori şi regizori importanţi ai scenei româneşti.

Directorul Teatrului Metropolis este George Ivaşcu şi director onorific este Radu Beligan, iar în cei şapte ani de la înfiinţarea instituţiei, pe scena de la Metropolis, au venit tinerii să înveţe de la actorii experimentaţi şi vârstnicii să înveţe de la tineri. În şapte ani, la Teatrul Metropolis s-au montat peste 100 de spectacole în care au fost implicaţi mai mult de 500 de artişti.

Vineri, au fost sărbătoriţi cei şapte ani de activitate, iar gazda Galei Metropolis a fost actorul Vlad Corbeanu.

"Teatrul Metropolis împlineşte 7 ani, o vârstă frumoasă, o vârstă la care se pregăteşte să meargă la şcoală, deşi a fost până acum la şcoală şi a trecut toate examenele, o vârstă la care a adunat toţi cei 7 ani de acasă şi i-a adunat bine", a declarat Vlad Corbeanu, în deschiderea galei.

În cadrul acestei gale, trei foşi şi actuali rectori ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (UNATC), precum şi actorul Radu Beligan au propus şapte tineri actori care să fie premiaţi. La rândul lor, cei patru artişti au primit câte o diplomă de excelenţă din partea Teatrului Metropolis.

Astfel, Florin Zamfirescu, care a fost rector la UNATC în perioada 2000 - 2008, a ales doi tineri actori care să primească premii la Gala Metropolis. Drept urmare, pe scena instituţiei teatrale a urcat Olga Delia Mateescu, care, în mod simbolic, i-a predat ştafeta tânărului actor Andrei Ciopec. La rândul său, Mihai Gruia Sandu i-a înmânat premiul actriţei Cătălina Bălălău.

Gelu Colceag, care a fost rector la UNATC în perioada 2008 - 2012, a ales, la rândul său, doi tineri actori care să fie premiaţi la Gala Metropolis. Pentru a fi înmânate premiile, au urcat pe scenă Tania Filip, care i-a acordat premiul actriţei Diana Cavallioti, şi Doru Ana, care i-a predat ştafeta lui Gabi Costin.

De asemenea, Adrian Titieni, care din 2012 este rectorul UNATC, a ales doi tineri actori care să fie premiaţi la Gala Metropilis. Pentru a acorda premiile actorilor aleşi de Adrian Titieni, au urcat pe scenă Paul Chiribuţă, care i-a predat ştafeta lui Anghel Damian, şi Radu Gabriel, pentru a-i înmâna premiul actriţei Diana Roman.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a urcat pe scenă şi le-a prezentat invitaţilor discursul său scris pe şapte foi A4. Pe fiecare foaie era scris "Vă mulţumesc".

"Astăzi sutem aici, pentru că voi, dragii mei, m-aţi făcut nu director, ci un om mândru de faptul că sunt un actor care are grijă de un teatru", a declarat Geroge Ivaşcu.

La rândul său, George Ivaşcu a acordat un premiu suplimentar celui mai tânăr actor al Teatrului Metropolis. Distincţia i-a revenit lui Alexandru Grădinaru, care a declarat că se simte foarte bine să fie actor al Teatrului Metropolis şi să joace alături de mari actori, pentru că aceştia nu-l tratează "ca pe un pici, ci ca pe un coleg".

Ultimul tânăr actor care a fost premiat la Gala Metropolis a fost Marius Manole. Acesta a fost propus de Radu Beligan.

"Să nu mă întrebaţi de ce îl iubesc. Pentru că aşa e el, pentru că aşa sunt eu. Între mine şi Marius Manole sunt 60 de ani, dar destinul lui îl oglindeşte pe al meu. Amândoi ne-am născut pe plaiurile Moldovei, doi băieţi sărăcuţi, dar avizi de învăţătură. Amândoi suntem, într-un fel sau altul, legaţi de dulcele târg al Ieşilor, unde ne-am făcut studiile şi unde, pentru prima oară, am călcat într-un teatru. Aceleaşi începuturi, aceleaşi roluri. Silueta fragilă a tânărului de azi îmi aduce aminte de alura famelică a tânărului de ieri. Puterea lui de muncă, obiect al admiraţiei, dar şi al oprobriului public - trei, patru spectacole pe zi, când se mai potoleşte şi ăsta? - îmi aduce aminte de cea mai frumoasă perioadă din propria-mi tinereţe. De talent, ce să mai vorbim, îl întrece pe al meu. Una peste alta, cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc şi pentru generaţia lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc doar o dată la o sută de ani", a declarat Radu Beligan, înainte de a-i oferi premiul lui Marius Manole.

La Gala Metropolis a fost pregătită, în onoarea lui Radu Beligan, o secvenţă din filmul "O noapte furtunoasă" a lui Jean Georgescu. Cei doi actori care au urcat pe scenă pentru acest moment au fost Alexandru Bogdan şi Raluca Aprodu.

Momentele artistice ale serii au fost oferite de Irina Sârbu şi trupa sa, dar şi de corul UNATC, care i-a colindat pe invitaţii Galei Metropolis.

La plecare, toţi invitaţii au primit un album, în care este prezentată, pe scurt, istoria instituţiei teatrale, dar sunt amintiţi şi primii 70 de actori care au păşit pe scena Teatrului Metropolis în cei şapte ani de activitate. George Ivaşcu a spus că anul viitor albumul va fi dedicat regizorilor şi actorilor tineri.

De asemenea, la Gala Metropolis a fost anunţată data la care va fi aniversat Teatrul de acum înainte: 14 decembrie, când este serbat Sfântul Filimon, ocrotitorul făuritorilor de spectacole, dar şi ziua actorului Radu Beligan.

Pe afişele Teatrului Metropolis, înfiinţat în 2007, figurează numele celor mai importanţi actori români, dar şi numele unor tineri talentaţi.

Într-un timp relativ scurt, Teatrul Metropolis a câştigat recunoaşterea publicului datorită proiectelor sale. La Metropolis au montat regizori celebri, precum Radu Beligan, David Esrig, Aureliu Manea, Alexandru Tocilescu, Olga Tudorache, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alice Barb, Victor Ioan Frunză, Tompa Gabor, Laszo Bocsardi, Mihai Măniuţiu, Gelu Colceag, Horaţiu Mălăele, Dragoş Galgoţiu, Felix Alexa etc.

De asemenea, Teatrul Metropolis şi-a cucerit notorietatea în ţară prin turneele realizate şi prin invitaţiile de a participa la festivaluri. În această formulă, teatrul a realizat şi primii paşi peste graniţă, răspunzând solicitărilor şi aşteptărilor publicului românesc din diasporă.

Teatrul Metropolis, al cărui director este actorul George Ivaşcu, a cultivat programe dedicate atât publicului cât şi artiştilor, precum "Excelenţa în teatru", "Cultură şi Educaţie prin teatru", "Tineri creatori", şi programe sociale.

Un loc aparte în activitatea teatrului îl ocupă "Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame)", un proiect iniţiat de instituţie în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi centrul comercial Cocor, care are menirea de a omagia mari artişti ai scenei româneşti pentru întreaga carieră. Printre artiştii care au primit stele pe Aleea Celebrităţilor din centrul Bucureştiului se numără Amza Pellea (postum), Florin Piersic, Victor Rebenciuc, Radu Beligan, Horaţiu Mălăele, Iurie Darie, Marin Moraru, Ştefan Iordache (postum), Ion Caramitru, Stela Popescu, Marian Mihuţ, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Alexandru Tocilescu, Maia Morgenstern, Costel Constantin, George Mihăiţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici