Actorii seniori şi valorile clasice, subiectele Zilei Mondiale a Teatrului în România

Ziua Mondială a Teatrului - 27 martie - va fi celebrată duminică prin spectacole care aduc un omagiu artiştilor clasici ai scenei, incluzând, totodată, dezvelirea unei stele dedicate lui Radu Beligan pe Walk of Fame în Capitală, dar şi campania "Artişti pentru artişti".

144 afișări
Imaginea articolului Actorii seniori şi valorile clasice, subiectele Zilei Mondiale a Teatrului în România

Actorii seniori şi valorile clasice, subiectele Zilei Mondiale a Teatrului în România (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ziua Mondială a Teatrului începe la Bucureşti cu inaugurarea stelei dedicate lui Radu Beligan pe Walk of Fame, duminică, la ora 13.00. În acelaşi cadru festiv, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, va citi mesajul anual al Institutului Naţional de Teatru, "Pentru un teatru în slujba omului", dedicat acestei importante zile si transmis tuturor instituţiilor de spectacole de profil din lume.

Walk of Fame este un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor. Înaintea lui Radu Beligan, au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, şi Victor Rebengiuc, în februarie.

Ziua continuă cu aniversarea valorilor teatrului românesc la Club Prometheus din Capitală. În semn de omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului, Metropolis va închina o cupă cu şampanie, începând cu ora 19.00. Astfel Teatrul Metropolis va continua celebrarea marilor artişti care în acest an sunt aniversaţi sub egida "Seniori ai teatrului şi filmului românesc": Ion Besoiu, în vârstă de 80 de ani, Florin Piersic şi George Motoi, în vârstă de 75 de ani, Violeta Andrei, în vârstă de 70 de ani, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, în vârstă de 60 de ani. Actorii vor asista la un spectacol jucat de tineri artişti, în onoarea lor.

Cu acest prilej va fi lansat şi noul proiect al teatrului, Metropolis Alternativ, realizat in parteneriat cu Fundaţia Anonimul la Clubul Prometheus, unde vor fi prezentate producţii ale Teatrului Metropolis.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, în România, evenimentul dedicat acestei zile este campania naţională "Artiştii pentru artişti", organizată de Uniunea Teatrală din România (UNITER), împreună cu teatrele din ţară, cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate.

UNITER organizează un spectacol de caritate, susţinut de mari artişti pentru mai vârstnicii colegi, iar teatrele programează un spectacol din repertoriu pentru a face cunoscută publicului această campanie.

În acest an, în Capitală, spectacolul de caritate este "Desculţ în parc", de Neil Simon, cu Ştefan Bănică, Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor (regia: Ştefan Bănică), care are loc luni, de la ora 19.30, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Tot în aceeaşi zi, de la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional, Margareta Pâslaru va fi prezentă pentru o sesiune de autografe pentru CD-ul "50 de ani de la primul disc". Sesiunea de autografe va continua şi în pauza spectacolului "Desculţ în parc". Margareta Pâslaru a cedat drepturile de autor din vânzarea discului către campania "Artiştii pentru artişti".

Teatrele care participă la această campanie sunt: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul "C. I. Nottara" Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" Bucureşti, Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti, Teatrul "Ion Creangă" Bucureşti, Teatrul Ţăndărică Bucureşti, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache" Botoşani, Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov, Teatrul pentru Copii "Arlechino" Braşov, Teatrul "Maria Filotti" Brăila, Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Colibri" Craiova, Teatrul "Tudor Vianu" Giurgiu, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, Teatrul de Stat Oradea, Trupa "Iosif Vulcan", Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti, Teatrul "G.A. Petculescu" Reşiţa, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Teatrul Municipal Târgovişte, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Ariel" Târgu Mureş, Teatrul German de Stat Timişoara.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a transmis un mesaj în acest sens: "Acest început de secol XX e violent şi cinic. Se cutremură pământul, se distrug civilizaţii, apele inundă cerul, sunt înlocuiţi tirani, se scumpeşte carburantul. Totul e vizibil la distanţe incredibil, iar acest spectacol prevesteşte, parcă, sfârşitul apocaliptic al planetei", începe mesajul preşedintelui UNITER.

"Întoarce-te cu gândul la copilărie, aminteşte-ţi bucuriile micilor descoperiri, caută-te în adolescenţă şi vei retrăi emoţii aparent pierdute. Intră în Teatru ca prima dată şi ascultă fascinat poveşti în care te-ai regăsit atunci, instantaneu. Rămâi acolo cât mai mult. Eşti protejat, eşti cultivat, eşti dorit, eşti fermecat", mai spune acesta.

Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită pe 27 martie în lumea întreagă.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici