Actriţa Alexandra Maria Lara, decorată de preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a decorat miercuri mai multe personalităţi culturale şi religioase cu contribuţii în ceea ce priveşte relaţiile româno-germane, printre acestea numărându-se actriţa Alexandra Maria Lara.

358 afișări
Imaginea articolului Actriţa Alexandra Maria Lara, decorată de preşedintele Băsescu

Alexandra Maria Lara (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi patru decrete de decorare, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, "în semn de apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga lor carieră, pentru dăruirea cu care s-au implicat în afirmarea şi promovarea valorilor româneşti în mediile culturale germane, precum şi pentru contribuţia avută la strângerea legăturilor dintre cetăţenii germani originari din România", preşedintele Traian Băsescu a acordat Ordinul «Meritul Cultural» - în grad de Comandor, Categoria F - «Promovarea Culturii» scriitorului şi jurnalistului Richard Wagner şi lui Ernest Wichner, scriitor şi editor, director al Casei Literaturii din Berlin, precum şi Ordinul «Meritul Cultural» - în grad de Cavaler, Categoria D - «Arta spectacolului» actriţei Alexandra Maria Lara (Riley), se arată în comunicat.

De asemenea, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită avută la consolidarea spiritualităţii şi culturii româneşti din Europa Centrală şi de Nord, pentru dăruirea cu care s-au implicat în păstrarea identităţii comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării", preşedintele Băsescu a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Cavaler Înaltpreasfinţiei Sale dr. Serafim Joantă, Arhiepiscop de Berlin şi Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord - Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei de la Nürnberg şi Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Cavaler Părintelui Ieromonah Clement (Florin) Lodroman, Biserica Ortodoxă Română "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Berlin.

Totodată, "în semn de apreciere pentru susţinerea activă a dezvoltării relaţiilor politice, economice şi culturale româno-germane, pentru sprijinul constant acordat cercetării şi educaţiei româneşti, precum şi pentru implicarea în derularea mai multor proiecte sociale şi de conservare a patrimoniului cultural naţional", preşedintele Traian Băsescu a acordat Ordinul "Meritul Cultural" - în grad de Comandor, Categoria F - "Promovarea Culturii", dr. Rainer Seele, consul onorific al României la Kassel.

Preşedintele Băsescu a conferit, de asemenea, Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Comandor Emiliei Müller, ministru de stat al Bavariei pentru Afaceri Federale şi Europene, copreşedinte al Comisiei Mixte Guvernamentale România - Bavaria, "în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a relaţiilor politico-economice dintre România şi landul Bavaria, pentru intensificarea cooperării bilaterale în privinţa combaterii criminalităţii organizate şi a cercetării din domeniul mediului".

Alexandra Maria Lara a părăsit România pe când avea cinci ani, emigrând cu familia în Germania. Rolul secretarei lui Hitler în "Căderea/ Der Untergang" (film nominalizat la premiile Oscar) i-a adus celebritatea internaţională. În ultimii ani, Lara s-a întors în România, pentru a filma pentru "Offset", o coproducţie cu un scenariu de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu, şi pentru "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", în regia lui Francis Ford Coppola. De asemenea, ea a fost prezentă la TIFF în 2007, ca invitat special, în festival fiind proiectat şi filmul britanic "Am o slujbă naşpa rău/ I Really Hate My Job", în care Lara joacă alături de Oana Pellea. Alexandra Maria Lara a mai putut fi văzută în alte câteva pelicule notabile, precum "Control", "Gruparea Baader Meinhof", "Miracolul de la Sf. Ana" şi "Cititorul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici