Actriţa Dana Marineci a câştigat marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP 2015. Care sunt actorii premiaţi în acest an - FOTO

Actriţa Dana Marineci a câştigat premiul "Ştefan Iordache", considerat a fi marele trofeu al Galei Tânărului Actor - HOP, pentru rolul din "Sonata sunetelor primordiale", de Kurt Schwitters, precum şi pentru cel din "Amor estival", de Stela Popescu.

565 afișări
Imaginea articolului Actriţa Dana Marineci a câştigat marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP 2015. Care sunt actorii premiaţi în acest an - FOTO

Actriţa Dana Marineci a câştigat marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP 2015 (Captură video)

De marţi până joi, concurenţii selecţionaţi de primul juriu al Galei HOP - regizorul Radu Afrim, actriţa Dorina Chiriac, actorul Radu Iacoban, criticul de teatru Gabi Lupu şi regizoarea Iris Spiridon - au încercat să îi convingă pe membrii celui de-al doilea juriu - actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan - că merită să fie aleşi câştigători la ediţia din acest an a evenimentului.

Vineri seară, a avut loc ceremonia de premiere, când au fost anunţaţi laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Tânărului Actor - HOP, desfăşurată la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, în perioada 8 - 11 septembrie.

Astfel, premiul "Ştefan Iordache", considerat a fi marele trofeu al Galei Tânărului Actor - HOP, i-a fost acordat actriţei Dana Marineci, pentru rolul din "Sonata sunetelor primordiale", de Kurt Schwitters, precum şi pentru cel din "Amor estival" - Stela Popescu.

Premiul este acordat în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă, iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii galei au decis ca premiul "Ştefan Iordache" să devină marele trofeu al evenimentului.

Premiul a fost înmânat de Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi directorul general al Teatrului Naţional "I. L.Caragiale" din Bucureşti.

De asemenea, la secţiunea individual, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de Maria Teodora Filip, pentru "Un dada clown", precum şi pentru "Eşti... unde?" - colaj după Romeo Fantastik, "Carolina", Sweet Kiss, "Tu Alin, Alin, Alin", şi Vama, "Scrisoare către Făt-Frumos". Premiul a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, actorul George Mihăiţă.

Totodată, premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Nicholas Caţianis, pentru "Trifoiul cu patru foi", după "Râs Nervos", de Christopher Durang, şi "Trifoiul cu patru foi", de Eugène Ionesco, precum şi pentru "Îmi place să mă plimb pe stradă", de Manuela Fedorca. Premiul a fost înmânat de actriţa Ana Ularu.

La ediţia din acest an a Galei HOP, premiul "Cornel Todea" - pentru cea mai bună trupă de actori - nu a fost acordat.

Premiul "Sică Alexandrescu", care este acordat începând cu cea de-a V-a ediţie, este considerat trofeul special al juriului şi, anul acesta, i-a revenit actriţei Cătălina Bălălău, pentru rolul Ada din "With a little help from my friends", de Maria Manolescu, în regia Irinei Crăiţă-Mandră, precum şi pentru "Maneaua sfântă" - Vasile Oprea. Premiul a fost înmânat de Luiza Zan.

Totodată, la Gala HOP 2015 a fost acordat premiul publicului. Astfel, premiul publicului pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de Corina Borş, pentru "Evadarea" - colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche ("Vara asta am să mă îndrăgostesc" şi "Vama Veche"), fragmente din "Jocul din Ialta", de Brian Friel, şi monologul Corinei din "Jocul de-a vacanţa", de Mihail Sebastian, precum şi pentru "Tăte şogoriţele", de Angela Rusu.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Adrian Loghin, pentru "Un Om", inspirat şi adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, precum şi pentru "Part Of Your World" din musicalul "The Little Mermaid".

De asemenea, premiul publicului pentru cea bună trupă de actori a fost câştigat de Amelia Toaxen, Raul Hotcaş, Corina Vişinescu şi Radu Tudosie, pentru spectacolul "Da Da Vacanţa!". Premiile au fost înmânate de reprezentantul MOL România, sponsorul principal al evenimentului, şi de actorul Bogdan Dumitrache.

Tot la gala care a avut loc vineri seară au fost acordate premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr şi câştigat de actorul Cosmin Dominte, pentru "Vacanţa la mare", de Theo Herghelegiu, precum şi pentru "Super femei", de Body & Soul - premiul a fost înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu -, precum şi premiul Vox Maris, care i-a revenit Danei Marineci, pentru rolul din "Sonata sunetelor primordiale", de Kurt Schwitters, precum şi pentru "Amor estival", de Stela Popescu - premiul a fost înmânat de reprezentantul Vox Maris Costineşti.

Începând cu ediţia din 2014, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul "10 pentru film la TIFF", iniţiat în 2012, de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Anul acesta, această şansă este oferită actorului Nicholas Caţianis. Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. "10 pentru film" îşi propune să promoveze figuri noi în cinema-ul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în film, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Gala Tânărului Actor - HOP, un program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Pentru a treia oară consecutiv, directorul artistic al evenimentului a fost regizorul Radu Afrim. Anul acesta, Gala HOP a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul www.uniter.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici