Actriţa Dorina Lazăr a primit titlul de cetăţean de onoare al Hunedoarei

Actriţa Dorina Lazăr, directoare a Teatrului Odeon din Capitală, a primit titlul de cetăţean de onoare al Hunedoarei, informează un comunicat.

67 afișări
Imaginea articolului Actriţa Dorina Lazăr a primit titlul de cetăţean de onoare al Hunedoarei

Actriţa Dorina Lazăr a primit titlul de cetăţean de onoare al Hunedoarei (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În şedinţa din 15 iulie a Consiliului Local Hunedoara, primarul Ovidiu Marius Hada i-a înmânat actriţei titlul de cetăţean de onoare al municipiului.

Cu această ocazie şi în prezenţa foştilor colegi de şcoală, Dorina Lazăr a declarat: "Dragii mei, vă mulţumesc din suflet pentru gestul vostru şi vreau să vă spun că sunt mândră ca sunt hunedoreancă. Mă bucur că am avut ocazia să trăiesc şi să mă formez ca om în acest oraş şi sunt mândră că am avut profesori care au dat societăţii româneşti o generaţie cu o cultură şi o pregătire solide".

Actriţa, directoare a Teatrului Odeon din Capitală, a primit premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta.

Dorina Lazăr are o carieră impresionantă, care include peste 30 de roluri în producţii cinematografice şi peste 50 de partituri în spectacole de teatru. Ea a debutat în 1961, la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon, instituţie pe care o şi conduce din 2003. În anul 1974 şi-a făcut debutul în actoria de film, cu rolul din "Păcală", în regia lui Geo Saizescu.

Filmografia sa include titluri precum "Crucea de piatră" (regia Andrei Blaier), "Balanţa" (regia Lucian Pintilie), "Liceenii" (regia Nicolae Corjos), "Binecuvântată fii, închisoare" (regia Nicolae Mărgineanu), "Modigliani" (regia Mick Davis), "Saint-Ange" (regia Pascal Laugier), "Amen" (regia Costa Gavras) şi "Angela merge mai departe" (regia Lucian Bratu). Pentru rolul interpretat în filmul "Angela merge mai departe", Dorinei Lazăr i-a fost acordat premiul pentru cea mai bună actriţă de film din partea Asociaţiei Cineaştilor din România, în 1982.

De-a lungul timpului, Dorina Lazăr a mai fost recompensată, printre altele, cu Leul de Bronz la Festivalul Internaţional de Teatru de la Arezzo, pentru spectacolul "Năpasta", şi cu premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Ministerul Culturii în 2003, pentru rolul Grete, din spectacolul "Şefele".

De asemenea, la ediţia din 2008 a galei premiilor UNITER, Dorina Lazăr a fost premiată pentru întreaga sa activitate artistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici