Adelin Petrişor şi-a lansat cartea "Războaiele mele", înconjurat de jurnalişti, familie şi prieteni

Adelin Petrişor şi-a lansat cartea "Războaiele mele", ce conţine povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist, într-un eveniment organizat joi seară la Clubul Ţăranului din Bucureşti, la care au participat numeroşi ziarişti, familia şi prieteni ai acestuia.

505 afișări
Imaginea articolului Adelin Petrişor şi-a lansat cartea "Războaiele mele", înconjurat de jurnalişti, familie şi prieteni

Adelin Petrişor şi-a lansat cartea "Războaiele mele", înconjurat de jurnalişti, familie şi prieteni (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Evenimentul de la Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român, s-a desfăşurat "în familie". Astfel, despre Adelin Petrişor au vorbit jurnaliştii Ovidiu Şimonca şi Cătălin Tolontan. La eveniment a participat şi soţia lui Adelin Petrişor, ziarista Maria Coman, dar şi jurnaliştii Rodica Culcer, Vlad Petreanu şi Moise Guran.

Cartea "Războaiele mele" a apărut în urmă cu câteva zile în colecţia Ego Publicistică a editurii Polirom. "Este debutul său ca autor într-un volum cu texte", a spus amfitrionul evenimentului, Oana Boca, director de promovare şi PR al editurii Polirom.

Evenimentul a fost deschis prin proiectarea unor imagini din deplasările lui Adelin Petrişor în zonele de conflict din lume.

"Ca om care nu se pricepe la televiziune am fost încântat de reportajele lui Adelin Petrişor şi ale lui Dan Gecui (operatorul Dan Gecui, n.r,), în sensul că nu am înţeles mare lucru din ele (...) M-am întrebat la ce foloseşte această muncă a lor, la ce foloseşte curajul şi riscul. Nu ştiu la ce foloseşte. Ceea ce ştiu cu siguranţă, ceea ce ştiu zi de zi, este că acelaşi lucru pe care l-au făcut Adelin Petrişor şi Dan Gecui îl fac în fiecare ţară care se pretinde civilizată şi democratică sute de alţi jurnalişti (...) Sunt puţini jurnalişti aşa cum sunt Adelin Petrişor şi Dan Gecui", a spus Cătălin Tolontan.

Ovidiu Şimonca consideră că este foarte bine că Adelin Petrişor s-a apucat de scris, exprimându-şi speranţa că acestuia "îi va veni chef de scris" şi va face o carte din fiecare reportaj.

"Cred că Adelin Petrişor a scris o carte foarte tare, care transformă colecţia Ego Publicistică din nume în renume. Sunt reportaje de război foarte tari, impresionante, care adună nu doar momentul în care se întâmplă o operaţiune, dar şi modul în care ţine legătura cu redacţiile - sunt trei redacţii aici cu care rezonează pe parcursul celor 11 ani de reportaj, Antena 1, TVR şi Realitatea TV. Având şi un blog şi apărându-i această carte, eu sper că îi va veni chef de scris şi poate din fiecare reportaj va face o carte", a spus Ovidiu Şimonca.

La rândul său, jurnalistul Adelin Petrişor speră ca prin intermediul acestei cărţi să regăsească publicul elevat pe care televiziunile l-au pierdut din cauza dezbaterilor nesfârşite care au luat locul reportajelor şi ştirilor serioase.

În acest sens, Adelin Petrişor a spus la lansare că a scris cartea "Războaiele mele" cu "amărăciune", precizând că, dacă nu era Rodica Culcer, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Publică, el nu ar mai fi fost în presă. "A fost destul de greu, stăteam şi mă gândeam, am avut discuţii, cu oameni de la Antena 3, cu oameni de la Realitatea, cu prieteni buni şi am stat să mă gândesc dacă după 15 ani de presă, indiferent dacă am făcut lucruri bune sau proaste, mă pot întoarce să fac un stand up de la capul Mădălinei Manole şi să vorbesc despre "guriţa care-i mirosea a diluant", şi nu pentru că aş fi eu prea deştept, prea frumos. Îi mulţumesc public Rodicăi Culcer, pentru că sper să se şi poată de aici încolo să mai încapă şi un Afganistan şi o Coreea de Nord, sunt lucruri atât de importante care se întâmplă în jurul nostru, dar noi ne raportăm doar la proximitate şi, dacă e ceva mai departe de Piaţa Presei, este deja neinteresant", a spus Adelin Petrişor. În acest context, el a precizat că s-ar putea să plece în Afganistan în octombrie.

Totodată, Adelin Petrişor a spus că a scris cartea "Războaiele mele" în special pentru studenţii la jurnalism. De altfel, el a spus că volumul său va fi lansat de editura Polirom şi la facultăţile de jurnalism din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. "Eu sper că ei (jurnaliştii, n.r.) vor aduce lucruri mai bune, vor aduce un suflu nou. Am scris această carte nu pentru că sunt vreun Hemingway. Sunt vai de steaua mea, sunt din Buzău, de asta am şi făcut lansarea la Clubul Ţăranului", a glumit Adelin Petrişor. "Eu sper ca puştii, cei care sunt în facultate acum... sper ca această carte să-i ajute să iubească meseria", a spus Adelin Petrişor.

În "Războaiele mele" Adelin Petrişor îşi recapitulează deplasările sale în zone importante de conflict, precum fosta Iugoslavie, Irak, Liban, Afganistan, închisoarea Guantanamo, precum şi întâlnirile cu Yasser Arafat, Mu'ammar al Gaddafi, Mohamed Fadlallah şi teroristul sârb Arkan.

Volumul conţine zece povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de posturile de televiziune Antena 1, Realitatea TV sau TVR 1, dar care conţin şi detalii care nu au apărut în ştirile sau reportajele de la TV: condiţiile din zona de război, întâlnirile cu personajele amintite, detalii din culisele redacţiilor, precum şi momentele tensionate prin care au trecut familia şi prietenii rămaşi acasă.

Totodată, Adelin Petrişor povesteşte în carte experienţe personale din redacţiile în care a lucrat. Spre exemplu, jurnalistul dă detalii despre modul în care l-a cunoscut pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care i-a sponsorizat cu 15.000 de dolari o deplasare de serviciu pentru a ajunge la Belgrad.

În prefaţa cărţii, jurnalistul Cristian Tudor Popescu recomandă volumul tinerilor studenţi la jurnalism, precum şi acelor consumatori de presă de calitate. "Cartea aceasta mi se pare o lectură necesară pentru tinerii care vor să îmbrăţişeze meseria de gazetar - poate să le stârnească dorinţa de a lucra greu, periculos, dar adevărat, în loc să toace vorbe şi să umfle nişte ştiri cu pompa prin vreun studio de televiziune. Iar pentru un gazetar bătrân ca subsemnatul e o priză de nostalgie a Epocii de Aur a jurnalismului, anii '90 şi începutul anilor 2000", spune Cristian Tudor Popescu.

"Adelin Petrişor nu seamănă a «reporter de război». În asta constau farmecul şi eficienţa lui. Nu priveşte oţelit spre telespectator, nu adoptă aerul macho al unui combatant înrăit, nu candidează la rolul de erou viril, mereu în pericol, gata să se sacrifice pentru buna noastră informare. Pare mai curând vulnerabil, fără aderenţă la brutalitatea frontului: e pur şi simplu un tehnician inteligent al ştirii, un comentator responsabil, reprezentantul nostru în teren, şi nu un aventurier temerar dornic să ne aducă în casă zgomotul tranşeelor. Ceea ce nu înseamnă că Adelin Petrişor nu ştie ce riscă. Dar e discret, calm, rezonabil. Răsfoindu-i cartea, am descoperit cu plăcere că e şi talentat", spune şi Andrei Pleşu, pe coperta a patra a cărţii. Andrei Pleşu mai spune despre volumul "Războaiele mele" că "va fi citit adesea cu răsuflarea tăiată".

Volumul "Războaiele mele" poate fi achiziţionat din librăriile din întreaga ţară, la preţul de 24,95 lei.

Adelin Petrişor (născut în 1975) este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România. În prezent este corespondent special al Televiziunii Publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania şi alte zone de conflict. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantanamo.

În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, Mohammed Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. În anul 2007 a publicat un album de fotografie intitulat "Corespondent de război". A primit cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici