Adrian Iorgulescu: Cornel Fugaru a fost un talent debordant şi un om de o enormă generozitate

Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a declarat pentru MEDIAFAX că muzicianul Cornel Fugaru, care i-a fost prieten apropiat timp de peste 30 de ani, a fost un talent deosebit, debordant, dar şi un om dotat cu o enormă generozitate.

579 afișări
Imaginea articolului Adrian Iorgulescu: Cornel Fugaru a fost un talent debordant şi un om de o enormă generozitate

Adrian Iorgulescu: Cornel Fugaru a fost un talent debordant şi un om de o enormă generozitate (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am fost prieteni apropiaţi mai bine de 30 de ani. Îl cunosc atât în calitate de compozitor, cât şi în calitate de prieten. Am avut privilegiul de a avea alături un om dotat cu o enormă generozitate, un om cu un suflet deschis şi extrem de vesel, tonic, dar care avea şi o zonă lirică, nostalgică. Aceste două elemente cred că îi caracterizează şi creaţia", a spus compozitorul Adrian Iorgulescu.

Totodată, Adrian Iorgulescu a mai spus despre Cornel Fugaru că a fost "un talent deosebit, debordant, care toată viaţa a slujit arta muzicală românească". "Şi-a dedicat viaţa Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, unde a fost membru în Comisia de muzică uşoară şi jazz, a primit o sumedenie de premii şi distincţii şi a scris şi muzică de scenă", a spus Adrian Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a subliniat şi faptul că Fugaru a fost şi "un promotor al tinerelor talente". "A organizat un festival de muzică uşoară pentru copii şi a scris muzică uşoară pentru copii, mulţi dintre aceştia devenind ulterior vedete", a precizat Iorgulescu.

"În urmă cu 10 luni de zile a murit Anton Şuteu, cel mai bun prieten al lui Cornel Fugaru. M-am întâlnit în urmă cu o lună de zile cu Cornel Fugaru şi mi-a spus că o să se ducă după prietenul lui. Iată că acest lucru s-a întâmplat fulgerător. Doi mari compozitori, emblematici, aş spune, s-au dus în mai puţin de un an de zile", a mai spus preşedintele UCMR.

Compozitorul Cornel Fugaru a murit, miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare.

"Astăzi, 13 iulie, la ora 13.50, a încetat din viaţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, compozitorul Cornel Fugaru, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu.

Cornel Fugaru era internat din 7 iulie la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Trupul neînsufleţit al compozitorului Cornel Fugaru va fi depus joi după-amiază la Muzeul "George Enescu" (Palatul Cantacuzino) din Capitală, urmând ca înmormântarea să aibă loc la Cimitirul Bellu, cel mai probabil vineri, au declarat pentru MEDIAFAX apropiaţi ai familiei artistului.

Până în acest moment nu se cunoaşte cu exactitate ora la care sicriul cu trupul neînsufleţit al muzicianului va fi depus la Palatul Cantacuzino, care este şi sediul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), printre membrii căreia se număra şi Cornel Fugaru.

Cel mai probabil cei care l-au cunoscut şi apreciat pe cunoscutul compozitor vor putea să îşi ia rămas bun de la acesta joi, după ora 16.00, au precizat apropiaţi ai familiei artistului.

Potrivit aceloraşi surse, Cornel Fugaru va fi înmormântat vineri la Cimitirul Bellu din Capitală, însă până în acest moment nu a fost stabilită ora la care va începe ceremonia.

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Totodată, a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac.

Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme - "Opt minute de vis" (1966), regia Mihai Constantinescu; "Opt exerciţii de 625 de linii" (1967), film TV; "Împuşcături pe portativ" (1967), regia Cezar Grigoriu - şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum "Brezaia", "Cici", Cei 4 M", "Oacă şi Boacă" etc.

A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum "Ducea rufele la râu", "Pe lângă plopii fără soţ", "Alunelul", "Jocul fetelor", "Sârba muntenească", "Hăulita de la Gorj".

Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri", Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici