"Aferim", de Radu Jude, pe lista filmelor străine care trebuie văzute în sezonul Oscarurilor

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, a fost inclus de publicaţia The Hollywood Reporter (THR) pe o listă de 12 pelicule străine care merită să fie văzute de publicul american, deşi aceste producţii nu deţin statutul de mare favorit în cursa pentru Oscar.

194 afișări
Imaginea articolului "Aferim", de Radu Jude, pe lista filmelor străine care trebuie văzute în sezonul Oscarurilor

"Aferim", de Radu Jude, pe lista filmelor străine care trebuie văzute în sezonul Oscarurilor (Imagine: Silviu Ghetie/ Hi Film Production)

Într-un articol apărut pe site-ul prestigioasei publicaţii americane The Hollywood Reporter, vineri, cu titlul "Oscaruri: Concurenţii mai puţin cunoscuţi dar cu şanse de a câştiga", lungmetrajul românesc "Aferim!", de Radu Jude, se află pe o listă care include propunerile la Oscar făcute de 12 ţări la categoria "cel mai bun film străin".

Articolul, scris de Scott Roxborough, este însoţit de un subtitlu edificator: "12 titluri internaţionale care au rămas neobservate, dar care merită văzute, pe măsură ce competiţia din sezonul Oscarurilor devine tot mai fierbinte".

Celelalte 11 producţii incluse pe această listă sunt: "Ich seh, ich seh/ Goodnight Mommy" (Veronika Franz, Severin Fiala - Austria), "7 Letters" (R. Tan, K. Tong, E. Khoo, J. Neo, T.P. Pin şi B. Junfeng - Singapore), "11 minut/ 11 Minutes" (Jerzy Skolimowski - Polonia), "Hyakuen no koi/ 100 Yen Love" (Jayro Bustamante - Japonia), "Hrútar/ Rams" (Grimur Hakonarson - Islanda), "As Mil e Uma Noites: Volume 2, O Desolado/ Arabian Nights: Volume 2 - The Desolate One" (Miguel Gomes - Portugalia), "How to Win at Checkers (Every Time)" (Josh Kim - Thailanda), "Sado/ The Throne" (Lee Joon-ik - Coreea de Sud), "Moor" (Jami - Pakistan), "Bølgen/ The Wave" (Roar Uthaug - Norvegia) şi "Ti mene nosis/ You Carry Me" (Ivona Juka - Muntenegru).

"Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.

Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie. Cea de-a 88-a gală a Academiei de film americane va avea loc pe 28 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici