AFP, Reuters şi AP au renunţat la acoperirea mediatică a nunţii prinţesei Victoria a Suediei

Cele mai importante agenţii de presă din lume - AFP, Reuters şi AP - au decis, sâmbătă, să renunţe la acoperirea mediatică a nunţii prinţesei Victoria a Suediei, în urma unui conflict cu televiziunea suedeză publică, SVT, cu privire la drepturile de imagine.

61 afișări
Imaginea articolului AFP, Reuters şi AP au renunţat la acoperirea mediatică a nunţii prinţesei Victoria a Suediei

AFP, Reuters şi AP au renunţat la acoperirea mediatică a nunţii prinţesei Victoria a Suediei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o notă transmisă abonaţilor, AFP a anunţat, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei, programată la ora locală 15.30 (16.30 ora României), că a decis, alături de Reuters şi AP, "să nu acopere acest eveniment" în format text, foto sau video, "ca urmare a restricţiilor neobişnuite impuse de televiziunea suedeză publică SVT cu privire la imaginile de la nuntă".

AFP mai precizează că nu fusese semnat niciun acord între cele trei agenţii şi televiziunea suedeză înainte de începerea ceremoniilor, astfel că nu a putut fi realizată acoperirea mediatică de către zecile de reporteri, fotoreporteri şi cameramani trimişi de agenţii la Stockholm.

Conflictul dintre agenţii şi televiziune a pornit de la costul imaginilor, considerat de acestea drept "exorbitant", şi de la restricţiile de utilizare impuse de reprezentanţii televiziunii suedeze de stat.

Pe de altă parte, conflictul are la bază şi faptul că cele trei agenţii ar fi cerut acces nelimitat şi fără restricţii în catedrala în care avea loc ceremonia religioasă, dar familia regală a Suediei a dat drepturile exclusive de imagine televiziunii suedeze.

"Am oferit agenţiilor ceea ce voiau la preţul pe care ele l-au propus", a declarat directorul de comunicare al SVT, Helga Baagö. "Noi urmăm practicile obţinute. SVT nu este responsabilă de aceste măsuri stranii" de refuz de mediatizare, a mai spus aceasta.

Cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei, Baagö a declarat pentru agenţia suedeză TT că "SVT nu va renegocia condiţiile şi, dacă Reuters, AFP şi AP vor drepturi de imagine mai extinse, trebuie să plătească mai mult".

Într-o scrisoare deschisă adresată directoarei de comunicare a Curţii regale suedeze, Nina Eldh, cele trei agenţii au precizat că regretă "impasul la care s-a ajuns cu privire la drepturile de acces fără restricţii la ceremonia de căsătorie".

Agenţiile subliniază în scrisoare, remisă totodată premierului suedez Fredrik Reinfeldt, că nu vor distribui fotografii, texte şi reportaje video de la ceremonia de căsătorie.

Aceasta nu este pentru prima dată când agenţiile de presă Reuters, Agence France-Presse (AFP) şi Associated Press (AP) decid să boicoteze un eveniment major. Astfel, recent, cele trei agenţii au anunţat că vor boicota Festivalul de Film de la Cannes (12 - 23 mai), refuzând să transmită informaţii sau imagini de la conferinţa de presă în care era prezentată selecţia oficială a evenimentului.

Căsătoria religioasă a prinţesei Victoria a Suediei cu cel care i-a fost antrenor personal, Daniel Westling, a avut loc sâmbătă după-amiază, în catedrala Storkyrkan din Stockholm, la capătul a două săptămâni de festivităţi şi polemici.

Ceremonia a avut loc începând cu ora locală 15.30 (16.30 ora României) cu participarea familiilor regale europene şi din Asia, dar şi în prezenţa a numeroase personalităţi politice suedeze şi europene. Cu acest prilej, Principesa Margareta şi Principele Radu au reprezentat familia regală a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici