AJR cere Realitatea-Caţavencu şi Parchetului explicaţii cu privire la stenogramele din dosarul SOV

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) solicită Grupului Realitatea-Caţavencu şi Parchetului general explicaţii cu privire la stenogramele din dosarul penal al lui Sorin Ovidiu Vîntu apărute recent în presă, informează un comunicat al organizaţiei.

31 afișări
Imaginea articolului AJR cere Realitatea-Caţavencu şi Parchetului explicaţii cu privire la stenogramele din dosarul SOV

AJR cere Realitatea-Caţavencu şi Parchetului explicaţii cu privire la stenogramele din dosarul SOV (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Cu aceeaşi conduită fermă cu care n-a ezitat să-i considere în afara breslei pe Bogdan Chirieac şi pe Sorin Roşca Stănescu, organizaţia noastră solicită explicaţii conducerii editoriale a trustului Realitatea-Caţavencu, în faţa numeroaselor afirmaţii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, rezumate în expresia «e televiziunea mea, răspunde la ordinele mele». Acest stil de a gândi şi de a acţiona este nedemn pentru un patron de presă şi dezonorant pentru jurnaliştii care îl acceptă. E fundamental pentru oamenii vizaţi, dar şi pentru colegii lor din grup şi de breaslă să-şi clarifice urgent poziţia faţă de aceste chestiuni devenite publice", se arată în comunicatul AJR.

De asemenea, AJR cere procurorului general "să explice public" procedura legală care stă la baza realizării înregistrărilor în cazurile penale, "criteriile de selecţie cu care operează procurorii în administrarea înregistrărilor telefonice şi includerea acestora ca probe şi dovezi în dosarele penale".

Conform AJR, "discuţii exclusiv profesionale" între jurnalişti şi sursele lor "au devenit probe în dosar, afectând confidenţialitatea sursei şi felul în care presa îşi face meseria".

"Chiar dacă nu se poate discuta un caz pe rol, opinia publică şi jurnaliştii trebuie să primească explicaţii privitoare la procedurile generale aplicate de la cei care transformă înregistrările în probe. Este datoria Parchetului General să lămurească imediat aceste aspecte", mai susţine AJR.

Asociaţia mai remarcă o "coincidenţă" prin care aceste stenograme, "care atacă grav credibilitatea unor jurnalişti şi a unor instituţii media, au apărut exact în zilelele în care ele pot servi ca muniţie în dezbaterea politică din cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului privind includerea unor acţiuni de presă în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare, subiect care a provocat deja criticile celor mai multe organizaţii din mass media, inclusiv AJR".

Comunicatul remis de AJR este semnat de Colegiul Director al AJR: Cezar Ion, Ovidiu Nahoi, Dan Horaţiu Popa, Cristian Tudor Popescu, Ştefan Rădeanu, Ciprian Stoianovici, Cătălin Tolontan.

Luni au apărut în presă stenograme din dosarul penal al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Stenogramele reprezintă discuţii cu politicieni - Mircea Geoană, Dan Ion Popescu, Cozmin Guşă - şi jurnalişti (Bogdan Chirieac, Cătălin Popa, Corina Dragotescu, Sergiu Toader). SOV discută politică, îl felicită pe Geoană în calitate de preşedinte al României şi spune de ce ar fi pus la cale suspendarea lui Traian Băsescu.

Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată pentru favorizarea unui condamnat la închisoare, respectiv Nicolae Popa, fostul preşedinte Gelsor, găsit vinovat pentru păgubirea a peste 300.000 de investitori la FNI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici