Alexandra Gulea: Mi se părea că în Valea Jiului pot să povestesc o stare a societăţii româneşti

Regizoarea Alexandra Gulea a declarat, joi seară, la premiera lungmetrajului său "Matei, copil miner", că pelicula conţine elemente de documentar, afirmând că a simţit că în Valea Jiului putea să povestească "într-un mod concentrat" o stare a societăţii româneşti.

285 afișări
Imaginea articolului Alexandra Gulea: Mi se părea că în Valea Jiului pot să povestesc o stare a societăţii româneşti

Alexandra Gulea: Mi se părea că în Valea Jiului pot să povestesc o stare a societăţii româneşti

Regizoarea Alexandra Gulea, care a fost prezentă joi seară la premiera lungmetrajului "Matei, copil miner" de la Cinema Studio din Bucureşti, alături de echipa filmului, a mulţumit persoanelor cu care a lucrat la realizarea peliculei, dar şi tatălui său, Stere Gulea, şi lui Vlad Niţescu, care au susţinut-o pe parcursul creării acestui proiect cinematografic.

"Eu m-am născut puţin în cinema, având un tată cineast şi deci pentru mine ficţiunea a fost undeva aproape, în schimb, cred că în filmul acesta, deşi nu pare, sunt elemente de documentar care joacă un rol important, deci deja alegerea copilului era pentru mine clar că personalitatea lui o să intervină în personalitatea copilului din film şi am preluat foarte mult de el. Ne-am întâlnit undeva aşa la mijloc şi, de asemenea, locul era esenţial pentru mine, că povestea se petrece la Uricani, că am lucrat în decoruri reale, că am lucrat şi cu oameni de acolo", a spus aceasta.

De asemenea, Alexandra Gulea a relatat că l-a întâlnit pe Alexandru Czuli, cel care îl interpretează pe Matei, după ce a văzut toţi copiii din Valea Jiului. "Ne-am dus în absolut toate şcolile, deci undeva între 30 şi 40 de şcoli şi ne-am uitat în fiecare clasă la copiii de vârsta respectivă, i-am chemat pe mulţi la un casting, în faţa camerei, şi Alexandru a apărut printr-un miracol, cu foarte scurt timp înainte de filmare, el dând o probă de fapt pentru un copil care trebuia să cânte în film", a spus aceasta. Regizoarea a completat că, în momentul în care l-a auzit cântând, "au început să curgă lacrimile" şi şi-a spus că el este cel care trebuie să interpreteze personajul principal.

"Locul mineritului a fost un factor special, deci ştim în timpul comunismului ce forţă reprezentau minerii şi după revoluţie", a mai spus aceasta. "Mi se părea că în Valea Jiului pot să povestesc într-un mod concentrat o stare a societăţii româneşti, pentru că acest contrast extraordinar care este acolo, între un peisaj absolut sublim şi ce au făcut oamenii, cum arată intervenţia umană şi de asemenea epocile în arhitectură - pentru că e şi arhitectura aceasta stalinistă şi blocurile Ceauşescu, ca să spun aşa - mi se părea că vizual se povesteşte foarte bine starea pe care eu voiam să o povestesc. De asemenea, cred că, văzând filmul, este destul de lesne de înţeles de ce oamenii aceştia trebuie să plece să caute de muncă în străinătate", a declarat aceasta.

Pe de altă parte, regizoarea a relatat că proiectul a durat cinci ani, de la primele călătorii de documentare şi până la premiera de la Rotterdam. Alexandra Gulea a precizat că săptămâna viitoare filmul va rula la Petroşani şi la Uricani.

Matei (Alexandru Czuli) are 11 ani şi este pasionat de ştiinţele naturii. El locuieşte împreună cu bunicul lui (Remus Mărginean) în Valea Jiului. Părinţii fiind plecaţi la muncă în Italia, între copil şi bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din şcoală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă, iar peregrinările se transformă într-un traseu iniţiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Alexandra Gulea este regizoare, monteuză şi scenaristă. A absolvit Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts la Paris şi a studiat filmul documentar la Munich Film School. Documentarul Alexandrei Gulea "Dumnezeu la Saxofon, Dracu' la Vioară/ God Plays Sax, the Devil Violin" a câştigat opt premii internaţionale, printre care renumitul German Short Film Prize.

Producătorul filmului, Thomas Ciulei, a reuşit să atragă 10 cofinanţatori şi coproducători din trei ţări - România, Germania şi Franţa - pentru a face posibilă producţia cinematografică.

"Matei, copil miner" a fost nominalizat la Big Screen Award 2013, la IFF Rotterdam, la Pesaro IFF of New Cinema. De asemenea, filmul a primit marele premiu Lino Micciché şi Young Critics Award Italia 2013. Lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

În prima săptămână pe marile ecrane, filmul va rula în cinematografele Studio, Elvira Popescu, Union, NCRR (Muzeul Ţăranului Român) din Bucureşti. Din 29 noiembrie, acesta va putea fi vizionat şi la Cluj-Napoca (Victoria) şi Braşov (Cityplex), iar, din 6 decembrie, la Iaşi (Art House Central).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici