Alexandru Lăzescu: Arhiva TVR este într-o stare "foarte proastă de degradare"

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat miercuri, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, că Arhiva TVR este în prezent într-o stare "foarte proastă de degradare", Televiziunea Română încercând să atragă fonduri europene pentru ca arhiva să poată fi folosită.

123 afișări
Imaginea articolului Alexandru Lăzescu: Arhiva TVR este într-o stare "foarte proastă de degradare"

Alexandru Lăzescu: Arhiva TVR este într-o stare "foarte proastă de degradare" (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Andi Lăzescu participă miercuri, la Comisia de Cultură a Camerei, la dezbaterea privind un proiect legislativ iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş, potrivit căruia televiziunile generaliste vor fi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni culturale sau educative, iar posturile de ştiri trebuie să transmită în fiecare săptămână 30 de minute de astfel de programe.

În acest context, Andi Lăzescu a spus că iniţiativa lui Mirel Taloş i se pare potrivită şi că, "dincolo de mici nuanţe", se poate aplica.

În şedinţa Comisiei, reprezentantul trustului de media Intact, Albert Pânzaru, le-a vorbit deputaţilor şi despre necesitatea ca TVR să ofere spre exploatare televiziunilor private - fără ca radiodifuzorii privaţi să fie obligaţi la plata unor drepturi de autor - operele culturale realizate înainte de 1989 de Televiziunea Publică.

În legătură cu acest aspect, Andi Lăzescu a spus că şi el consideră că Arhiva TVR este "un bun important, un bun naţional". "Din păcate, din raţiuni financiare, Arhiva este într-o stare foarte proastă. Facem eforturi să atragem fonduri europene pentru ca această Arhivă să poată fi folosită. Arhiva este în pericol, dincolo de faptul că, în timp, s-au furat, s-au luat lucruri de acolo, dar cele care mai există sunt în pericol de degradare. Pe de altă parte, trebuie să le facem disponibile. Din cauza situaţiei dificile financiare, nu avem cum să gestionăm această situaţie decât prin atragerea de fonduri europene. Acest proces e important pentru toată lumea, nu doar pentru TVR", a explicat Andi Lăzescu.

Totodată, Andi Lăzescu a spus că speră să se găsească "o formulă" pentru Arhiva TVR şi în resursele alocate de la bugetul de stat Televiziunii Publice.

În plus, în ton cu misiunea TVR de educare a publicului, Andi Lăzescu a spus că Televiziunea Română ar putea produce documentare. "Şi eu cred că misiunea Televiziunii Publice şi a Radioului Public este să se implice mai mult în zona culturală (...) Cultura trebuie văzută într-un sens foarte larg, este un mod de a vedea lumea şi ce se întâmplă în jurul nostru. Cred că se pot face emisiuni (culturale şi de educaţie, n.r.) foarte interesante şi chiar cu audienţă, TVR poate produce documentare. Astfel de lucruri s-au întâmplat puţin în ultima vreme", a mai spus Lăzescu.

Pe de altă parte, deputatul PNL Mirel Taloş a spus că este de acord cu folosirea Arhivei TVR de către radiodifuzorii privaţi la un "tarif preferenţial". "Eu sunt de acord cu folosirea Arhivei TVR, problema este că Arhiva nu este digitalizată. Poate ar trebui o alocare bugetară suficientă ca digitalizarea să fie terminată. Eu sunt de acord ca, în achiziţiile pentru aplicarea acestei legi, achizitorii să aibă un tarif preferenţial", a mai spus Mirel Taloş.

Discuţiile din Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor continuă în momentul difuzării acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici