Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei pentru depăşirea duratei legale de publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 200.000 de lei - amenda maximă posibilă - Prima TV şi cu câte 100.000 de lei televiziunile Antena 1 şi Kanal D, pentru depăşirea minutelor legale de publicitate, în perioada februarie - decembrie 2014.

270 afișări
Imaginea articolului Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei pentru depăşirea duratei legale de publicitate

Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei pentru depăşirea duratei legale de publicitate (Imagine: Mediafax Foto / Ovidiu Micsik)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, dacă televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1 au respectat duratele legale ale inserţiilor de publicitate, în perioada februarie - decembrie 2014.

Consiliul a constatat în cazul televiziunilor Prima TV, Antena 1 şi Kanal D depăşiri foarte mari ale duratei legale de publicitate.

Potrivit articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date".

"Cele mai mari depăşiri sunt la Prima TV - 14 ore (publicitate în plus, n.r.). Urmează Antena 1 şi Kanal D, cu 6 ore aproximativ depăşiri", a spus membrul CNA Monica Gubernat.

Aceasta a propus aplicarea amenzii maxime posibile - 200.000 de lei - în cazul Prima TV şi a unor amenzi de câte 100.000 de lei, în cazul Antena 1 şi Kanal D.

"Pe publicitate suntem monitorizaţi de Comisie (Comisia Europeană, n.r.), am fost la un pas de infringement", a spus Monica Gubernat.

De asemenea, CNA a decis să someze public o serie de televiziuni care au avut depăşiri ale duratei legale de publicitate de peste 5 minute, în perioada februarie-decembrie 2014. În şedinţa CNA nu au fost enumerate explicit televiziunile care au primit somaţie publică, însă, potrivit unei statistici a Departamentului de Monitorizare a Consiliului, acestea ar fi B1 TV (13 minute şi 9 secunde), Naţional TV (14 minute şi 45 de secunde), Realitatea TV (9 minute şi 5 secunde), România TV (17 minute şi 44 de secunde) şi TVR 1 (16 minute şi 42 de secunde).

Deciziile de sancţionare au fost luate cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" a votat Radu Călin Cristea. Totodată, noul membru al CNA Radu Herjeu a fost prezent în sala de şedinţe la momentul votului, dar nu a votat nici "pentru", nici "împotrivă". Motivul a fost acela că Herjeu trebuie să rezolve o serie de chestiuni "birocratice", pentru a-şi putea prelua pe deplin mandatul de membru titular în Consiliu, în prezent acesta neavând drept de vot, după cum a spus Radu Călin Cristea, cel care a condus şedinţa CNA de joi din postura de preşedinte de şedinţă.

Noni Mazilescu, reprezentantul Prima TV, a spus că depăşirea foarte mare a duratei legale a fost cauzată la Prima TV de o problemă internă. "Am avut o problemă serioasă în septembrie, când au plecat doi colegi", a spus Mazilescu, precizând că la Prima TV au venit două angajate noi care nu ştiau legislaţia audiovizualului şi au băgat toată publicitatea pe care au primit-o spre difuzare la televiziune.

Pe de altă parte, reprezentanta Antena 1, Mirela Bomboe, a spus că depăşirile acestei televiziuni trebuie privite "cu titlu de excepţie", întrucât s-au produs doar în trei luni ale anului trecut, respectiv în octombrie, noiembrie şi decembrie. "Au fost nişte disfuncţionalităţi la un anumit moment, plasările de produse le-am încadrat ca publicitate (...) Ne-am dat seama destul de târziu, dar şi aceste momente au fost cuantificate ca publicitate", a spus Mirela Bomboe.

La rândul său, reprezentantul Kanal D, Cătălin Băleanu, a spus că depăşirile pe anumite intervale orare nu s-au produs cu regularitate, fiind o consecinţă directă "a crizei de pe piaţa de publicitate" TV, preţurile fiind scăzute. De asemenea, Băleanu a spus că televiziunea Kanal D a avut o conduită pozitivă şi nu a mai primit sancţiuni în ultimii trei ani pentru depăşirea duratei legale de publicitate.

În plus, Cătălin Băleanu a atras atenţia membrilor CNA cu privire la situaţia diferită între un post care trăieşte exclusiv din publicitate şi face mari investiţii în programe de calitate, aşa cum este Kanal D, şi un post care trăieşte şi din publicitate, dar şi din venituri de la distribuitorii de cablu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici