Ana Blandiana, pe lista propunerilor pentru Premiul Nobel pentru Literatură

  • Poeta Ana Blandiana a fost propusă pe listele nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură 2020.
  • Este laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români contemporani
13519 afișări
Imaginea articolului Ana Blandiana, pe lista propunerilor pentru Premiul Nobel pentru Literatură

Ana Blandiana. Sursa FOTO: Facebook

Propunerea Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură e susţinută de mai multe instituţii culturale şi personalităţi din domeniu, printre care se numără şi Fundaţia „Doina Cornea”. Aceştia au lansat un apel către români în acest sens, chiar în ziua în care publicista şi disidenta anticomunistă Doina Cornea şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere, „ca cel mai frumos dar pe care i l-ar putea face”, aşa cum se precizează în postarea de pe pagina de Facebook a fundaţiei.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan) este autoarea a 12 volume de versuri, a două volume de nuvele fantastice, a unui roman şi a şapte volume de eseuri publicate în limba română începând cu 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediţii. Volumele sale au apărut în 23 de limbi.

Ea este laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Premiul Internaţional Herder, Premiul Naţional de Poezie, Premiul "Opera Omnia" al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internaţional Vilenica, Premiul Internaţional Camaiore, dar şi subiectul a trei interdicţii de publicare: 1959 - 1964, 1985, 1988 - 1989. Blandiana este membră a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

CITEŞTE AICI: Interviu în exclusivitate cu eseista şi poeta Ana Blandiana

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici