ANALIZĂ: "Poziţia copilului" a cucerit Berlinala, asociind numele lui Netzer cu cel al lui Wong Kar Wai

"Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a cucerit Berlinala, cel de-al doilea festival de film european ca importanţă, după cel de la Cannes, demonstrând că cineaştii români au un loc binemeritat pe acelaşi covor roşu cu nume uriaşe ale cinematografiei mondiale, ca Wong Kar Wai.

1156 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: "Poziţia copilului" a cucerit Berlinala, asociind numele lui Netzer cu cel al lui Wong Kar Wai

FOCUS:"Poziţia copilului" a cucerit Berlinala, asociind numele lui Netzer cu cel al lui Wong Kar Wai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin premiul obţinut sâmbătă seară - trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film -, la gala Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Călin Netzer a demonstrat nu doar că merge în ton cu succesele peliculelor româneşti înregistrate în ultimii ani, ci şi că filmul românesc începe să capete "greutate" la nivelul cinematografiei internaţionale.

Totodată, Călin Netzer se înscrie, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Florin Şerban şi Marian Crişan, pe lista marilor câştigători din cinematografia românească.

Mai mult, Netzer se alătură prin Ursul de Aur primit sâmbătă seară în galeria celor mai importanţi cineaşti din lume, care de-a lungul celor 63 de ediţii ale Festivalului Internaţional de Film de la Berlin au urcat pe scena Berlinalei, în calitate de concurenţi sau de juraţi ai peliculelor unor tineri aspiranţi la prestigioasele trofee berlineze.

În acest sens, un moment memorabil al galei de premiere a fost şi cel în care regizorul Călin Netzer şi producătoarea Ada Solomon au primit Ursul de Aur de la celebrul Wong Kar Wai, unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de film ai tuturor timpurilor. Wong Kar Wai a devenit un favorit al cinefililor pentru una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste spuse pe peliculă, "In the Mood for Love", care a primit premiul César în 2001 şi a fost premiat la Cannes în anul 2000 cu premiul de interpretare masculină, fiind nominalizat şi pentru Palme d'Or.

Momentul în care Călin Netzer a primit trofeul Ursul de Aur de la Wong Kar Wai a fost asemănător celui din 2007, când la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu primea Palme d'Or, cel mai important trofeu din cinematografia europeană, din mâinile actriţei Jane Fonda.

După gala de premiere, de la Berlin, Călin Netzer a declarat, pentru MEDIAFAX: "Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment". Netzer a mai spus că filmul său a fost vândut deja în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan.

Totuşi, succesul constant al filmului românesc pare că nu atrage suficientă susţinere din partea autorităţilor din România. Acest lucru a fost remarcat chiar de producătoarea filmului "Poziţia copilului", Ada Solomon, care a declarat pe scena Berlinalei: "Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România".

O poziţie asemănătoare a avut într-o declaraţie acordată sâmbătă seară pentru MEDIAFAX şi regizorul Tudor Giurgiu. "Din păcate, aşa cum a remarcat şi Ada Solomon în discursul său nu ştiu ce ar mai trebui să demonstreze filmul românesc ca să determine şi o reacţie din partea autorităţilor, care să se trezească la realitate şi să-şi dea seama că filmul românesc este subfinanţat, că cinematografele se desfiinţează şi că CNC-ul este o organizaţie rămasă undeva în secolul trecut (...) Poate fi acum ceasul al 12-lea în care să ne trezim. Ar putea fi un început nou, dar cred că noi sutem experţi în a pierde şanse (...) Poate acum cineva se va trezi şi îşi va da seama că e nevoie de o altă abordare", a mai spus Tudor Giurgiu.

Dincolo de "durerile" filmului românesc, un alt nume important al cinematografiei din România - Cristi Puiu (cel care "a deschis drumul" pentru premiul primit de "Poziţia copilului", după cum a declarat, pentru MEDIAFAX Irina Margareta Nistor) - consideră că distincţia primită de Călin Netzer "ţine filmul românesc în lumina reflectoarelor".

"Este bine şi pentru filmul românesc, căruia îi cântau deja prohodul o mulţime de critici, care spuneau că este ceva pasager succesul înregistrat. Filmul românesc continuă să fie în atenţia specialiştilor, a oamenilor de film din lume. E un succes mai degrabă de vigoare şi sănătate. E important şi pentru noi ceilalţi", a spus Cristi Puiu, precizând că e important faptul că succesul înregistrat de filmul românesc "nu a fost un fenomen de modă". "Premiul ăsta ţine încă filmul românesc în atenţia specialiştilor, în lumina reflectoarelor", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristi Puiu.

Filmul lui Cristi Puiu "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj din competiţia oficială şi a primit Ursul de Aur la ediţia din 2004 a Festivalului de Film de la Berlin.

Alături de Ursul de Aur pentru scurtmetraj primit de Cristi Puiu şi Ursul de Aur pentru lungmetraj primit de Călin Netzer, palmaresul filmului românesc la Berlinală este completat de distincţiile primite de Florin Şerban, la ediţia din 2010 a Festivalului de la Berlin (Ursul de Argint-Marele Premiu al Juriului şi distincţia "Alfred Bauer", oferit pentru noi perspective în arta cinematografică), pentru filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, criticul de film Irina Margareta Nistor.

Pe de altă parte, legătura între Ursul de Aur al lui Puiu şi Ursul de Aur al lui Netzer pare şi mai strânsă. Unul dintre actorii din distribuţia filmului "Poziţia copilului" - Mimi Brănescu - a jucat şi în filmul lui Cristi Puiu "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", premiat la Berlinlă din 2004.

Şi Luminiţa Gheorghiu, protagonistă a filmului "Poziţia copilului", a colaborat cu Cristi Puiu. Luminiţa Gheorghiu a fost una dintre actriţele cotate cu şanse mari la premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă la Berlinala 2013, dar aceasta a pierdut trofeul în favoarea Paulinei García ("Gloria", în regia lui Sebastián Lelio).

"Luminiţa Gheorghiu merită un premiu de manieră generală. Cred că cineva ar trebui să îi dea un Oscar pentru toate filmele făcute. Cred că este o mare actriţă", a spus regizorul Cristi Puiu.

Probabil juriul Berlinalei 2013 a încercat să mulţumească "pe toată lumea" şi a acordat Ursul de Aur filmului "Poziţia copilului" şi Ursul de Argint pentru interpretare feminină actriţei Paulina Garcia.

Cei mai mulţumiţi însă suntem noi, românii, care am sperat cu inima strânsă la un premiu la ediţia din acest an a Berlinalei, iar filmul românesc nu ne-a înşelat nici de data aceasta aşteptările.

Filmul "Poziţia copilului" va avea premiera oficială în România pe 7 martie. Filmul va intra în cinematografele româneşti pe 8 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici