Anca Damian, despre "Muntele magic": Pentru a scrie un scenariu, trebuie să mă duc în realitate - VIDEO

Regizoarea Anca Damian a vorbit, joi, la o conferinţă de presă, despre procesul de realizare a docudramei animate "Muntele magic/ Magic Mountain", o producţie România - Polonia - Franţa, afirmând că, pentru a scrie un scenariu, trebuie să se ducă în realitate, "până în pânzele albe".

359 afișări
Imaginea articolului Anca Damian, despre "Muntele magic": Pentru a scrie un scenariu, trebuie să mă duc în realitate - VIDEO

Anca Damian, despre "Muntele magic": Pentru a scrie un scenariu, trebuie să mă duc în realitate (Imagine: Catalin Abagiu / Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a avut loc joi, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, Anca Damian a spus că a încercat să răspundă în filmele sale la întrebarea "ce înseamnă eroismul?". Astfel, regizoarea a precizat că eroismul are trei stadii, pe care vrea să le surprindă în trilogia sa - din care au apărut două filme: cel inconştient ("Crulic"), cel conştient ("Muntele magic") şi cel metafizic (viitorul lungmetraj al regizoarei, care va avea ca personaj principal o femeie pakistaneză).

Pentru a reuşi să realizeze cât mai bine filmul "Muntele magic", Anca Damian a mers mai întâi în Franţa, unde a făcut documentarea pentru peliculă şi s-a întâlnit cu persoane care au cunoscut personajul principal, apoi a călătorit în Afganistan, unde a stat două săptămâni pentru cunoaşte exact cum este realitatea de acolo.

"Consider că, pentru a scrie un scenariu şi a face un proiect, trebuie să mă duc în realitate până în pânzele albe, ca eu să ştiu, şi pot să spun că, dacă n-aş fi fost în Afganistan, ratam povestea", a spus Anca Damian, care a precizat că nu se pot compara cu nimic atmosfera de acolo şi relaţiile cu oamenii.

De asemenea, regizoarea a spus că filmul a fost înţeles diferit în Franţa şi Polonia, unde a avut câteva proiecţii speciale, precizând că docudrama va intra în cinematografele din aceste două ţări în perioada octombrie-decembrie.

Docudrama animată "Magic Mountain" reprezintă povestea lui Adam Jacek Winker, care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film.

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Duşman declarat al bolşevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare în 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieţii sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deşi el însuşi şi-a distrus majoritatea operelor create. Desenele şi picturile naive care i-au supravieţuit oferă publicului o lectură inedită asupra existenţei sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuşi în Afganistan, au fost o mare sursă de inspiraţie pentru "Muntele Magic", iar multe dintre ele au fost utilizate în film.

Părţile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, şi într-un studio în Polonia, echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) - Franţa (Arizona Production) - Polonia (Filmograf) şi s-a bucurat de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Cinema du Monde şi Polish Film Institute, având un buget de producţie de 865.366 de euro.

Alexander Bălănescu este compozitorul muzicii originale a filmului de animaţie "Muntele Magic", semnat de Anca Damian.

Filmul "Muntele magic" va deschide anul acesta festivalul Anim'est (2 - 10 octombrie), aflat la cea de-a zecea ediţie, iar, înainte de proiecţia de la Cinema Studio, publicul va asista la un recital susţinut de Alexander Bălănescu.

La gala Festivalului de Film de la Karlovy Vary de anul acesta, Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului pentru "Muntele magic". De asemenea, "Muntele Magic" a fost distins cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Ottawa, Canada (16 - 20 septembrie).

În conferinţa de presă de joi, Anca Damian a spus că filmul a fost selectat până în prezent în 20 de festivaluri, printre care se numără cele de la Helsinki, Finlanda (17 - 27 septembrie), Haifa IFF, Israel (26 septembrie - 5 octombrie), şi Busan IFF, Coreea de Sud (1 - 10 octombrie).

Începând cu 9 octombrie, filmul va rula şi în cinematografele din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici