Anim'est Chişinău, o rază de speranţă în cultură, într-un oraş dominat de evenimente politice

Anim'est Chişinău a sărbătorit, anul acesta, cea de-a cincea ediţie, devenind o tradiţie în capitala Republicii Moldova, şi le-a oferit locuitorilor oraşului şansa de a se bucura de filme dintre cele mai diverse şi, poate, de a uita, prin intermediul animaţiilor, problemele de zi cu zi.

154 afișări
Imaginea articolului Anim'est Chişinău, o rază de speranţă în cultură, într-un oraş dominat de evenimente politice

Anim'est Chişinău, o rază de speranţă în cultură, într-un oraş dominat de evenimente politice

Printre evenimentele politice care au loc în ultima perioadă, fugind de agitaţia de zi cu zi şi de problemele inevitabile ale fiecărei clipe, moldovenii au găsit, timp de patru zile, un alt mod de a petrece timpul: la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est de la Chişinău, care a venit ca o gură de aer proaspăt pentru locuitorii oraşului. Cu o echipă organizatorică formată atât din persoane venite de la Bucureşti, cât şi din capitala Republicii Moldova, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie le-a oferit cinefililor şi nu numai, timp de patru zile, o altă viziune asupra culturii. Voluntari tineri au sprijinit, cu entuziasm, efortul organizatorilor de a prezenta genul animaţiei unui public cât mai numeros şi au participat activ la buna desfăşurare a evenimentului.

Aflat la cea de-a cincea ediţie, Anim'est Chişinău a devenit deja tradiţie. După cum a declarat şi coorganizatorul evenimentului Dumitru Marian, festivalul se dezvoltă din ce în ce mai frumos, de la an la an, iar acest lucru se datorează, într-o mare măsură, şi tinerilor care susţin cultura. La început voluntari în echipa Anim'est, mulţi dintre pasionaţii de animaţie au devenit parte din echipa organizatorică, iar, în acest moment, pentru Festivalulul de la Chişinău muncesc mai multe persoane din capitala Republicii Moldova decât din Bucureşti, aşa cum se întâmpla în primii ani. O echipă tânără din Chişinău, care doreşte ca astfel de evenimente culturale să aibă loc în oraş, în contextul în care nu sunt prea multe festivaluri dedicate filmului în capitala Republicii Moldova. În acest fel, aşa cum a menţionat Dumitru Marian şi în deschiderea festivalului, se creează o echipă ce va putea continua tradiţia Anim'est, va putea susţine şi promova cultura şi va forma, la rândul său, o nouă generaţie de iubitori de filme de animaţie.

Deschiderea Anim'est Chişinău a avut loc joi. În timp ce la principalele instituţii ale statului erau organizate proteste şi forţele de ordine înconjurau clădirile pentru a asigura protecţie, iar Guvernul proeuropean din Republica Moldova, condus de premierul Valeriu Streleţ, era demis printr-o moţiune de cenzură, la Cinema Odeon, iubitorii de film de animaţie stăteau la coadă pentru a intra la proiecţia din deschiderea Anim'est.

Cea de-a cincea ediţie a Anim'est Chişinău s-a deschis cu un recital susţinut de Alexander Bălănescu şi cu proiecţia filmului "Muntele magic", de Anca Damian, pentru care violonistul semnează coloana sonoră. Joi seară, violonistul Alexander Bălănescu nu a putut interpreta piese din film, deoarece acestea au fost create pentru a fi cântate cu un grup muzical, însă melodiile prezentate au avut legătură cu muzica din lungmetrajul de animaţie, după cum a precizat artistul.

Docudrama animată "Muntele magic/ Magic mountain" prezintă povestea lui Adam Jacek Winker, care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. La Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2015, Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului pentru "Muntele magic". De asemenea, filmul a fost distins cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Ottawa, Canada (16 - 20 septembrie).

După aceste momente, festivalul a continuat la T5 Art Cluster & Bar, cu AniMusic Night, unul dintre evenimentele care atrage întotdeauna zeci de participanţi.

La această ediţie a festivalului, care s-a desfăşurat de joi până duminică, la Cinema Odeon şi la T5 Art Cluster & Bar din Chişinău, au fost proiectate 13 lungmetraje şi peste 80 de scurtmetraje.

Ediţia aniversară a fost marcată de tematica muzicală prezentă pe parcursul festivalului, care nu a fost reflectată doar în seria de performance-uri, ci şi în filme ce îmbină muzica şi animaţia. Fiecare zi şi fiecare seară au adus în faţa marelui ecran alţi şi alţi oameni interesaţi de filmul de animaţie, curioşi de ceea ce se întâmplă la acest eveniment sau, pur şi simplu, dornici de a petrece timpul altfel decât în mod obişnuit.

Filmele proiectate au fost atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Important a fost că fiecare a avut, în programul oferit la intrarea în sală, recomandarea de vârstă, astfel că părinţii au putut alege proiecţiile la care să-şi ducă copii.

Printre filmele cu un impact mai mare la public s-au numărat "Pink Floyd: The Wall" (1982), "Sita Sings the Blues" (2008), "Insula lui Giovanni" (2014), "Loulou, incredibilul secret" (2013) şi "Oblio" (1971). Copiii care au participat la unele dintre aceste proiecţii nu s-au sfiit să le adreseze întrebări suplimentare însoţitorilor lor, astfel încât să înţeleagă cât mai bine desfăşurarea evenimentelor din film.

Dacă, la fiecare ediţie, Creepy Animation Night umple sala de cinema cu cele mai stranii şi mai înfricoşătoare animaţii ce intrigă, amuză şi îngrozesc spectatorii - ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta, când extratereştri, fantome şi eviscerări, întâmplări morbide pline de umor negru au explorat partea întunecată a animaţiei -, o noutate la Anim'est Chişinău 2015 a fost Trippy Animation Night. În cadrul evenimentului, care a adunat foarte multe persoane în sala de cinema, au fost proiectate scurtmetraje de animaţie dezgropate de prin pivniţele istoriei filmului şi prezentate de olandezul Michael Helmerhorst, care a pregătit un program special cu ocazia Halloween-ului.

Închiderea festivalului a avut loc duminică seară, alături de Rodion G.A., considerat "părintele new wave-ului şi al rockului electronic românesc", activ încă din anii '70, cu trei albume lansate în Marea Britanie. Acesta a acompaniat proiecţia filmului "Misiunea Spaţială Delta", din 1984, primul lungmetraj SF produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de Studioul Animafilm, coordonat de Victor Antonescu, însă cu protagonişti desenaţi de Călin Cazan şi Mircea Toia. Proiectul Delta a fost conceput pentru a stabili un dialog între civilizaţiile intergalactice. La bordul navei este admisă şi o ziaristă extraterestră. Curând, ea şi căpitanul observă că supercreierul ce controla nava poate să acţioneze neprogramat. În final, îşi dau seama că acest fapt se datorează frumuseţii jurnalistei, care devine astfel victima nemilosului creier.

De asemenea, una dintre funcţiile Anim'est este cea educativă. Astfel, în cadrul ediţiei din acest an a fost organizat un workshop şi, timp de câte două ore pe zi, copiii au avut ocazia să descopere secretele animaţiei, fiind ghidaţi de Vasile Alboiu, un artist grafic, vizual, producător, scenograf şi regizor. Animaţiile realizate de ei au fost prezentate duminică, în ultima zi a festivalului, înainte de fiecare proiecţie.

După patru zile de animaţii, de bucurii trăite de părinţi alături de copii şi de multă veselie, Anim'est Chişinău 2015 a ajuns, duminică seară, la final, însă tradiţia continuă.

Partenerii Festivalului Anim'est Chişinău din acest an au fost Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundaţia Japonia, Alliance Française de Moldavie şi Moldova Film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici