Animaţie românească şi balcanică de top, în competiţiile Anim'est

Cele mai bune scurtmetraje de animaţie româneşti şi balcanice concurează în acest an pentru premiile Anim'est, în cadrul tradiţionalelor competiţii dedicate filmului autohton, respectiv celui balcanic - Balkanimation.

30 afișări
Imaginea articolului Animaţie românească şi balcanică de top, în competiţiile Anim'est

Animaţie românească şi balcanică de top, în competiţiile Anim'est

Juriul, alcătuit din Sorin Botoşeneanu (România), Michiel Snijders (Olanda) şi Géza M Tóth (Ungaria), va decide destinatarii premiilor pentru "cel mai bun film românesc", oferit de Coolbazaar, respectiv "cel mai bun film din secţiunea Balkanimation", oferit de ToonBoom.

Astfel, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est îşi continuă misiunea de promovare şi încurajare a filmului românesc şi la a cincea ediţie, prezentând în competiţia naţională cele mai bune 13 filme autohtone realizate în 2010, realizate de o tânără generaţie de animatori care promite să revigoreze suflul animaţiei româneşti.

În competiţie sunt prezenţi atât realizatori deja consacraţi la Anim'est, care confirmă performanţele de la ediţiile precedente, precum Cecilia Felméri, prezentă în competiţie cu savurosul pseudo-documentar "Matyas, Matyas" (scurtmetraj selecţionat şi în competiţia Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca), sau Liviu Bărbulescu, regizorul amuzantului "Vara '99 Mega-Hits" (alături de Alina Manolache).

Acestora li se adaugă "necunoscuţi" care promit să se afirme în peisajul festivalier românesc şi internaţional: Bogdan Mihăilescu, prezent în competiţie cu un inedit film de epocă "Grand Café", Călin Pop, regizorul SF-ului "Black Fantastic", Veronica Solomon, realizatoarea unui film surprinzător şi plin de imaginaţie, "How to Deal with Nonsense", scurtmetrajul care reprezintă România şi în competiţia Balkanimation. Filmele româneşti vor putea fi urmărite la Anim'est miercuri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Scala.

Programate joi, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Union, cele 13 filme selecţionate în acest an în competiţia dedicată scurtmetrajului balcanic provin din opt ţări (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Slovenia şi Canada ă co-producător al filmului bosniac "Once upon a many time").

Ivan Ramadan, câştigător al Premiului UIP la Festivalul de Film de la Sarajevo şi, implicit, nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film în 2008 pentru Tolerantia, este regizorul unuia dintre filmele pe care directorul şi selecţionerul Anim'est, Mihai Mitrică, îl recomandă la ediţia din acest an a festivalului: "Wondermilk" (Bosnia-Herţegovina, 2010), o poveste despre licuricii de apă, despre vaci colorate, căsuţe din lemn, un râu fabulos şi o lume populată de personaje bizare. Printre recomandările lui Mihai Mitrică se mai numără filme surprinzătoare şi imaginative precum "Guliver" (regia Zdenko Basic, Croaţia, 2009), o reinterpretare SF a celebrelor "Aventuri ale lui Gulliver" sau "Liniştea mării/ Silence of the Sea" (regia Vjekoslav Živković, Croaţia 2010), scurtmetrajul care prezintă povestea emţionantă a unor pescari surprinşi de furtună în mijlocul mării, la capătul unei zile fără noroc.

Invitaţii din România şi ţările balcanice prezenţi la festival vor discuta, îşi vor împărtăşi experienţele de realizatori într-o regiune în care producţia de film de animaţie se află într-un con de umbră şi vor încerca să propună soluţii pentru schimbarea acestei stări de fapt în cadrul Meselor Rotunde deschise publicului şi jurnaliştilor, susţinute la Cinema Union şi dedicate stării filmului românesc de animaţie, joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, respectiv situaţiei din celelalte ţări din regiune - vineri, 15 octombrie, de la ora 14:00.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici