Aniversare inedită a lui Mălaimare pe Calea Victoriei: Actorul vrea ca bulevardul să devină pietonal - FOTO

Mihai Mălaimare a sărbătorit 65 de ani, joi, printr-un spectacol al Teatrului Masca, în mijlocul publicului, pe Calea Victoriei, aceasta fiind prima dintr-o serie de o sută de reprezentaţii pe care instituţia pe care a fondat-o le va susţine pe acest bulevard, militând ca el să devină pietonal.

113 afișări
Imaginea articolului Aniversare inedită a lui Mălaimare pe Calea Victoriei: Actorul vrea ca bulevardul să devină pietonal - FOTO

Aniversare inedită a lui Mălaimare pe Calea Victoriei: Actorul vrea ca bulevardul să devină pietonal (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Mihai Mălaimare a împlinit, joi, 65 de ani, şi a sărbătorit această aniversare alături de actorii Teatrului Masca - instituţie pe care a fondat-o în urmă cu 25 de ani şi pe care o consideră proiectul său de suflet - prin spectacolul "Baroc", montat pe Calea Victoriei din Bucureşti, în faţa Cercului Militar Naţional.

Câteva zeci de persoane au fost alături de Mihai Mălaimare la acest spectacol aniversar. Actorul s-a bucurat să fie în mijlocul spectatorilor, precizând însă după reprezentaţie, pentru MEDIAFAX, că trebuie să se obişnuiească cu ideea că a împlinit 65 de ani.

"Nu-mi place, trebuie să recunosc, dar asta este. Trebuie să mă obişnuiesc cu ideea. Este o vârstă pe care nu o poţi da înapoi. Nu e ca la kilometraj. Ce va urma nu ştiu şi n-are importanţă. Important este că în seara asta a fost un public bun, că un proiect ca ăsta a debutat sub auspicii promiţătoare şi că lucrurile trebuie să meargă înspre bine. Aşa cred eu", a spus Mihai Mălaimare.

O aniversare în mijlocul colectivului, al spectatorilor, pe stradă, poate părea mai neobişnuită, însă nu şi pentru Mihai Mălaimare, după cum a mai afirmat acesta. "Asta fac de 25 de ani (de când a înfiinţat Teatrul Masca, n.r.) şi nu este un lucru nou", a declarat Mihai Mălaimare.

Pe de altă parte, acest spectacol aniversar al Teatrului Masca a avut şi un scop social, acela de a milita pentru ca una dintre cele mai vechi şi renumite artere din centrul Bucureştiului, Calea Victoriei, să redevină pietonală.

În acest sens, Mihai Mălaimare a fost bucuros de interesul pe care l-a manifestat publicul, deşi, în momentul de faţă, este greu de crezut că acest lucru poate fi posibil.

"Dacă spui că vrei ca cea mai frumoasă stradă a Bucureştiului să devină pietonală, sigur, poate să fie o opinie personală, contează mai puţin, dar în secunda în care mulţi oameni vor fi de acord cu lucrul ăsta, probabil că şi proiectul îşi va găsi o rezolvare mai rapidă. (...) Calea Victoriei are cele mai multe monumente arhitecturale, după părerea mea, din Bucureşti. Este cea mai plină de istorie, de emoţie, patriotică şi atunci probabil că lucrurile se vor rezolva, mai devreme sau mai târziu", a spus Mihai Mălaimare.

Pentru a demonstra seriozitatea cu care tratează acest aspect, Teatrul Masca va continua să susţină în următorul an spectacole pe Calea Victoriei.

"Acesta este primul spectacol din acest proiect de o sută de spectacole pe Calea Victoriei. Sigur voi încerca să generez şi dezbateri care să aibă poate şi mai mult pragmatism, o viziune mai concretă. Dacă ne vom întâlni cu Uniunea Arhitecţilor probabil că se vor şi întrevedea soluţii sau cu Administraţia Locală, cu Primăria Capitalei. Dar, deocamdată, rolul nostru este să jucăm şi vom juca. Celelalte 99 de spectacole le vom juca în continuare. Probabil că până la sfârşitul verii viitoare vom izbuti să le jucăm pe toate o sută", a mai spus Mihai Mălaimare.

El a mai menţionat că Teatrul Masca şi-a propus să joace o sută de spectacole pe Calea Victoriei pentru că aceasta este "o cifră rotundă, fără echivoc". "Când spui că ai jucat o sută de spectacole pe o stradă, atunci înţeleg că ai fost un om serios", a mai spus Mihai Mălaimare.

Aniversarea lui Mihai Mălaimare a fost umbrită însă de faptul că acesta nu mai conduce în prezent instituţia pe care a fondat-o în 1990. În luna aprilie, el a pierdut definitiv procesul în care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care s-a stabilit că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca. Astfel, acesta nu mai poate exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Pe 24 aprilie, la momentul aflării deciziei instanţei, Mihai Mălaimare declara, pentru MEDIAFAX, că se gândeşte să emigreze în Rusia, iar conducerea Masca poate să o preia Horia Georgescu, fostul preşedinte al ANI, aflat în acel moment în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate.

În prezent, Mihai Mălaimare spune că nu ştie ce se va întâmpla în viitor cu Teatrul Masca.

"Nu ştiu, vom vedea. Aici problema, situaţia unui teatru se va rezolva. Problema este (...) mai degrabă rezolvarea problemei situaţiei unui popor (...). Pentru că dacă lăsăm instituţii ale statului să devină poliţii politice şi să taie discreţionar, cum doresc ele, în funcţie de orientările şi de gândurile lor politice, asta nu e în regulă. Şi într-o societate bolnavă, cum este a noastră, transformată de Băsescu într-o ţară poliţienească, e greu să anvizajezi un viitor pentru instituţii culturale. De altminteri, uitaţi-vă în Barometrul cultural şi veţi vedea că în ultimii zece ani interesul faţă de cultură a scăzut până aproape de zero, a crescut probabil interesul faţă de şpriţ", a afirmat, joi, Mihai Mălaimare.

Teatrul Masca a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înfiinţării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, şi Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Naţional, la acea vreme, şi cadre didactice la IATC "I. L. Caragiale" Bucureşti, au decis atunci că a venit momentul unui nou început, potrivit site-ului instituţiei de cultură. În prezent, Teatrul Masca este condus interimar de către Anca Dana Florea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici