Anonymous a atacat site-ul Universităţii MIT în memoria lui Aaron Swartz

Gruparea de hackeri Anonymous a spart site-ul oficial al Massachusetts Institute of Technology la începutul acestei săptămâni pentru a posta un mesaj în onoarea lui Aaron Swartz, cofondatorul companiei Reddit care s-a sinucis la vârsta de 26 de ani.

339 afișări
Imaginea articolului Anonymous a atacat site-ul Universităţii MIT în memoria lui Aaron Swartz

Anonymous a atacat site-ul Universităţii MIT în memoria lui Aaron Swartz

Mashable scrie că celebra grupare de hackeri Anonymous a spart site-ul oficial al instituţiei de învăţământ şi a lăsat un mesaj, sub formă de tribut, adus lui Aaron Swartz.

Potrivit acestui mesaj, Anonymous acuză autorităţile din Statele Unite ale Americii şi justiţia din acestă ţară de "o formă grotescă de a face justiţie".

"Situaţia în care se afla Aaron Swartz scoate în evidenţă nedreptăţile din sistemul de justiţie american privind infracţiunile online, în mod special felul în care sunt pedepsiţi cei acuzaţi, şi anchetarea şubredă din aceste cazuri. Fapta lui Aaron a fost fără îndoială o dovadă de activism politic, dar, a avut efecte tragice", se arată în mesajul postat de gruparea de hackeri. 

Totodată, în mesajul Anonymous, hackerii susţin că au câteva "cereri" de la justiţia americană care includ o reformă a felului în care sunt judecate infracţiunile comise online, cât şi proprietatea intelectuală pentru produse oferite pe internet.

"Cerem ca această tragedie să fie imboldul pentru o reformă a legilor privind infracţiunile comise online şi revizuirea comportamentului extrem de zelos al judecătorilor care  se ocupă de ele. Cerem ca această tragedie să fie baza unei reforme a felul în care este privită proprietatea intelectuală şi revenirea la principiul de bunuri comune pentru mase în dauna a câştigurilor personale pentru cei puţini. Solicităm ca această tragedie să fie baza opririi comiterii de abuzuri executate de anumite instituţii şi persoane care au curajul de a se împotrivi principiilor lor. Cerem ca această tragedie să fie baza unui nou acord pentru a forma un internet liber, fără cenzură şi egal pentru toţi", specifică hackerii de la Anonymous în mesajul postat pe pagina oficială a Massachusetts Institute of Technology. 

Aaron Swartz a fost găsit spânzurat vineri în locuinţa sa din Brooklyn, toate indiciile ducând către o presupusă sinucidere, potrivit autorităţilor americane.

În luna iulie a anului 2011, Swartz a fost pus sub acuzare pentru furt de date online, după ce ar fi spart sistemul de computere al Massachusetts Institute of Technology şi ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament. 

Un susţinător pasionat al justiţiei sociale, Swartz a înfiinţat grupul Demand Progress, care a jucat un rol crucial în campania de convingere a Congresului american să retragă proiectul de lege antipiraterie online (Stop Online Piracy Act), care a suscitat o puternică opoziţie în rândul principalilor actori din domeniul internetului.

Swartz credea că publicul trebuie să aibă acces gratuit la informaţie.

"Informaţia înseamnă putere. Însă, ca toate formele puterii, mulţi vor să o păstreze doar pentru ei", scria Swartz în 2008. "Patrimoniul ştiinţific şi cultural al umanităţii, publicat de-a lungul secolelor în cărţi şi ziare, este disponibil din ce în ce mai mult în format digital şi pus sub cheie de o mână de companii private: nu este imoral să faci publice (fişiere, n.r.), este un imperativ moral", mai scria acesta. "Numai cei orbiţi de perspectiva unui câştig ar refuza unui prieten copierea unui fişier", adăuga acesta.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici