Antena 3, atenţionată de CNA din cauza "băşcăliei" lui Gâdea şi Ciuvică la adresa lui Aliodor Manolea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să transmită Antena 3 o scrisoare de atenţionare din cauza emisiunii "Sinteza zilei" din 24 martie, în care Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică şi Adrian Ursu au făcut "băşcălie" la adresa "vrăjitorului" Aliodor Manolea.

613 afișări
Imaginea articolului Antena 3, atenţionată de CNA din cauza "băşcăliei" lui Gâdea şi Ciuvică la adresa lui Aliodor Manolea

Antena 3, atenţionată de CNA din cauza "băşcăliei" lui Gâdea şi Ciuvică la adresa lui Aliodor Manolea

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, o adresă primită de la psihologul Aliodor Manolea, în care acesta reclama un dialog între participanţii la emisiunea "Sinteza zilei" din 24 martie.

În respectiva emisiune a fost difuzat un drept la replică primit de la Aliodor Manolea, care apoi a fost comentat de realizatorul emisiunii, Mihai Gâdea, alături de invitaţii Mugur Ciuvică şi Adrian Ursu.

În data de 18 martie, CNA a impus Antena 3 să îi acorde dreptul la replică psihologului Aliodor Manolea. Manolea a transmis la momentul respectiv o plângere prealabilă CNA, precizând că în emisiunea "Sinteza zilei" difuzată pe 3 şi 4 decembrie 2013, Antena 3 i-a adus prejudicii demnităţii umane şi dreptului la imagine prin afirmaţii de genul "omul care lucrează cu spiritele", "vrăjitorul", "parapsihologul".

Însă, Aliodor Manolea nu a fost mulţumit de modul în care i-a fost acordat dreptul la replică şi a reclamat din nou Antena 3 la CNA.

În şedinţa de marţi a Consiliului, reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, a spus că televiziunea i-a acordat dreptul la replică lui Aliodor Manolea, întrucât CNA a decis acest lucru, însă, potrivit legislaţiei audiovizualului, acest drept la replică nu s-ar fi impus.

Bomboe a spus că dreptul la replică a fost impus de CNA pentru "o singură frază" pe care Mugur Ciuvică a afirmat-o în legătură cu Aliodor Manolea. "A spus despre acesta că ar fi un vrăjitor. I-aţi dat dreptul la replică pentru o opinie (...) Opinia domnului Ciuvică nu se preta la un drept la replică. Era o opinie, nu o faptă neadevărată care să se preteze la un drept la replică. Aşa s-a ajuns la situaţia aceasta. I s-a acordat acel drept la replică, dar noi am considerat că nu a fost lezată în niciun fel imaginea domnului Manolea (...) Noi considerăm neîntemeiată această revenire a domnului Manolea la CNA, cu atât mai mult cu cât a beneficiat nejustificat la un drept la replică", a spus Mirela Bomboe. Ea a mai spus că Manolea a şi dat în judecată Antena 3, precizând că el încearcă prin aceste decizii ale Consiliului să strângă mai multe probe pentru dosarul din instanţă.

În replică, membrul Consiliului Valentin Jucan a spus că CNA i-a oferit posibilitatea lui Aliodor Manolea "să îşi apere imaginea". "Dreptul la replică nu trebuie comentat sau ridiculizat. Obligaţia dumneavoastră era să nu comentaţi, conform articolului 57 din Codul audiovizualului", a spus Jucan.

Însă, Mirela Bomboe a spus că Antena 3 a difuzat dreptul la replică al lui Manolea fără comentarii. "A fost dat exact aşa cum a fost transmis de domnul Manolea. Era o emisiune în direct, era greu de crezut că cineva nu ar fi reacţionat la acel drept la replică, după difuzarea sa. Reacţia (realizatorului şi a invitaţilor, n.r.) a fost normală şi nu premeditată. În sine, situaţia nu se preta la niciun drept la replică sub nicio formă", a mai spus Bomboe.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că Antena 3 a făcut "toate eforturile" să "pitească" dreptul la replică al lui Manolea.

Christian Mititelu a făcut referire şi la "lipsa de umilinţă" pe care o are "grupul" din studioul Antena 3. "Vrăjitorul cu vrăjitoria lui a câştigat în faţa vrăjelilor din studio (...) Ar trebui să ia aminte (cei din studioul Antena 3, n.r) (...) Dacă poţi să-l faci vrăjitor, poţi să-l faci şi pe altul hoţ, escroc, mincinos", a spus Christian Mititelu, făcând referire la faptul că, după difuzarea dreptului la replică în emisiunea "Sinteza zilei", au fost făcute comentarii referitoare la "vrăjelile" pe care le face "un vrăjitor".

De asemenea, Christian Mititelu a spus că "aceeaşi echipă" de la Antena 3 funcţionează uneori "în registrul de băşcălie şi de ponegrire", iar "în alte ocazii - mai ales dacă este vorba despre domn' profesor (Dan Voiculescu, n.r.) - îşi ia un aer grav". "Aceeaşi oameni îşi pierd veselia dintr-odată", a mai spus Mititelu.

Mirela Bomboe a spus însă că dreptul "nu a fost ascuns sub nicio formă". "A fost dat în cadrul emisiunii, după o pauză. Nu este singurul drept la replică difuzat aşa", a mai spus Bomboe.

"Indiferent cât este de ciudat domnul Aliodor Manolea are şi el dreptul la propria imagine (...) Lui i s-a lezat dreptul la replică şi trebuia rectificat (...) E adevărat că textul dreptului la replică nu a fost întrerupt, dar tot ce urmează e un comentariu al dreptului la replică băşcălios", a spus şi membrul CNA Florin Gabrea.

În cele din urmă, la propunerea lui Florin Gabrea, CNA a decis să transmită Antena 3 o scrisoare de atenţionare în acest caz.

Decizia a fost luată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Christian Mititelu), în timp ce "împotrivă" au votat Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici