Antena 3, somată pentru un interviu cu Cioloş preluat de la Digi 24, fără a menţiona permanent sursa

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public Antena 3, din cauză că în emisiunea "Sinteza zilei" din 22 noiembrie 2015 au fost difuzate 17 minute dintr-un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş televiziunii Digi 24, fără a menţiona sursa pe întreaga difuzare a materialului.

1006 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată pentru un interviu cu Cioloş preluat de la Digi 24, fără a menţiona permanent sursa

Antena 3, somată pentru un interviu cu Cioloş preluat de la Digi 24, fără a menţiona permanent sursa

Potrivit CNA, sigla televiziunii Digi 24 a apărut pentru doar cinci minute din cele 17 minute ale materialului prezentat la Antena 3. Subiectul a mai fost discutat şi în şedinţa CNA din 4 februarie, dar la momentul respectiv nu a fost luată nicio măsură de sancţionare.

Membrul CNA Valentin Jucan a solicitat rediscutarea cazului, argumentând: "Se creează un precedent periculos în piaţa audiovizualului, nesancţionarea retransmisiei fără persmisiune şi fără a se menţiona pe durata înteregii retransmisii sursa provenienţei semnalului sau a înregistrării".

Acesta a invocat articolele 85(4,5) din Legea Audiovizualului şi 65(e) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, catalogând "situaţia" ca fiind "extrem de gravă".

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii "Sinteza zilei", nu a făcut precizarea că materialul ar fi producţia unei alte televiziuni, nici înainte, nici după difuzarea interviului, ci a afirmat: "Este de fapt primul interviu la televiziune pe care premierul îl oferă, motiv pentru care cred că interesul este mare!... E o ştire care ne vorbeşte despre faptul că premierul, următorul interviu, deci astăzi a avut primul interviu la Radio România, s-a dus în acestă seară şi aţi văzut fragmentele din interviu, cele mai importante puţin mai devreme şi acum, lovitură!".

Conform CNA, în cadrul emisiunii "Imparţial", din 22 noiembrie, de la televiziunea Digi 24, a fost difuzat, în direct, interviul acordat de premierul Dacian Cioloş lui Luca Niculescu (la momentul respectiv realizator al Digi 24, n.r.), începând cu ora 20:00. Materialul a avut o durata de 53 minute. Antena 3 a difuzat 17 din cele 53 de minute în aceeşi seară, după ora 22:00.

Părerea vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, a fost că Antena 3 riscă un "proces în civil pe drepturi de autor", conform declaraţiei sale din şedinţa din 4 februarie.

La prima discuţie a acestui caz, Antena 3 versus Digi 24, membrii CNA au discutat cu reprezentanţii celor două părţi implicate, Lucian Mihai, (RCS&RDS, Digi 24) şi Mihai Mustăciosu (Antena 3).

Lucian Mihai spus că Digi 24 nu trebuia să preia din acel interviu fără a menţiona sursa, iar Mihai Mustăciosu a considerat că primul interviu acordat de noul premier este "de interes public".

Consiliul a considerat, în sedinţa din 9 februarie, că a fost încălcat articolul 65(e) din Codul CNA, potrivit căruia "În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru".

Membrul CNA Radu Herjeu a propus somarea Antena 3 în baza acestui articol, propunere care a obţinut suficiente voturi, în detrimentul aceleaşi măsuri (somaţie) propuse de Valentin Jucan. În propunerea sa, Jucan a invocat şi articolul 85 din Legea audiovizualului.

Propunerea lui Herjeu a fost adoptată, în turul al treilea de vot, cu şase voturi "pentru" (Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Valentin Jucan).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici