Antena 3, somată public de CNA, pentru difuzarea unui montaj video cu Traian Băsescu

CNA a decis, miercuri, să someze public postul Antena 3, pentru difuzarea unui montaj video cu Traian Băsescu, care i-a încălcat preşedintelui dreptul la propria imagine şi a încălcat legislaţia audiovizualului cu privire la difuzarea publicităţii politice.

158 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată public de CNA, pentru difuzarea unui montaj video cu Traian Băsescu

Antena 3, somată public de CNA, pentru difuzarea unui montaj video cu Traian Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, un material difuzat pe 2 iulie de postul Antena 3, în care apare preşedintele Traian Băsescu. În urma difuzării respectivului material, CNA a primit şi o reclamaţie de la Administraţia Prezidenţială.

În materialul respectiv, Traian Băsescu spune "Afară plouă", replică desprinsă dintr-un spot-parodie la adresa lui Mircea Badea, făcut chiar de preşedinte în 2009, în campania pentru alegerile prezidenţiale. În schimb, în montajul de la Antena 3, replica lui Traian Băsescu "Afară plouă" este urmată de imagini de la inundaţii.

În şedinţa de miercuri a CNA a fost prezent şi Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 3.

"Dacă desprindem din programele Antenei 3 acest material şi îl analizăm ca atare, se poate pune problema unor eventuale erori", a spus Albert Pânzaru. El a precizat că materialul respectiv a fost difuzat doar de două ori.

"Este un material realizat şi difuzat de două ori, fără a se încerca prin aceste difuzări vreo poziţie din partea preşedintelui sau a vreunui aspect decât situaţia faptică în care o zonă a României se află acum", a mai spus Albert Pânzaru.

Dan Grigore, membru al CNA, a spus că din materialul respectiv se înţelege că Traian Băsescu este vinovat că afară plouă. "Afară plouă şi Băsescu e vinovat, iar Băsescu e un fel de interfaţă cu dumnezeirea. Aşa citesc eu materialul respectiv (...) Însuşi Băsescu arată ploile la televizor", a spus Dan Grigore.

Narcisa Iorga a făcut referire la un alt spot difuzat de Antena 3, precizând că astfel de clipuri au devenit "o modă" la postul de televiziune.

"Se transformă comunicarea care trebuia să fie în emisiuni în spoturi de promovare", a spus şi Attila Szasz, membru al CNA.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a făcut referire şi la lipsa de informare corectă a postului, în privinţa titlurilor postate pe ecran, precum "Marinarul a ieşit la inundaţii" şi "Băsescu la apă după 7 zile".

Onisei a propus somarea publică a postului Antena 3, pentru încălcarea art. 42, alin. 1 din Codul de reglementare a audiovizualului, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine", şi a art. 155 din Cod - "1) În sensul prezentului cod, constituie publicitate politică clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic. (2) Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală"

Ioan Onisei a mai făcut referire la articolele 81, 82, 83 şi 84 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului. "Nu numai posturile de ştiri, cam toţi radiodifuzorii nu respectă aceste articole. Suntem din nou într-o situaţie dificilă a ţării, în care alarmismul, exagerarea cu bună ştiinţă şi rea-credinţă a tragediilor pe care oamenii le trăiesc în această perioadă nu fac decât să inducă panică (...) Tot ce înseamnă măsurile luate de autorităţi nu sunt prezentate", a spus Onisei.

"Este vorba de mai multă rigoare în modul în care acoperă mediatic problema asta", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a precizat, însă, că posturile de ştiri Realitatea şi Antena 3 au transmis conferinţele de presă ale demnitarilor care au atribuţii în combaterea efectelor inundaţiilor şi au făcut campanii de strângere de fonduri. "Asta denotă responsabilitate", a spus Popescu.

Administraţia Prezidenţială a reclamat, luni, postul Antena 3 la CNA, pentru că a încercat să manipuleze opinia publică, difuzând vineri un montaj video în care unor imagini cu preşedintele Traian Băsescu le-a fost suprapus un fundal sonor cu huiduieli.

"Vă semnalez faptul că postul de televiziune Antena 3 a difuzat vineri, 2 iulie 2010, ora 17.00, un montaj video în care, unor imagini cu preşedintele României, Traian Băsescu, realizate într-un context diferit, le-a fost suprapus un fundal sonor cu huiduieli. Administraţia Prezidenţială consideră că respectivul montaj nu este specific unei informări corecte a opiniei publice, fiind vorba, de fapt, de o încercare de falsificare a realităţii în scopul manipulării opiniei publice", se arată în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale, semnată de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

"De asemenea, pe tema vizitei şefului statului în zonele afectate de inundaţii, respectivul post de televiziune a afişat vineri, 2 iulie, titluri cu un evident conţinut tendenţios, precum «Marinarul a ieşit la inundaţii» sau «Băsescu la apă după 7 zile»", se spune în aceeaşi sesizare a Preşedinţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici