Antena1 şi 2, amendate pentru informaţiile despre gemenii pe care i-ar fi avut Blandiana şi Păunescu

CNA a amendat Antena 1 cu 15.000 de lei şi Antena 2 cu 10.000 de lei pentru "Acces direct", respectiv "Agentul VIP", în care a fost încălcat dreptul la propria imagine al Anei Blandiana, discutându-se despre faptul că aceasta ar fi avut o relaţie cu Adrian Păunescu, din care s-ar fi născut gemeni.

84 afișări
Imaginea articolului Antena1 şi 2, amendate pentru informaţiile despre gemenii pe care i-ar fi avut Blandiana şi Păunescu

Antena1 şi 2, amendate pentru informaţiile despre gemenii pe care i-ar fi avut Blandiana şi Păunescu (Imagine: Ovidu Micsik/Mediafax Foto)

Scriitoarea Ana Blandiana a sesizat CNA cu privire la emisiunile "Acces direct" şi "Agentul VIP", difuzate pe Antena 1, respectiv Antena 2 pe 9 noiembrie, în care i-a fost afectată reputaţia şi imaginea publică, spunându-se că ar fi avut o relaţie cu Adrian Păunescu, din care s-ar fi născut gemeni.

Ana Blandiana a transmis o sesizare preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, precizând că, pe 8 noiembrie, a fost căutată de Antena 1, "fiind invitată insistent să apară pe post pentru a vorbi despre Adrian Păunescu". Totodată, ea a fost rugată să comenteze - confirmând sau infirmând - informaţia că este mama unor gemeni al căror tată este Adrian Păunescu, potrivit aceleiaşi sesizări.

"Nu mi-a venit să cred că a putut fi inventat ceva atât de aberant, am refuzat să mă las târâtă într-o poveste atât de murdară şi am acceptat doar să dau o declaraţie că totul este neadevărat. Seara, în cadrul emisiunii «Acces direct» de pe Antena 1 a fost prezentată informaţia", însoţită de replica mea audio care o infirma, iar în studio se găsea C.V. Tudor, care infirma şi el ştirea, apărând moralitatea «fratelui Adrian» şi care a folosit prilejul pentru a spune că am fost prieteni în tinereţe, ceea ce este o altă incredibilă invenţie", spune Ana Blandiana, în sesizarea transmisă CNA.

"Credeam că astfel povestea s-a încheiat, când, trecând pe Antena 2, unde se desfăşura emisiunea «Agentul VIP», am încremenit descoperind poza mea etalată pe tot ecranul şi acoperită cu litere de-o şchioapă despre existenţa gemenilor. Asta după ce pe Antena 1 fusese dată declaraţia mea care infirma totul. Mi s-a părut prea mult", mai spune Ana Blandiana.

Totodată, ea a rugat CNA să ia măsuri în cazul posturilor Antena 1 şi Antena 2. "Am hotărât să vă scriu pentru a vă ruga să găsiţi modalitatea de a penaliza această invenţie cinică şi de prost gust, aflată cu totul în afara realităţii, care este de natură să-mi afecteze reputaţia şi imaginea publică şi care reprezintă o sfidare atât a deontologiei profesionale, cât şi a legislaţiei în vigoare", mai afirmă Ana Blandiana.

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, sesizarea scriitoarei Ana Blandiana. La şedinţa CNA a participat şi Albert Pânzaru, reprezentantul posturilor Antena 1 şi Antena 2.

"Genul ăsta de informaţie este un eşec din punct de vedere profesionist. După ce v-a dat şi o dezminţire, este inadmisibil să faceţi o emisiune şi la Antena 2", i-a spus Christian Mititelu, membru CNA, lui Albert Pânzaru.

Potrivit lui Gelu Trandafir, membru al CNA, în emisiunile respective a fost adusă "atingere gravă demnităţii unei persoane". "Nu aţi venit cu argumente mai clare decât declaraţia Anei Blandiana", a spus Gelu Trandafir.

"Este dincolo de orice fel de calificativ modul ăsta de a face anchete jurnalistice", a spus, la rândul său, Dan Grigore. "Este un mod cât se poate de banal de a stoarce lămâia curiozităţii publice şi de a face rating şi bani", a precizat Dan Grigore.

"Este un subiect fabricat", a spus şi Narcisa Iorga. "Mi se pare agravant că se face circul acesta în legătură cu o persoană decedată, care nu se mai poate apăra", a spus ea.

De cealaltă parte, Albert Pânzaru a spus că în emisiunea "Acces direct" moderatoarea Simona Gherghe "a încercat să culeagă cât mai multe puncte de vedere" despre acest subiect, programul respectiv vizând "o stare de fapt". "Doamna Ana Blandiana intră pe post, există disponibilitate din partea ei", a mai spus Albert Pânzaru.

Discuţia dintre reprezentantul posturilor Antena 1 şi Antena 2 şi membrii CNA a degenerat însă, Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului şi cel care a condus şedinţa, spunându-i lui Albert Pânzaru că îi întrerupe pe membrii Consiliului, nelăsându-i să-şi prezinte punctele de vedere.

În acest context, la un moment dat, Ioan Onisei l-a poftit pe Albert Pânzaru afară din sala de şedinţă. "Atitudinea dumneavoastră nu este conformă cu regulile de minimă civilizaţia şi civilitate. Vă rog să părăsiţi sala", i-a spus Onisei lui Albert Pânzaru.

În schimb, Albert Pânzaru a fost nemulţumit că nu şi-a putut realiza demersul de a prezenta punctul de vedere al posturilor Antena 1 şi Antena 2 în legătură cu emisiunile "Acces direct" şi "Agentul VIP".

"Toate demersurile dumneavoastră (ale posturilor din trustul Intact, n.r,) din ultima vreme sunt pseudo. Faceţi pseudo-anchete jurnalistice, difuzaţi pseudo-informaţii. Noi ne facem datoria, discutăm civilizat şi la obiect", a spus Dan Grigore.

În cele din urmă, postul Antena 1 a fost amendat cu 15.000 de lei pentru încălcarea articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", a articolului 36 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale. (2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", dar şi a articolului 42 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine". Sancţiunea s-a aplicat la propunerea lui Christian Mititelu.

Pe de altă parte, postul Antena 2 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea articolelor 30, 36 şi 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, dar şi a articolului 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului". În cazul televiziunii Antena 2, sancţiunea s-a aplicat la propunerea lui Attila Szasz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici