Arhivele cineastului rus Andrei Tarkovski, vândute cu 1,9 milioane de euro, revin în Rusia

Arhivele cineastului rus Andrei Tarkovski au fost vândute la licitaţie miercuri, la Londra, contra sumei de 1,9 milioane de euro, unor reprezentanţi ai autorităţilor din regiunea Ivanovo din apropiere de Moscova, care intenţionează să le expună într-un muzeu dedicat celebrului regizor.

173 afișări
Imaginea articolului Arhivele cineastului rus Andrei Tarkovski, vândute cu 1,9 milioane de euro, revin în Rusia

Andrei Tarkovski (Imagine: captură video)

Arhivele lui Tarkovski au fost vândute după o licitaţie care s-a desfăşurat pe parcursul a 18 minute, unui reprezentant al regiunii Ivanovo. Ele vor reveni astfel în Rusia, ţara natală a cineastului, decedat în Franţa în 1986, informează casa Sotheby's, citată de AFP.

Aceste arhive, conţinând scrisori, manuscrise, fotografii personale, înregistrări audio şi documente private datând din 1967 până în 1986, au fost vândute cu 1,5 milioane de lire sterline (1,9 milioane de euro), depăşind de 15 ori estimările specialiştilor (80.000 - 100.000 lire sterline).

"Arhivele au fost cumpărate din iniţiativa Guvernului regiunii Ivanovo, pentru a păstra moştenirea acestui regizor de geniu în ţara lui natală, în oraşul Iureveţ din Rusia. Arhivele vor fi expuse în muzeul care îi este dedicat lui Tarkovski în regiunea Ivanovo", au declarat cumpărătorii, citaţi de Sotheby's.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, a dorit ca această "colecţie unică de documente de o valoare enormă" să revină în Rusia.

La rândul său, Mihail Men, guvernatorul regiunii Ivanovo, a lansat un apel public pentru a strânge banii necesari cumpărării acestor arhive, vândute de o bună prietenă şi colegă a lui Tarkovski, Olga Sourkova, care locuieşte în Olanda.

Printre acele documente se află caietele cu însemnări pe care regizorul le-a făcut pentru filmele sale "Solaris", "Oglinda" şi "Călăuza", 32 de casete audio şi 13 minidiscuri cu interviuri ale regizorului care, în marea lor majoritate, nu au fost difuzate niciodată.

Născut pe 4 aprilie 1932, stabilit în Italia în 1982, Andrei Tarkovski a murit pe 29 decembrie 1986, la vârsta de 54 de ani, la Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris, din cauza unui cancer pulmonar.

Andrei Tarkovski a regizat şapte filme într-un sfert de secol şi toate sunt considerate adevărate capodopere ale artei cinematografice: "Copilăria lui Ivan" (1962) - ce prezintă povestea unui orfan din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, "Andrei Rubliov" (1966) - un minunat film-frescă despre un călugăr care pictează icoane, "Solaris" (1972) - un celebru film science-fiction, "Oglinda" (1974) - o operă autobiografică aspru criticată în ţara lui, "Călăuza" (1979) - o fabulă metafizică, "Nostalgia" (1983) - o lungă plângere despre exil şi "Sacrificiul" (1976) - un film misterios despre sfârşitul lumii şi despre noţiunea de sacrificiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici