Artistul Horia Damian a murit duminică, în Franţa

Artistul Horia Damian a murit duminică, în Franţa - unde se stabilise de mulţi ani -, după ce a avut mai multă vreme probleme de sănătate, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci.

1988 afișări

În 2009, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti a fost prezentată o amplă expoziţie cu lucrări ale lui Damian din ultimii 30 de ani, prilej cu care artistul a şi fost decorat cu Steaua României, de preşedintele Traian Băsescu. Horia Damian nu a putut fi însă prezent la eveniment, având de pe atunci probleme de sănătate.

Petru Lucaci l-a prezentat drept "unul dintre cei mai importanţi artişti din ultimele decenii", care "a marcat un traseu în arta contemporană". Faptul că a expus la Guggenheim şi la Documenta, la Kassel, reprezintă cel mai înalt semn de apreciere, "maximum pentru un artist contemporan", a explicat Lucaci.

Născut la Bucureşti, în 1922, Horia Damian a debutat la Salonul Oficial de Pictură de la Sala Dalles în 1941. Prima expoziţie personală a avut loc la Ateneul Român, în 1942. În 1946, el a câştigat o bursă la Paris, unde s-a şi stabilit. După studii cu Andre Lhote şi Fernand Leger, între 1949 şi 1950, artistul şi-a consolidat un stil personal, conturând o activitate lungă şi de succes. Damian a expus în muzee importante, precum Guggenheim New York, Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris, MoMA New York, Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou şi Grand Palais, Paris. Artistul român a fost un apropiat al lui Salvador Dali şi Yves Klein. Horia Damian a expus, în 1993, la pavilionul României de la Bienala de la Veneţia.

Horia Damian era şi membru de onoare al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici