Artistul român Mircea Cantor a primit premiul Marcel-Duchamp pe 2011

Artistul român Mircea Cantor, care trăieşte şi lucrează la Paris, a primit premiul Marcel-Duchamp pe 2011, la cea de-a 38-a ediţie a Târgului Internaţional de Artă Contemporană (FIAC), care are loc la Paris, de joi până duminică, potrivit organizatorilor.

472 afișări
Imaginea articolului Artistul român Mircea Cantor a primit premiul Marcel-Duchamp pe 2011

Artistul român Mircea Cantor a primit premiul Marcel-Duchamp pe 2011 pentru "Fishing flies"

Artistul român Mircea Cantor a primit acest premiu din partea Asociaţiei pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză pentru "Fishing flies", o sculpură-instalaţie făcută din harpoane ornate fixate pe avioane realizate din recipiente metalice, fire de nailon, plase pescăreşti şi bambus.

Juriul şi-a motivat alegerea explicând că opera lui Mircea Cantor este "densă şi proteiformă, bazată pe fenomene ale societăţii contemporane, cu scopul de a crea reprezentări simbolice".

"Aceste alegorii reale sunt ca o suspensie între real şi imaginar", a declarat Alfred Pacquement, director al Muzeului Naţional de Artă Modernă al Centrului Pompidou şi preşedinte al juriului.

Mircea Cantor îi succede lui Cyprien Gaillard, laureatul acestui premiu din 2010. El este invitat de Centrul Pompidou să prezinte o expoziţie personală de trei luni, în toamna lui 2012. Asociaţia pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză îi va dona artistului suma de 35.000 de euro şi va participa la organizarea expoziţiei.

Trei alţi artişti au fost selectaţi pentru cea de-a 11-a ediţie a premiilor Marcel-Duchamp - Damien Cabanes, Guillaume Leblon şi Samuel Rousseau.

Premiul Marcel-Duchamp a fost creat în anul 2000, de Asociaţia pentru Distribuţie Internaţională de Artă Franceză, care grupează 250 de colecţionari de artă contemporană din Franţa.

Născut în 1977, în Oradea, Mircea Cantor locuieşte şi lucrează în Paris şi Cluj. Printre expoziţiile personale recente ale artistului se numără "Ciel Variable" (Frac Champagne-Ardennes, Reims, 2007), "The Title Is the Last Thing" (Philadelphia Museum of Art, 2006) şi "Burn to be Burnt" (GAMEC, Bergamo, 2006). Expoziţiile de grup la care a mai participat includ 4th Berlin Biennial for contemporary art (Berlin, 2006), "Power Play" (Artpace, San Antonio, Texas, 2007), "Brave New Worlds" (The Walker Art Center, "Minneapolis" şi "Airs de Paris", Centre Pompidou, Paris, 2007). În 2004, Cantor a primit premiul societăţii franceze de mecenat artistic Paul Ricard, acordat anual unui artist considerat cel mai reprezentativ de pe scena artei tinere din Franţa. În 2008, el a fost nominalizat la premiul Artes Mundi. Artistul este cofondator şi coeditor al revistei Version, înfiinţată în 2001, la Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici