Asociaţia companiilor radio-TV cere Parlamentului să nu elimine obligaţia ,,must carry"

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) solicită Parlamentului să nu dea curs propunerii CNA de eliminare din Legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie în cablu, la care ar duce modificarea regulii "must carry".

143 afișări
Imaginea articolului Asociaţia companiilor radio-TV cere Parlamentului să nu elimine obligaţia ,,must carry"

Asociaţia companiilor radio-TV cere Parlamentului să nu elimine obligaţia ,,must carry"

"ARCA solicită Parlamentului să nu dea curs propunerii de eliminare din legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie în cablu, evitând astfel evoluţii nedorite atât în planul accesului publicului la programele româneşti cât şi al capacităţii televizunilor private de a traversa actuala criză. Modificarea legislativă este inacceptabilă în principiu, dar şi inoportună în condiţiile crizei economice", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către ARCA.

Potrivit ARCA, "Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi-a anunţat intenţia, deşi încă obiect al unor controverse interne, de a propune Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor o modificare a legii audiovizualului constând în eliminarea obligaţiei distribuitorilor de servicii prin cablu de a retransmite posturile private româneşti în proporţie de 25% din oferta de programe. Această obligaţie legală, cunoscută ca obligaţia «must carry», garantase până acum accesul publicului la posturile româneşti private, instituind principiul audienţei ca modalitate de selecţie, fără a defavoriza televiziunile private în raport cu televiziunea publică".

ARCA susţine că prin modificarea propusă de CNA "distribuitorii prin cablu ar urma să fie obligaţi să retransmită alături de programele televizunii publice române şi unele posturi publice europene".

"Amendamentele propuse ar genera un risc major de lezare a interesului public, prin aceea că decizia asupra accesului publicului la posturile româneşti private ar urma să fie lăsată la discreţia distribuitorilor prin cablu şi satelit. În România, televiziunile sunt recepţionate cu precădere prin cablu şi DTH, publicul având acces redus la programele româneşti prin recepţia cu antenă a emisiei terestre", se spune în comunicat.

ARCA mai spune că regula "must carry" este "o regulă general practicată în Europa şi în lume şi s-a materializat pentru prima dată în România în relaţia între distribuitorii prin cablu şi televiziunile private prin acordul realizat de asociaţia televiziunilor şi radiourilor (ARCA) şi asociaţia distribuitorilor prin cablu (ACC), fiind ulterior, în 2002, integrat în legea audiovizualului".

"Ca urmare a modificărilor propuse de CNA, regula «must carry» ar urma să dispară, cu riscul ca televiziunile private să fie obligate să plătească pentru retransmisia în cablu a programelor lor, exact în momentul în care criza economică prelungită a redus drastic sursele lor de finanţare. Totodată, favorizarea televiziunii publice în raport cu cele private, în condiţiile în care ambele categorii furnizează servicii de interes public, ar constitui o discriminare inacceptabilă, crescând avantajele legislative pe care televiziunea publică le are deja. De asemenea, modificarea legislativă poate favoriza efecte de natură a încălca legea concurenţei, creând posibilitatea unor practici abuzive din partea societăţilor de cablu în raport cu televiziunile private", mai spune ARCA.

Totodată, asociaţia avertizează că "dispariţia regulii «must carry» ar anula însuşi sensul activităţii de licenţiere şi reglementare a CNA, care, ca urmare a efectelor acestor amendamente, ar putea să se exercite numai asupra unor programe la care publicul nu ar mai avea acces".

"Renunţarea la principiul audienţei ca modalitate de selecţie a programelor private care beneficiau de principiul "must carry" ar fi o altă consecinţă negativă a amendamentelor propuse. Măsurarea audienţei este singurul barometru acceptat de către toţi jucătorii din piaţa de media, pe baza căruia se evaluează interesul publicului pentru anumite programe sau canale de televiziune. Principiul audienţei are la bază o alegere prin care publicul îşi exprimă preferinţele sale faţă de programele tv şi pe care o realizează printr-un mecanism similar cu cel din domeniul politic. Aceasta alegere, alături de cea politică, face parte dintre vectorii esenţiali ai democraţiei, pe componenta liberului acces la informaţie, asigurând posibilitatea ca societatea să beneficieze de "luxul" unei imense structuri de comunicare construită pe bani privaţi, structură care altfel ar lipsi cu desăvârşire", explică ARCA.

Potrivit ARCA, "iniţiativa modificării legislative atacă nucleul pozitiv al reglementării actuale în care singura problemă care ar fi impus o schimbare era aceea că regula "must carry" nu se aplică şi pentru retransmiterea prin satelit (DTH)".

Reacţia ARCA vine după ce membrii CNA au discutat, în şedinţa din 11 noiembrie 2010, despre modificarea articolului 82 din Legea audiovizualului.

Membrii CNA şi-au manifestat nemulţumirea faţă de forma actuală a articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", ce impune operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.

Potrivit CNA, pentru respectarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu: posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, Naţional TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactivă, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educaţional, Speranţa TV, Canal Teleshop şi Alpha TV.

Nerespectarea articolului 82 atrage sancţionarea contravenţională a operatorului de cablu, în conformitate cu articolului 90 din Legea audiovizualului, cu amendă de la 10.000 lei la 200.000 lei, sau, dacă CNA consideră că implicaţiile faptei sunt minore, cu somaţie publică de intrare în legalitate.

În urma discuţiilor din şedinţa CNA din 11 noiembrie 2010, s-a conturat o primă propunere a Consiliului cu privire la televizunile care ar trebui să fie retransmise în mod obligatoriu de distribuitorii de servicii prin cablu, după modificarea articolului 82.

Astfel, potrivit propunerii prezentate de Attila Szasz şi susţinută de mai mulţi membri ai CNA, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de telecomunicaţii ar urma să fie obligaţi să retransmită în viitor doar: TVR1, TVR 2, TVR Cultural, două posturi regionale şi locale, studioul regional al TVR (în funcţie de zona din România unde poate fi recepţionat -Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara), un post al minorităţilor naţionale (în localităţile şi regiunile unde există un astfel de televiziune) şi TV5 (în cazul căruia România are un acord internaţional cu Franţa).

În plus faţă de aceste televiziuni, un alt membru al CNA, Dan Grigore, a spus că ar trebui introduse obligatoriu în grilele operatorilor de cablu şi alte două televiziuni europene libere la retransmisie: BBC, ARTE şi Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a susţinut necesitatea introducerii în mod obligatoriu în pachetele operatorilor de cablu a unui post de televiziune confesional, precum Trinitas TV şi Speranţa TV.

Attila Szasz a spus, însă, că din punctul lui de vedere nu ar trebui să fie nominalizate în legislaţia audiovizualului posturile BBC şi Deutsche Welle, ci ar trebui doar precizat că operatorii de cablu au obligaţia să preia "posturile de televiziune publice europene, libere la retransmisie". "Criteriul audienţei nu cred că este un criteriu corect", a mai spus Attila Szasz, care a precizat că nu este necesară nici introducerea în mod obligatoriu în grilele cabliştilor a celor şase canale ale SRTv", a spus Attila Szasz.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru CNA, a declarat în 3 noiembrie, la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, că obligarea cabliştilor de a difuza posturi în funcţie de audienţa pe care acestea o au nu satisface interesul public.

"Avem suficient de multe plângeri din partea cabliştilor, că nu pot face faţă acestui principiu must carry. Considerăm că aici trebuie intervenit cât se poate de urgent. După criteriul audienţei, am constatat că acest principiu nu satisface interesul public. Cabliştii au obligaţia de a introduce în grilele lor posturi care au audienţă mare, dar nu satisfac interesul public", a spus Narcisa Iorga.

Discuţiile pentru modificarea principiului "must carry" vor continua în şedinţele viitoare ale CNA, dar şi la nivelul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici